Kako se prilagoditi?

 SHUTTERSTOCK
Jeste spremni?

Vraćamo kazaljke unazad! Evo kako se vaše tijelo može prilagoditi toj promjeni

Kako biste izbjegli poremećaje sna, dva stručnjaka savjetuju kako maksimalno iskoristiti dodatno vrijeme za spavanje nakon završetka ljetnog računanja vremena

U nedjelju prelazimo na zimsko računanje vremena, što znači da će se kazaljke pomaknuti jedan sat unazad. Jedina korist? Dodatni sat spavanja jer se 30. listopada kazaljke s 3:00 vraćaju na 2:00. Kako biste izbjegli poremećaje sna, dvoje stručnjaka je dalo savjete kako maksimalno iskoristiti dodatno vrijeme za spavanje nakon završetka ljetnog računanja vremena. Da, poremećaji sna se mogu dogoditi čak i kad imamo priliku duže spavati.


Kako prilagoditi svoje tijelo za pomicanje sata unatrag?

Phil Lawlor, stručnjak za spavanje rekao je da studije pokazuju da mnogi ljudi ne moraju nužno više spavati kada se satovi pomaknu unatrag. To je zato što mnogi odlučuju ostati duže budni umjesto da spavaju cijelu noć.

Vremenski prijelaz može dovesti do duljeg trajanja sna, ali ne za cijeli sat jer su naša tijela uvježbana na vrijeme prije pomicanja kazaljke, objasnio je. Štoviše, dodatni sat može ljude učiniti umornijima ujutro jer smeta biološkom satu mozga. Lawlor preporučuje postupno mijenjanje vremena za spavanje prije nego što se satovi pomaknu unatrag, tako da se vaš tjelesni sat navikne na promjenu.

- Ustanite 20 minuta kasnije tijekom vikenda jer će to pomoći vašem tijelu da se lagano prilagodi novom rasporedu. Isto tako, vježbajte i jedite 25 minuta ranije nego inače kako bi vaše tijelo moglo lakše ući u novu vremensku rutinu - rekao je za The Mirror.

Psihologinja Lindsay Browning kaže da je izlaganje svjetlu ključno za uklanjanje umora koji je posljedica pomicanja satova. I ona je naglasila važnost promjene vremena za spavanje prije nego što se sat pomakne, inače se možete probuditi prerano i vrtjeti se u krevetu dok vam se alarm ne oglasi.

- Zbog toga možete biti umorni tijekom dana, kao da se niste dobro naspavali. Kako biste se borili protiv toga i kako biste se ujutro lakše pokrenuli, započnite dan tako što ćete širom otvoriti zavjese čim se probudite kako biste pustili svjetlost. Također, pobrinite se da izađete iz kuće u šetnju tijekom jutra ili u vrijeme ručka da biste se izložili suncu i malo kretali - navela je Browning.


Dodatni savjeti stručnjaka za spavanje

Kako biste si još više olakšali prijelaz na zimsko računanje vremena, postoje još neki savjeti koje možete isprobati:

  • Nemojte drijemati - drijemanje preko dana može otežati noćni san.
  • Svakodnevno se držite rutine spavanja.
  • Nemojte koristiti elektroničke zaslone prije spavanja, plavo svjetlo koje emitiraju vas budi.
  • Opustite se prije spavanja, prigušite svjetla i čitajte knjigu, umjesto da gledate TV.
  • Vježbajte - potrošite višak energije prije spavanja kako biste se opustili.
  • Izađite u popodnevnu šetnju ili na trčanje - vježbanje na otvorenom i izlaganje prirodnom svjetlu pomaže u borbi protiv sezonskog afektivnog poremećaja i može poboljšati san.
  • Smanjite naručivanje hrane - zdrava prehrana neophodna je za dobar san, stoga manje slatke i masne hrane te manje kofeina.
Linker
24. travanj 2024 23:37