Pravilna njega spasit će kosu od isušivanja, pucanja i promijene boje.
 Getty Images/iStockphoto
Kosa na suncu

Zanemarimo li je, i kosa će stradati: evo kako je najbolje sačuvati od sunca, mora i klora

Ne pripazimo li, vrućina i izravno sunčevo svjetlo mogu oštetiti vlasi, ali i utjecati na vlasište. Vrućina koju dobivamo izravno od sunca može biti izrazito nepovoljna za ukupno zdravlje kose.

Na svaki dio našeg tijela ljetni uvjeti utječu na različite načine, pa tako i na kosu. Ne pripazimo li, vrućina i izravno sunčevo svjetlo mogu oštetiti vlasi, ali i utjecati na vlasište. Vrućina koju dobivamo izravno od sunca može biti izrazito nepovoljna za ukupno zdravlje kose, učinak je sličan učinku sušila za kosu, preparata za oblikovanje kose i pranja kose bez upotrebe regeneratora - sve to može isušiti kosu i umanjiti njenu sposobnost zadržavanja vlage.

Osim što dehidrira vlasi, sunčeva svjetlost također povećava znojenje vlasišta, što može izazvati oštećenje i gubitak sebuma. A ako se isuši, taj hidrolipidni sloj na vlasištu više nas neće moći štititi od bakterija niti nam osiguravati zdrav izgled kose.


Svi oblici oštećivanja

Ultraljubičaste sunčeve zrake uzrokuju pak promjenu kutikule, zaštitnog omotača sazdanog od ljuskica koji čuva vlakno vlasi. Zbog tih promjena kutikule postaju sklone oštećivanju pa je i unutrašnji dio vlasi ugrožen. Uz to, kao što utječu na melanin u koži, UV zrake utječu i na taj pigment u kosi.

Pretjerujemo li s izlaganjem suncu, kosa može posvijetliti, a ako je obojena, pritom mogu nastati stvarno neželjene nijanse.

Razlog promjena boje je to što UV zrake prodiru u deblo vlasi, gdje raspršuju melanin koji kosi daje njenu boju. Ultraljubičaste zrake mogu djelovati i na epitelne stanice u folikulima kose, a upravo zahvaljujući njihovu umnožavanju kosa raste.

Budući da UV zračenje može iscrpiti vitamine C i E iz epitelnih stanica, jasno je da može djelovati i na njihovu funkcionalnost.

I na kraju, ako smo negdje na morskoj obali, slana voda i zrak bogat solju vjerojatno će kod mnogih kosu učiniti neodoljivo valovitom, ali istovremeno će je i isušiti. Sve u svemu, vrućina i sunce mogu biti krivci za ispucale vrhove, nakostriješenu kosu ili gubitak volumena, ali tome se može doskočiti.

Prvi koraci su zaštita i obilno hidriranje. Nosite šešir svaki put kad izlazite na sunce, ne samo što će vam pružiti dodatnu zaštitu od UV zraka i neželjene promjene boje kose nego će pomoći i vlasištu da sačuva vlagu. Šešir će ublažiti i štetu koju izaziva vjetar, što je osobito dobrodošlo ako vam se kosa lako zamrsi.

Na tržištu su i šamponi i ostala sredstva za njegu kose koji sadrže UV zaštitu. Dovoljno vode za kosu osigurat ćete pijenjem, ali i preparatima koji će joj pružiti vodu izvana.

Za tu su svrhu posebno dobra kvalitetna prirodna ulja. Jedan od najvažnijih sastojaka za zdravlje kose je vitamin E, snažan antioksidans koji sprečava oštećenja vlasi; ulja su dobro rješenje i za osiguravanje dovoljne količine vitamina E vlasima.

Young sexy woman in a bikini on the beach by the sea
Getty Images/iStockphoto
Ljeti je najbolje ne koristiti sušilo za kosu, već je bolje pustiti kosu da se osuši na zraku.

Olakšajte život i kosi i sebi

Ljeti smanjite upotrebu raznoraznih preparata za oblikovanje kose koji je otežavaju i ubrzavaju njeno prljanje. Kemikalije iz tih preparata u spoju sa znojem lako mogu nadražiti vlasište i izazvati svrbež. Zbog toga ćete morati češće prati kosu, a time možete potaknuti dodatno ispiranje zaštitnog sloja s vlasišta. Perete li kosu učestalo, uputno bi bilo odabrati nježniji šampon i kod pranja je šamponirati samo jedanput. Odlučite se i za jednostavnije frizure koje djeluju ležerno i lako ih je oblikovati. Imate li dugu kosu, ležerna pletenica idealna je za držanje kose pod kontrolom i za smanjivanje izlaganja sunčevim zrakama.

Vezanje u rep ili podizanje u punđu praktična su, ali ne tako dobra rješenja, jer su gruba prema vlasima, natežu ih i povlače pa ih mogu dodatno oštetiti, posebno ako je kosa već isušena zbog ljetne vrućine.

