FOTOGRAFIJE: shutterstock
njega kože

Zašto dermatolozi žele da oko 35. godine u svoju redovitu njegu dodate baš ovaj antioksidans

Zbog hormonalnih promjenama u tridesetima (dva glavna primjera su trudnoća i povećana razina stresa) mnoge žene u toj dobi imaju povećan rizik za razvoj melasme

Kad je riječ o njezi kože, postoji nekoliko osnovnih principa koje smo dosad već svi shvatili i usvojili. Uvijek treba koristiti zaštitni faktor kako biste izbjegli neželjene posljedice izlaganja suncu bez zaštite, uključujući i foto oštećenja. Počevši od tinejdžerske dobi trebali biste steći naviku svaku večer umiti lice te nakon toga nanijeti hidratantnu kremu. Žene u menopauzi doživljavaju hormonalne promjene koje utječu na kožu te bi trebale priječi na proizvode s intenzivnijim hidratantnim svojstvima. No, što je sa svim onim godinama između? Taj dio kao da nam je svima manje jasan. To je zbog toga što svi imamo različite tipove kože, različite probleme s kožom i različite stilove života pa ne postoji savršeni način njege koji bi stručnjaci mogli preporučiti svima.

Primjerice, žena u četrdesetima s opuštenom i osjetljivom kožom trebat će potpuno drugačiju vrstu njege od žene u tridesetima koja se prvi put suočila s aknama u odrasloj dobi. Ipak, postoji nešto što dermatolozi preporučuju ženama na pragu 35. godine života, a to je serum na bazi antioksidansa. Zašto? Zato što može pomoći u borbi protiv melasme i tamnih mrlja, a to su česti problemi koji se počinju javljati upravo u toj dobi.


Ono što je nakon 35. potrebno svima

Tamne mrlje ili melasmu karakteriziraju dijelovi kože koji su izgubili pigment ili imaju mrlje. Javljaju se iz nekoliko razloga: uslijed traume u određenom području kože (primjerice u slučaju ozbiljnih akna), oštećenja izazvanih djelovanjem UV zraka, zagađenja i primarno zbog hormonalne neravnoteže kao što je previsoka razina hormona stresa kortizola. Često se javljaju na čelu, nosu ili jagodicama.

- Oko 35. godine uvijek svojim pacijenticama savjetujem da u jutarnju njegu uvrste neki antioksidans. Jedan od boljih izbora je vitamina C - kaže dr. Zenovia Gabriel, dermatologinja specijalizirana za njegu kože povezanu s hormonalnim statusom.

- Zbog hormonalnih promjenama u tridesetima (dva glavna primjera su trudnoća i povećana razina stresa) mnoge žene u toj dobi imaju povećan rizik za razvoj melasme - objašnjava dr. Gabriel. No, to nisu jedini okidači za pojavu tamnih mrlja u toj dobi. Kumulativne godine oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu bez zaštite, zagađenja i djelovanja raznih stresora na kožu počinju se na koži odražavati u tridesetim i četrdesetim godinama života. Iako tamne mrlje na licu nisu bolne niti ne predstavljaju zdravstvenu prijetnju i rizik, mogu uzrokovati značajne emocionalne tegobe i stres za velik broj žena koje se suočavaju s tim problemom. S obzirom na to da je tamne mrlje teško liječiti, ključno je smanjiti utjecaj mogućih okidača, kao što je izlaganje suncu bez zaštite.

Antioksidansi u tome mogu pomoći jer neutraliziraju oštećenja izazvana djelovanjem slobodnih radikala, a upravo to je ono što uzrokuje povećanu proizvodnju pigmenta. Kad se naše tijelo suočava s kroničnim stresom, zagađenim zrakom, djelovanjem UV zraka i hormonalnim disruptorima više nije toliko sposobno boriti se s povećanim brojem slobodnih radikala. Zbog toga je uvođenje antioksidansa koji neutraliziraju njihovo djelovanje u beauty rutinu izuzetno važno da bi koža bolje funkcionirala i izgledala. Antioksidansi kojima treba dati prednost u odabiru proizvoda su vitamini C i E, azelaična kiselina, niacinamid i betakaroteni.

Linker
19. travanj 2024 05:42