FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
dovedimo stopala u red

Vrijeme je za piling peta: top DIY proizvodi za nježna i mekana stopala

Mnoštvo je DIY proizvoda koja već imate u kući i koji mogu poslužiti kao odlična sredstva da dovedete svoja stopala u red prije nego što obujete natikače i sandale

Jeste li znali da se natisci i naslage na stopalima zapravo formiraju kako bi vas zaštitili? Koža na stopalima svakodnevno nailazi na mnoga trenja (od trčanja, preuskih cipela i sl.), a kao rezultat toga, područja koja doživljavaju najviše traume prirodno se zgusnu kako bi zaštitila vašu kožu od rana. No, problem nastaje kada ne uklanjamo redovito natiske i grubu kožu na peti, jer će se te grube mrlje nastaviti nakupljati i dizati, što može uzrokovati pucanje kože. A kada je ona otvorena, bakterije se mogu lako ušuljati. Mnoštvo je DIY proizvoda koja već imate u kući i koji mogu poslužiti kao odlična sredstva da dovedete svoja stopala u red prije nego što obujete natikače i sandale. Redoviti piling stopala čini čuda kako bi koža bila mekana i nježna.


Piling od šećera i maslinova ulja

Gloria L. Williams, pedikerka Oprah Winfrey, kune se u ovaj jednostavni piling morske soli/šećera i ulja. "Ovo je nešto što djeluje i što vam je lako isprobati kod kuće", kaže ona.

Sastojci:

* 1/2 šalice šećera,

* 1/2 šalice morske soli,

* 1/3 šalice maslinovog ulja,

* 2 do 3 kapi omiljenog eteričnog ulja, poput paprene metvice ili lavande (po izboru).

Upute:

Šećer i sol ulijte u posudu i miješajte dok se ne sjedini. Prelijte maslinovim uljem. Što više ulja koristite, to je piling rjeđi. Dodajte eterično ulje. Miješajte dok ne dobijete pastu. Upotrijebite odmah, a višak čuvajte dobro poklopljeno na hladnom i suhom mjestu.


Piling od sode bikarbone

Soda bikarbona ima blago abrazivnu teksturu koja nježno uklanja mrtvu kožu, te je zato nezaobilazan sastojak mnogih pilinga za tijelo, lice, pa čak i za vlasište. Evo što će vam trebati za ovo čudo od dva sastojka:

Sastojci:

* 1 šalica sode bikarbone,

* 3 do 6 žlica ulja po izboru (jojoba, maslina, badem)

Upute:

U zdjeli za miješanje kombinirajte sodu bikarbonu i ulje, dodajući po 1 žlicu ulja dok ne dobijete željenu konzistenciju. Odmah upotrijebite ili čuvajte dobro poklopljeno na hladnom i suhom mjestu.


Piling od meda i shea maslaca

Shea maslac i med imaju tendenciju da se stapaju bolje od ulja (daleko manje je ljepljivo), tako da čini bolju bazu. "Med je prekrasan sastojak za dodavanje jer je prirodni humektant, što znači da pomaže koži da zadrži vlagu. Koristite bilo koji fizički piling koji imate pri ruci: smeđi šećer, morska sol i sitno mljeveno brašno. Predlažem zobeno brašno, jer može pomoći umiriti upalu i održati funkcijsku barijeru kože, što je važno za one koji imaju jako osjetljivu kožu", kaže Jana Blankenship, osnivačica brenda prirodne ljepote.

Sastojci:

* 1/2 šalice zobenog brašna,

* 1/3 šalice shea maslaca,

* 3 do 5 žlica sirovog meda.

Upute:

Pomiješajte zobeno brašno i shea maslac u posudi za miješanje. Dodajte nekoliko žlica meda i miješajte dok se ravnomjerno ne izmiješa. Odmah upotrijebite. Višak možete pohraniti u zatvorenu staklenku i čuvati na hladnom i suhom mjestu.


Piling od kave i kokosa

U krugovima za njegu kože hvale se kavom kao moćnim sredstvom za poticanje protoka krvi, zbog čega stopala izgledaju blistavo i svijetlo. Da ne spominjemo božanstven miris, pogotovo ako u piling dodate i nekoliko kapi tekuće vanilije.

Sastojci:

* 1/2 šalice skuhane i ohlađene kave,

* 1/2 šalice šećera,

* 1/3 šalice rastopljenog kokosovog ulja,

* 1 žličica ekstrakta vanilije (po želji).

Upute:

U posudi za miješanje kombinirajte šećer i talog kave. Polako kapajte rastopljeno kokosovo ulje dok ne dođete do željene konzistencije. Dodajte ekstrakt vanilije ako želite i miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Piling upotrijebite odmah, a eventualni višak sačuvajte u poklopljenoj posudi na hladnom i suhom mjestu.


Piling s jabučnim octom

Tisućljećima su poznata kozmetička svojstva alfa (AHA) i beta (BHA) hidroksi kiselina. U prirodnom obliku dio su našega svakodnevnog života (u šećernoj trski, u kiselom mlijeku i soku rajčice, u grožđu i vinu, u jabukama, agrumima, crnom ribizlu, marelicama, kori vrbe i zimzelenim biljkama). Neke od njih poslužit će i za kućni piling.

Sastojci:

* 1 šalica zobenog brašna,

* 1/3 šalice ulja jojobe,

* žličica jabučnog octa.

Upute:

Miješajte zobeno brašno i ulje jojobe dok ne dobijete pastu. Dodajte jabučni ocat i miješajte dok se ravnomjerno ne izmiješa. Odmah upotrijebite ili čuvajte poklopljeno na hladnom i suhom mjestu.


Kako učinkovito napraviti piling stopala


1. Namočite stopala

Kako biste omekšali gornji sloj kože, napravite brzu kupku stopala - tako voda prodire u kožu i olakšava uklanjanje mrtvih stanica. Osim toga, namakanje stopala potaknut će da koža nabubri, što će pridonijeti da blagotvorni sastojci u pilingu poput hranjivih ulja i maslaca dodatno nahrane kožu.

Jednostavno napunite kadu ili lavor mlakom vodom i močite stopala pet minuta; također možete dodati sol ili nekoliko kapi hranjivog ulja ili sapuna za dodatno omekšavanje kože.


2. Nanesite piling

Prethodno napravljeni piling nanesite rukama na pete i prste, utrljajte i laganim kružnim pokretima prelazite preko cijelog stopala nježno masirajući dok suha područja ne postanu mekana. Pazite da ne trljate prejako jer bi to moglo dodatno pogoršati stanje kože.


3. Isperite i hidratizirajte

Nakon što ste nježno istrljali nakupine na stopalima, omekšali ih i pilingom uklonili, hidratacija kože je jednako važna kao i sam piling. Bez hidratacije koža može izgledati još više suha, zato nakon što obrišete noge, nanesite hidratantnu kremu, najbolje napunjenu emolijentima, koji imaju sposobnost popunjavanja mikro pukotina, hranjenja i hidratiziranja nadražene kože.


4. Koristite jednom tjedno

Najvažniji savjet je da je "manje više". Definitivno ne želite pretjerati i umjesto glatkih dobiti nadražene, bolne i ranjive pete. Kada je riječ o bilo kojoj vrsti pilinga, jednom tjedno je idealno.

Linker
15. travanj 2024 20:32