Neka vam barem vrkuta, neven, stolisnik i kamilica postanu saveznici.
 Foto: iStock
Žensko zdravlje

Za lice, kosu i nokte učinit ćete sve, a što je s 'njom' - jeste li je zaboravili?

Bez obzira na spolnu aktivnost i redovitu higijenu, zbog svoje anatomske građe i izloženosti intimnog područja, kod žena češće nego kod muškaraca dolazi do infekcija i poremećaja praćenih neugodnim svrbežom, peckanjem, nadraženošću, pojačanim iscjetkom promijenjene boje, mirisa i strukture.

Treba znati da je rodnica kao topao i vlažan medij prirodno stanište različitim bakterijama i mikroorganizmima. Dok je imunitet snažan i prirodna flora uredna, oni neće izazvati nikakve tegobe. Dođe li do poremećaja pH faktora i ako se uslijed smanjenog imunološkog odgovora razmnože štetni mikroorganizmi, javljaju se neugodne infekcije različitog podrijetla.

Ključ je u ravnoteži

Narušena ravnoteža vaginalne flore znači da se smanjio broj zaštitničkih mikroorganizama u rodnici, kao i njezina kiselost, čime se stvara povoljno tlo za prekomjerno razmnožavanje štetnih gljivica i bakterija. Dva su najčešća poremećaja do kojih dolazi uslijed ovakvih oscilacija unutar rodnice: gljivična infekcija (najčešći uzročnik Candida albicans) i bakterijska infekcija (Gardnerella vaginalis).

Važno je napomenuti da su ovakve infekcije prisutne i u spolno neaktivnih žena i da nisu nužno rezultat spolne aktivnosti. Kao i da neka stanja i životna dob (menopauza) pridonose suhoći rodnice te su žene u toj dobi sklonije infekcijama.

Od neugodnosti koje mogu ugroziti žensko reproduktivno zdravlje tu su još neuredni menstrualni ciklusi, bolna krvarenja te predmenstrualni sindrom.

Budući da neki od ovih simptoma mogu ukazivati i na teže spolno prenosive bolesti, konvencionalno liječenje se ne smije odbaciti u korist samodijagnoze i liječenja kod kuće. Liječnička intervencija je svakako nužna i u slučaju promjene seksualnog partnera ili ako se partneri učestalo mijenjaju, ako simptomi traju duže vremena ili se učestalo vraćaju. Ali, mnogo je načina na koje nam priroda može biti podrška.

Važnost probiotika

Svakako povećajte unos probiotskih namirnica, fermentiranih mliječnih proizvoda i smanjite unos šećera i proizvoda s kvascem. Budući da je gljivica Candida albicans uobičajeni stanovnik i probavnog trakta, a hrani se šećerom, može se očekivati da će se uslijed unosa namirnica koje potiču njezino razmnožavanje ona razmnožiti i u drugim dijelovima tijela.

Iste smjernice vrijede i za bakterijske infekcije jer su zdrava crijeva, podržavana zdravim namirnicama prvi korak za imunološki odgovor tijela.

Foto: iStock
Možda vam mliječni proizvodi nisu omiljena namirnica, ali otrpite, vagina će vam biti zahvalna.

Snaga čajeva

Na raspolaganju nam je obilje biljnih čajeva, koje možemo piti ili se u njima kupati. Kao podrška ženskom zdravlju na prvom mjestu je svakako vrkuta. Korisna je kod gotovo svih ženskih tegoba:

  • predmenstrualnog sindroma,
  • neredovitih ciklusa,
  • upala i bolesti maternice,
  • kao podrška budućim trudnicama,
  • kod infekcija praćenih jakim iscjetkom,
  • uravnotežuje spolne hormone
  • i ublažava tegobe menopauze.

U kombinaciji sa stolisnikom, koji će umanjiti i bolove prije i za vrijeme menstruacije, dobili smo univerzalni ženski čaj, ukusan i lako dostupan. Prije uzimanja vrkute pozornost bi trebale obratiti osobe koje uzimaju aspirine i sredstva protiv zgrušavanja krvi, te oni koji boluju od gastroenteroloških bolesti. Prije konzumacije svakako bi se trebali konzultirati s liječnikom, a čaj od vrkute se ne preporuča ni trudnicama i ženama koje doje. Za bolji okus, ali i za balansiranje živčanog sustava, ovom čaju može se dodati gospina trava, lavanda ili melisa.

