Getty Images
tko bi rekao

Žene na kožu nanesu i do 170 različitih sastojaka svaki dan

02. rujan 2020.
Za većinu sastojaka kozmetičkih proizvoda još uvijek se ne zna u potpunosti kakav utjecaj imaju na zdravlje

 

Prosječni kozmetički proizvod sastoji se od 10 do 15 sastojaka - konzervansa, zgušnjivača, ovlaživača, boja, mirisa i sl., koji mogu naštetiti koži i zdravlju, a procjenjuje se da žena na dan stavi od 9 do 15 takvih proizvoda te na kožu nanese i do 170 različitih sastojaka u jednom danu. A to čini od rane mladosti.


Čitajte sastojke

Za većinu sastojaka kozmetičkih proizvoda još uvijek se ne zna u potpunosti kakav utjecaj imaju na zdravlje. Žene osjetljivije kože, sklone alergijama i trudnice trebaju posebno paziti i pojačano štititi zdravlje. Savjetuje se birati proizvode sa što manje sastojaka, čitati sastojke i birati one proizvode u kojima razumijemo sastojke (poput vode, shea maslaca, ulja masline, avokada, vitamina E ili C).

Također, birajte kozmetičke proizvode koji u sebi imaju mineralnu i zaštitu od sunca (zinc oxide i titanium dioxide), a izbjegavajte proizvode koji na popisu sastojaka imaju one koji završavaju na sufiks - paraben (poput methylparaben, butylparaben itd.) ili koji imaju riječ sulfate, koji sadrže alkohol (alcohol denat.) i parfem (parfume, fragrance).

Teme
Linker
08. siječanj 2021 17:52