Čini li vam se da ste ostarjeli preko noći?
 Foto: shutterstock
glavni krivci

Zbog njih izgledamo starije: teško ih se odreći, ali barem možemo probati...

Šećer, loše masti, previše soli i alkohola mogu uništiti korisne proteine i dovesti do dehidracije, a samim time i do preranog starenja kože.

Donosim popis namirnica koje imaju loš utjecaj na našu kožu i s kojima zaista ne treba pretjerivati. Zbog kože, ali i zdravlja općenito.


Šećer uništava proteine i lipide

Šećer je odgovoran za debljanje, bore, opuštenu kožu... Šećer i škrobom bogata hrana (koja ima visoki glikemijski indeks) su iznimno štetni za kožu, zapravo, i za sve organe. Putem procesa poznatog pod nazivom glikacija, molekule šećera se vežu na proteine kože.

Nažalost, proteini u našoj koži koji su najpodložniji glikaciji zapravo su isti oni proteini koji mladu kožu čine tako jedrom - a to su kolagen i elastin.

Za vrijeme procesa glikacije oni slabe i postaju manje gipki i elastični, što se na koži odražava pojavom bora, opuštenosti i gubitka sjaja.

Što je još gore, ti vanjski znakovi starenja počinju se javljati već u dobi od 30 do 35 godina - to je životno doba u kojem posljedice prekomjernog izlaganja suncu, izloženosti oksidacijskom stresu, hormonalnih promjena i razvoja završnih produkata glikacije postaju vidljive, odnosno počinju se stvarati prve bore.


Trans-masti usporavaju protok krvi kroz kožu

Nalaze se u brzoj hrani, prženoj hrani, margarinu… Trans-masne kiseline ne samo da podižu razinu lošeg kolesterola u krvi i uzrokuju dijabetes već i sužavaju krvne žile koje prolaze kroz kožu. Oslabljena prokrvljenost kože dovodi do prijevremenog starenja i bora.

Alkohol povećava razinu toksina

Umjerena konzumacija vina vam neće naštetiti, ali zato redovita oštećuje jetru. Kada jetra dobro radi, toksini prirodno izlaze iz tijela.


Ali ako se ti toksini nakupljaju u jetri, a nisu pravilno razgrađeni, to može uzrokovati oštećenje kože, i dovesti do akni, blijede kože i bora, gubitka kolagena, elastičnosti, crvenila, dehidracije i nadutosti.

Ne konzumiranje zdravih masti

Zdrave masti su ključne za zdravlje naše kože i mladolikost. Smanjuju upalu kože, potiču rast kose i grade jake stanične membrane koje smanjuju gubitak vode u stanicama kože.


Za lijepu kožu redovito jedite:

  • losos
  • chia sjemenke
  • avokado
  • bademe
  • klice
  • orašaste plodove
  • zeleno lisnato povrće
  • kokosovo ulje
  • jaja


Sol zadržava vodu

Zbog previše soli tijelo zadržava vodu i daje nam natečeni izgled. Nedovoljno vode dovodi do pojave bora i tako koža brže stari.

Prerađeno meso uzrokuje dehidraciju

Iako ih mnogi vole, slanina, kobasice i druge mesne prerađevine imaju u sebi mnogo soli i konzervansa. Konzumiranje previše mesnih prerađevina dovodi do dehidracije i upale. Ovi proizvodi smanjuju količinu vitamina C u tijelu, kao i kolagen. Vitamin C je antioksidans koji može pomoći u prevenciji štete, ali i pojačati proizvodnju kolagena i tako ublažiti linije, bore i ožiljke.

Ali ako se ti toksini nakupljaju u jetri, a nisu pravilno razgrađeni, to može uzrokovati oštećenje kože, i dovesti do akni, blijede kože i bora, gubitka kolagena, elastičnosti, crvenila, dehidracije i nadutosti.

Prepečeno meso šteti koži

Prepečeno meso može sadržavati ugljikovodike koji potiču upale, a upale uništavaju kolagen u koži.


Začinjena hrana može izazvati crvenilo

Začinjena hrana širi krvne žile i može izazvati rozaceu. Tako koža izgleda crveno i otečeno. Nema ničeg lošeg u jedenju začinjene hrane s vremena na vrijeme, ali redovita konzumacija dovodi popucalih kapilara, otečenosti i trajnog crvenila.


Namirnice koje će vam pomoći zadržati kožu svježom i mladom:

  1. Šipak - sadrži vitamine i antioksidanse, pomaže u borbi protiv oštećenja od sunca.
  2. Ekstra djevičansko maslinovo ulje - sadrži omega 3 i masne kiseline koje su dobre za kožu.
  3. Borovnice - bogate su antioksidansima, pomažu u održavanju elastičnosti krvnih žila i smanjuju krvni tlak
  4. Zeleni čaj - pomaže u sprečavanju oksidativnog oštećenja kože od UV zračenja.
  5. Zeleno lisnato povrće - bori se protiv starenja i prepuni su vitamina K, A, C i E.
  6. Masna riba - poput lososa, tune, srdele i skuše, odličan su izvor omega-3 masnih kiselina koje smanjuju upalna stanja.
  7. Voda - igra najvažniju ulogu u borbi protiv procesa starenja

Linker
16. travanj 2024 12:45