Pomogne li vam partner da prestanete pušiti, manje je vjerojatno da ćete ponovno početi
 Foto: iStock
Podrška je vrlo važna

Želite prestati pušiti? Evo što morate znati

Kao i u drugim težim životnim situacijama, tako se i kod odluke o prestanku pušenja pokazalo kako je podrška partnera od presudne važnosti.

Podrška partnera važna je u prestanku pušenja, a nakon prestanka još važnija jer smanjuje izglede za ponovni početak pušenja, ukazali su znanstvenici s University of Aberdeen.

Oni su prikupili podatke od oko 100 parova u kojima je jedan član pušio i koji su vodili dnevnik deset dana prije odluke o prestanku pušenja i 21 dan nakon što su prestali pušiti. Pokazalo se, kako je objavljeno u stručnom časopisu Health Psychology, da pušači s partnerima koji ih potiču na prestanak pušenja te im pružaju emocionalnu podršku imaju znatno veće izglede da će uspjeti prestati pušiti.


- Ovakva podrška je osobito važna nakon što su pušači uspjeli ostaviti cigarete jer se tako smanjuju i izgledi za ponovni početak pušenja- rekao je voditelj istraživanja dr. Gertraud Stadler.


Postoje tri načina prestanka

Tri su glavna načina prestanka pušenja, izaberite jedan i krenite. Nakon što donesete odluku, trebalo bi biti lako prestati pušiti.

1. ‘Na naglo’

Bez prevelikih priprema pušač od jednog trenutka prestaje pušiti.

2. Prvo ublažavanje duhanske/ nikotinske ovisnosti, zatim potpuni prestanak pušenja

Pušač prelazi na “lakše” cigarete i smanjuje broj popušenih cigareta kako bi se prvo priviknuo na manju dozu nikotina i zatim sasvim prestaje.

3. Prvo ublažavanje navike, zatim odvikavanje od nikotina

Pušač prvo izbacuje naviku da pali cigaretu na način da ju zamijeni nikotinskim nadomjeskom: nikotinske žvake ili flasteri. Kada prođe neko vrijeme bez zapaljene cigarete, ukida se i nikotinski nadomjestak.

Linker
19. travanj 2024 01:51