Volite li orhideje, za vas se može reći da ste šarmantni, elegantni i sofisticirani.
 Foto: iStock
Zašto toliko volimo orhideje?

Znak je prijateljstva, ljubavi i strasti, izvor harmonije i čuvar obitelji. Imate li je?

11. siječanj 2018.
Spadaju u drugu najbrojniju obitelj biljaka na Zemlji, brojnija je jedino obitelj trava. Trenutno broje 30.000 vrsta, a svake se godine toj brojnoj obitelji pridruži 200-tinjak novih vrsta.

Orhideja potječe iz egzotičnih krajeva, tropskih šuma Amerike, jugoistočne Azije, Australije i Japana. Prvi put se spominje u prvom stoljeću prije Krista, kada se koristila za izradu ljekovitih napitaka, vjerovalo se da ima i afrodizijačka svojstva, a koristila se i za povećanje plodnosti. U Europi se spominje u pisanom dokumentu iz 1764. godine, u kojem se opisuje već tridesetak vrsta, među njima i tropske vrste, no prava pomama za njima nastala je u 19. stoljeću. Toliko je oduševila Europu da su mnogi dovodili i svoj život u opasnost tražeći je u najdubljim i najopasnijima dijelovima džungle.

U to vrijeme smatrale su se rijetkim cvijetom dragocjenim poput dragulja, a kolekcionari zaluđeni njihovom ljepotom gubili su bogatstva dajući mnogo novca za rijetke vrste koje su teško cvjetale u staklenicima onoga doba.

Danas, zahvaljujući brojnim križanjima, uzgojene su mnoge otpornije vrste i uz jednostavnu njegu postale su dostupne svima. Ime joj potječe od grčke riječi orchis, što znači testis. Neke orhideje nazvane su "daminim prstima" ili "daminim pletenicama". Orhideje spadaju u drugu najbrojniju obitelj biljaka na Zemlji, brojnija je jedino obitelj trava. Trenutno broje 30.000 vrsta, a svake se godine toj brojnoj obitelji pridruži 200-tinjak novih vrsta. Postoje velike razlike između vrsta u veličini, izgledu cvijeta i staništu, što i ne čudi s obzirom na tako velik broj pripadnika. Iako su najpoznatije kao biljke tropskih područja, rastu na čitavoj Zemlji. I u Hrvatskoj raste 130 vrsta orhideja i sve su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode.

Kraljica prašuma

Njihovo najprivlačnije obilježje je boja, jer cvjetaju u svim nijansama osim u crnoj. Ima ih snježno bijelih, žarko žutih, ljubičastih, boje blata i smeđih. Ove prekrasne biljke žrtve su krčenja šuma i kultiviranja zemljišta pa se njihova prirodna staništa u prašumama Kolumbije i Brazila smanjuju i nemilice uništavaju. Orhideja pušta svoje korijenje po drvetu, ali ne crpi od njega sokove i hranjive tvari nego skuplja vlagu (kišnicu) koja se cijedi niz drvo i hrani se truleži na kori drveta. Nije parazit, nego pomaže drvetu i oni zajedno uživaju u svojoj simbiozi. Najveća orhideja (zovu je i tigrova orhideja, kraljica orhideja) teži oko 900 kg, a doseže visinu od 3 m. Odrasla biljka u prirodi, kada procvate, nosi i do 10.000 cvjetova. Raste na Sumatri, Maleziji, Filipinima. Najmanja orhideja raste u Središnjoj Americi (Kostarika). Njezini su cvjetovi promjera 0,5 mm i vide se samo povećalom. Orhideja je nacionalni cvijet Singapura, ali određenu simboliku ima u svim zemljama tropskog pojasa.

Foto: iStock
Imate li sreće, vaša orhideja može cvjetati i po nekoliko puta godišnje...

Prva u Europi

Jedna od najzanimljivijih orhideja je tzv. vanilla orchid. Drevni Azteci vjerovali su da im napitak pripremljen od soka vanilije i čokolade daje posebnu snagu. A prva orhideja koja je stigla u Europu bila je upravo vanilija (16. st.).

