Ono što je dobro kadri smo prepoznati još u najranijoj dobi...
 Foto: iStock
VANILIJA u svijetu začina

Zbog nje dojenčad siše više mlijeka, a bez nje ni kolači ne bi bili tako ukusni

30. studeni 2017.
Začini su ‘točka na i’ svakog jela, a osim što su aromatični i zanimljivih okusa, mahom imaju i ljekovita svojstva. Ističemo 23 o kojima trebati znati više. Slijedi ljepotica!

Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja svijeta. Štoviše, žudnja za njima otkrila je Novi svijet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjaju naš život.

VANILIJA

(Vanilla planifolia)

PROFINJENA SLATKOĆA

Domovina vanilije je Novi svijet. Plod vanilije nema izražen okus pa je tim više zanimljiv način dobivanja začina. Nakon branja mahuna vanilije se drži na suncu dva do tri tjedna, pri čemu se razvija njezin slatki okus. Potom slijedi sporo sušenje nekoliko mjeseci tijekom kojih se stvara glavna komponenta okusa - vanilin.

Vanilin pokazuje antioksidativnu i antibakterijsku aktivnost. Može se dobiti i sintetskim putem. Na tržištu su štapić (mahuna) vanilije, vrlo cijenjen ekstrakt vanilije te mljevena vanilija u prahu.

Koja je razlika

K tome, u domaćinstvu se prilikom izrade slastica koristi vanilin šećer i vanilija šećer. Prvi, vanilin šećer, je mješavina šećera u prahu sa sintetskim vanilinom, dok je drugi kvalitetniji i sastoji se od šećera u prahu i mljevene vanilije.

Vanilija šećer punijeg je okusa jer osim vanilina, vanilija sadrži više od 170 drugih komponenti okusa i to je bogatstvo uistinu teško reproducirati u laboratoriju.

Poznato je da se prehrana dojilja odražava na sastav njihova mlijeka. Zanimljivo je s tim u vezi spomenuti rezultat jedne znanstvene studije prema kojem su dojenčad čije su majke jele vaniliju sisala više mlijeka. Uistinu, ono što je dobro kadri smo prepoznati još u najranijoj dobi.

Foto: iStock
Možete li uopće zamisliti omiljene božićne kiflice bez vanilije?

Korisno je znati

Prilikom kupnje odaberite jedre sjajne mahune vanilije koje su pomalo savitljive kada se uzmu u ruku. Stare mahune su bez sjaja i lako se lome.

Kad trebate vaniliju u pripremi slastica, neposredno prije dodavanja slastici nožem ostružu sjemenke mahune. Preostala prazna mahuna još je dovoljno aromatična da može odlično poslužiti za pripremu domaćeg vanilija šećera. Jednostavno je stavite u malu staklenku sa šećerom u prahu i zatvorite.

Teme
Linker
13. kolovoz 2022 09:58