Eterična ulja na tri načina

Mogu se primjenjivati na tri načina: kao ulje za masažu trbuha, na kompresama ili vaginalno. Prije svega posegnut ćemo za uljima s antiseptičkim i analgetičkim svojstvima, potom onima koja djeluju na balansiranje hormonalnog sustava, ali i onima za opuštanje s antistresnim djelovanjem. U antistresnom smislu sva eterična ulja mogu biti korisna, ako su primijenjena na pravilan način i ako se osobi koja ih koristi miris sviđa. To mogu biti eterično ulje čajevca (Melaleuca alternifolia), lavande (Lavandula angustifolia), kadulje (Salvia officinalis), muškatne kadulje (salvia sclarea), bergamota (Citrus bergamia) i geranija (Pelargonium graveolens). Ako je kao jedna od predmenstrualnih tegoba prisutno i zadržavanje vode u tijelu, od velike koristi može biti eterično ulje bobica borovice (Juniperus communis).

Foto: iStock
Najjednostavniji način za vaginalno korištenje eteričnih ulja je putem tampona. Koristi se macerat gospine trave (kantarion) kao bazno ulje te čajevac i lavanda od eteričnih ulja.

Eterična ulja mogu se umasiravati u donji trbuh, nježnim kružnim pokretima. Preporuka je kao bazno ulje koristiti ricinusovo ulje, koje preporučuje i Christiane Northrup, autorica brojnih knjiga o ženskom zdravlju. Ricinusovo ulje ima svojstvo privlačenja krvi u tretirano područje, što znači da će uz masažu trbuha pomoći njegovoj prokrvljenosti i omogućiti dotok hranjivih tvari i kisika do tkiva i organa.

Preporuka je nakon masaže utopliti trbuh i biti na miru minimalno pola sata. Time tretman samomasaže trbuha prestaje biti samo fizički čin i postaje ritual povratka sebi i pružanja njege i podrške svojoj ženstvenosti.

Povratak vaginalne inhalacije

Od ostalih tehnika koje su nam na raspolaganju za kućnu upotrebu spomenut ćemo još vaginalnu inhalaciju. To je drevni postupak tretiranja različitih ženskih tegoba, poznat kako među južnoameričkim plemenima, tako i u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini. Na zapadu je uvriježen naziv bajos, dok ovu vrstu parne kupke ili vaginalnu inhalaciju na istoku zovu chai yok.

Ova neko vrijeme zaboravljena metoda ponovno postaje dio ženskih rituala, a u svoje je ponude uključuju i elitni welness i spa centri diljem svijeta.

Inhalacija se provodi tako da žena sjedi na stolcu s otvorom, ispod kojeg je stavljena posuda s vrelom vodom, u koju je potopljeno ljekovito bilje. Kako voda isparava, tako se ljekovite pare dižu prema gore i tretiraju intimno područje, koje je otvoreno i izloženo zbog anatomski oblikovanog stolca. Potrebno je ogrnuti se toplim prekrivačem kako se pare ne bi izgubile u prostoru već djelovale lokalno. Inhalacija se provodi 20-45 minuta, jednom mjesečno, najbolje neposredno iza mjesečnice, u trajanju od 5 dana.

Biljke koje se preporučuju za ovaj tip tretmana su: origano, kamilica, neven, stolisnik, kadulja, lavanda, vrkuta, rusomača, majčina dušica. Svaka od njih već je dobro poznata kao vrijedna pomoć u tretiranju cijelog spektra ženskih tegoba, od bolnih menstruacija preko poremećaja vaginalne flore i blažih infekcija, tegoba s menopauzom pa do nekih oblika neplodnosti.

Važno je ne pretjerati s brojem različitih biljaka, već odabrati kombinaciju od njih 3-4, ovisno o problemu koji se rješava.

Foto: iStock
Kupke od ljekovitog bilja već su neko vrijeme hit u wellness svijetu, a lako je možete pripremiti kod kuće.

Drugi način tretiranja intimnih djelova biljem je klasična sjedeća kupka: žena sjedi u kadici s toplom vodom u kojoj su se kuhale ljekovite biljke, pri čemu u vodu trebaju biti uronjeni cijeli kukovi i donji dio trbuha. Prethodno vodu u kojoj se ljekovito bilje kuhalo treba razblažiti hladnom vodom do ugodne temperature, kako bi se izdržalo 15-20 minuta sjedenja.

Takve kupke, osim što omogućuju lokalno djelovanje ljekovitog bilja na sluznicu rodnice, pospješuju i mišićno opuštanje te bolju cirkulaciju u području zdjelice. Oboje je iznimno važno za žensko reproduktivno zdravlje jer dobra cirkulacija omogućuje dotok kisika i hranjivih tvari, a opuštanje mišića smanjuje menstrualne grčeve i bolove u području zdjelice. Ovakve kupke, međutim, ne bi smjele provoditi trudnice zbog mogućnosti prijevremenog otvaranja grlića maternice i preuranjenog porođaja.