Sušilo za kosu koristite što je manje moguće, kosa ionako svakodnevno prima dovoljnu dozu vrućine od sunca i visokih temperatura. Pa kad je već tako toplo, najzdravije bi bilo sušiti kosu na zraku. Izbjegavajte i peglanje kose, koje samo dodatno oštećuje već ionako suhe vlasi. Napravite mješavinu vode, soka aloe vere i avokadovog ulja te je ulijte u bočicu s raspršivačem. Poprskajte kosu njome kad osjećate da joj treba "porcija" vlage ili malo kontrole.


Ne češljajte kosu dok je mokra

Poslije svakog pranja nanesite na kosu regenerator, koji može biti posve prirodan. Primjerice, isperite kosu jabučnim octom razblaženim vodom, to je brz prirodni regenerator. Izbjegavajte četkati i češljati kosu dok je mokra, jer je tada puno sklonija oštećivanju i pucanju. Za raščešljavanje je najpogodniji i najnježniji češalj s rijetkim zupcima. Četka može potezati i čupati, pogotovo kad "naleti" na čvorić u kosi


Što se s njom događa na bazenu

Ljeti češće idemo i na bazene, a voda u njima može biti posebno štetna za kosu ako smo u bazenu često i dugo. Klor iz bazenske vode isušuje kosu i izbljeđuje njen prirodni pigment, a ioni bakra (dodaje se za sprečavanje rasta algi) uzrokuju zelenkastu nijansu kose. Sve se to može spriječiti ili barem velikim dijelom umanjiti nošenjem kape za plivanje, jer ona sprečava kontakt s metalima u bazenskoj vodi. No, mnogi koji plivaju rekreativno izbjegavaju nositi kapice, čime se izlažu spomenutim oštećenjima. Osobito to vrijedi za osobe s obojenom kosom (posebno za plave nijanse), suhom kosom, tankom ili prorijeđenom te već oštećenom kosom. Srećom, i bez kapice se može doskočiti problemu.

Već ispiranje kose običnom vodom iz tuša prije ulaska u bazen bit će korisno, jer će umanjiti djelovanje bazenske vode. Nemojte pritom šamponirati kosu - šamponi reagiraju negativno s klorom iz vode i samo će pojačati isušivanje kose.

Na kosu možete nanijeti tanak sloj kokosova ulja ili regeneratora prije ulaska u bazen kako biste je zaštitili. Ulje će stvoriti barijeru između kose i klora, kao i silikoni iz regeneratora koji će spriječiti "hvatanje" klora i ostalih kemikalija za vlasi. Regenerator će spriječiti i zapetljavanje kose. Isperite kosu odmah nakon izlaska iz bazena, jer što se klor dulje zadrži na kosi, to će više štete uzrokovati. Dobro bi bilo odmah i oprati kosu šamponom te nanijeti regenerator. Kupiti se mogu i posebni šamponi namijenjeni uklanjanju klora iz kose, što je odlično rješenje za česte korisnike bazena. Kosu po mogućnosti osušite na zraku i raščešljajte češljem širokih zubaca.

Young sexy woman in a bikini on the beach by the sea
Getty Images/iStockphoto
O kosi nerijetko vodimo manje brige tokom ljeta.

Ulja za svaki problem

Ponuda različitih preparata za njegu kose ljeti, zimi, i u svim mogućim uvjetima, vrlo je bogata, a među njima se ističu biljna ulja. Prednost im je što su prirodna, što dubinski njeguju kosu, ali i vlasište.

• Ricinusovo ulje daje kosi sjaj, a dobro je i kod liječenja peruti. Upotrebljava li se ustrajno, može obnoviti i kosu koja je nastradala zbog bojenja, izbjeljivanja ili trajne. Dobar je izbor protiv gubitka kose jer ublažava njeno opadanje, potiče rast i povećava gustoću.

• Bademovo ulje treba laganom masažom utrljati u vlasište jer potiče obnovu vlasi te kosi daje mekoću, sjaj i volumen. Smiruje nadraženost vlasišta, a ujedno sprečava opadanje kose i pucanje vrhova.

• Kokosovo ulje pruža sjaj suhoj i oštećenoj kosi i daje joj toliko potrebnu vodu. Uz to, pomaže nahraniti kosu i obnoviti oštećene vrhove.

• Arganovo ulje umanjuje utjecaj sunca i soli na kosu, smanjuje oštećenja izazvana oblikovanjem kose, dubinski hrani i hidratizira kosu te joj daje zdrav sjaj. Olakšava i probleme sa suhim vlasištem.

• Maslinovo ulje odličan je izbor za njegu i održavanje normalne kose lijepom, zdravom i sjajnom.

• Čičkovo ulje pozitivno djeluje na jačanje korijena kose, rast i kvalitetu vlasi. Djeluje protuupalno i antimikrobno te je pogodno za liječenje seboroičnog vlasišta.

Linker
11. travanj 2024 13:04