Vanilija se koristi kao afrodizijak i jedna je od rijetkih orhideja koja ima jestiv plod. To je, nakon šafrana, drugi najskuplji začin na svijetu. Treba joj 4-7 godina da sazrije i tek se tada stvara mahuna.

Oprašuju je isključivo pčele iz roda Melipona, kojih ima samo u Meksiku (svi ostali proizvođači oprašuju vaniliju ručno). Inače orhideje oprašuju isključivo kukci ili ptice pa njihovi cvjetovi zato toliko i naliče na partnere svojih oprašivača da čak i ljudi nasjedaju na varku. Cvjeta otprilike dva mjeseca, a svaki dan se otvori samo jedan cvijet koji se mora oprašiti tijekom 12 sati od otvaranja. Nakon oplodnje mahuni treba devet mjeseci da dozrije.

Bere se ručno, svaka posebno, jer sve mahune ne dozrijevaju u isto vrijeme. Mahuna se suši 3-6 mjeseci i tek je tada spremna za prodaju.

Poželjno presađivanje

Nakon cvatnje, ako je potrebno, orhideja se može i presaditi. Poželjno je da je presadite u proziran lončić (kako biste lakše pratili koliko korijen ima vlage i svjetla). U prosjeku orhideje se presađuju svake tri godine. Korijenje koje slobodno viri izvan lončića ne smije se rezati jer bi na taj način biljka izgubila organ koji je hrani. Čak i zapuštene orhideje ili ako ste ih kupili pri kraju cvatnje uz pravilnu njegu već za nekoliko mjeseci mogu ponovno procvjetati.

Foto: iStock
Zamislite divotu, najveća orhideja, odrasla u prirodi, kada procvate, nosi i do 10.000 cvjetova...

Kako se o njoj brinuti

Orhideju treba staviti na svijetlo mjesto gdje nema direktnog sunca i propuha, na temperaturu oko 20 Celzijevih stupnjeva. Ako je zrak u prostoriji suh, biljku treba staviti na podložak ispunjen vlažnim glinoporom, jer orhideja nikako ne smije stajati u vodi. Zalijeva se odstajalom vodom, i to tek kada se supstrat u kojem je zasađena dobro osušio. Kod svakog drugog ili trećeg zalijevanja dobro je dodati sredstvo za prihranjivanje, ali u obliku blage otopine. Listove prilikom svakog zalijevanja dobro je orositi s obje strane vodom, što će pomoći da se s njih skine prašina. Ako ste odlučili stapku odrezati nakon cvatnje, treba je skratiti do trećeg izboja, jer tu će potjerati nova grančica i valja se nadati da će biti puna pupova.

6 zanimljivosti o orhideji

  • U prirodi orhideje rastu na stablima ili uz korijenje drveća pa njihovo korijenje uglavnom ne dolazi u dodir sa zemljom. U prirodi se brzo isušuje, posebno ako ga obasjava sunce, što je važno znati radi uspješnog uzgoja.
  • Bijela orhideja je cvijet za elegantnu damu! Ako bijelu orhideju poklanjate dami koja je starija od vas, to znači da se divite njenom šarmu i gracioznosti. Ako želite imati dobar odnos sa svekrvom, svakako joj poklonite bijelu orhideju.
  • Znak je prijateljstva, ljubavi i strasti. Izvor je harmonije, upija negativnu energiju i odlično djeluje na raspoloženje.
  • Ako ste depresivni ili nezadovoljni, vaša orhideja koju ćete svakodnevno njegovati zasigurno će vam pomoći da poboljšate svoje raspoloženje.
  • Orhideja u cvjetnom aranžmanu simbolizira svjetlo i plemenitost. Ona je amajlija ljubavi i čuvar obiteljske sreće. U vjenčanom buketu trebala bi jamčiti uspješan i sretan brak.
  • Simbolika i značenje cvijeta orhideje: šarm, elegancija i sofisticiranost. Posebnost orhideje su njezini cvjetovi koji mogu biti različitih oblika i boja.

Teme
Linker
24. lipanj 2022 01:20