Osnovni recept za jednu inhalacijsku kupku bio bi: 2 šalice suhog bilja (čaj) prokuhati u vodi i ostaviti poklopljeno 5 minuta. Za sjedeću kupku vodu treba razblažiti hladnom vodom do ugodne temperature.

U ovakvim kupkama koristimo lavandu sa svojim antiseptičkim i opuštajućim djelovanjem, koja će potaknuti cirkulaciju i smanjiti grčeve u donjem dijelu trbuha, origano koji također opušta mišiće i pročišćava, neven kao pomoć svim upalama i zarastanju ranica, čičak koji se bori protiv bakterija i njeguje sluznicu, ružmarin za podršku cirkulaciji i lakšem prodiranju ljekovitih tvari iz drugih biljaka, te stolisnik i kamilicu da ublaže bol, crvenilo i pomognu sanaciji upala.

Ne zaboravite njegovati svoj duh

Uvijek kad je u pitanju poremećaj koji se zasniva na nekoj neravnoteži, bilo da se radi o vaginalnoj flori ili hormonalnoj neravnoteži, koja je u podlozi menstrualnih tegoba, trebali bi se zapitati je li u ravnoteži i ostatak našeg života. Prema nekim narodnim predajama, bolest šest puta pokuca na vrata prije nego što se pojavi u svom konačnom fizičkom obliku. Zašto ignoriramo to kucanje? Zašto ju ne čujemo i zašto dozvolimo da nas svaki put iznenadi? Razmislite što možete napraviti u smislu podrške samima sebi kako biste ostali zdravi duhom jer zdrav duh i ispunjen život mjesta su koja bolest obilazi.

SAM SVOJ MAJSTOR

Ovih nekoliko univerzalnih recepata za ženske reproduktivne organe mogli bi vam biti od velike pomoći ako ih uvrstite u svoju dnevnu rutinu.

Ženski čaj

Najjači trolist - stolisnik, vrkuta i rusomača.

  • 1 čajna žličica stolisnika
  • 1 čajna žličica vrkute
  • 1 čajna žličica rusomače
  • 2,5 dl vrele vode

1. U posudi pomiješajte jednake djelove stolisnika, vrkute i rusomače.

2. Prelijte provrelom vodom i pustite stajati desetak minuta. Pijte toplo, 2-3 šalice na dan.

Ulje za masažu

Svakodnevno masirajte trbuh, osim za vrijeme menstruacije.

  • 25 ml biljnog ulja ricinusa
  • 25 ml biljnog ulja makadamije
  • 10 kapi eteričnog ulja lavande
  • 10 kapi eteričnog ulja geranija
  • 10 kapi eteričnog ulja borovice
  • 10 kapi eteričnog ulja kadulje
  • 10 kapi eteričnog ulja muškatne kadulje

1. U tamnoj staklenoj bočici pomiješajte biljno ulje ricinusa i makadamije.

2. Na 50 ml ulja dodajte do 50 kapi mješavine sljedećih eteričnih ulja: lavande, geranija, borovice, kadulje i muškatne kadulje.

3. Protresite i koristite kao ulje za masažu trbuha i donjeg dijela leđa.

Zdrave navike

Nekoliko je načina prevencije infekcija koje bi bilo korisno usvojiti kao zdrave životne navike:

  1. Kvalitetnom prehranom, dovoljnom količinom sna i održavanjem kvalitete života podržavajte svoj imunološki odgovor.
  2. Izbjegavajte nošenje uskog ili sintetičkog rublja, tangi i hlača na golu kožu, mokrog kupaćeg kostima, dugotrajno nošenje najlon čarapa, korištenje dnevnih uložaka i uložaka s nepromočivim folijama koje ne propuštaju zrak. Nemogućnost prozračivanja povisuje lokalnu temperaturu i stvara efekt vlažne komore što predstavlja idealan medij za razmnožavanje bakterija i gljivica.
  3. Održavanje zdravih higijenskih navika je nužno, ali pretjerano korištenje higijenskih preparata, ispiranje rodnice ili upotreba lužnatih sapuna također mogu narušiti pH faktor.


Informacije sadržane u ovom članku isključivo su informativnog i edukativnog karaktera. Ne smiju se koristiti kao pokušaj dijagnosticiranja, liječenja ili kao zamjena za uobičajene medicinske procedure. Za sva pitanja ili probleme u vezi vašeg zdravstvenog stanja obratite se vašem liječniku.

Linker
25. travanj 2024 16:55