Piling kod ovog tipa kože je neophodan, ali ga treba koristiti umjereno.
 Getty Images/iStockphoto
MINI SPECIJAL

VODIČ Pravilna njega lica za svaki tip kože [4]

Od jutra do večeri: kako najbolje odabrati proizvode za svoju kožu. Pomoći će vam naš vodič! Kao što znate različiti su tipovi kože, postoji normalna, mješovita, masna, osjetljiva, zrela, a ovog puta se bavimo onom kojoj kao da nikad nije dovoljno hidratacije - suhom kožom!

Svaki tip kože nosi sa sobom određene izazove (doduše, neki manje, neki više), a uz bogatstvo kozmetičkih proizvoda na tržištu ponekad je teško odabrati što točno vašem licu treba. "Pročešljali" smo gomilu savjeta dermatologa i stručnjaka za kožu kako bismo taj odabir učinili što jednostavnijim i što učinkovitijim i donosimo ono što vaš tip kože treba svako jutro i svaku večer, ali što će vam dobro doći tu i tamo.

Za početak morate znati svoj cilj:

Cilj njege suhe kože mora biti obnavljanje barijere kože i sprečavanje gubitka vlage. Kod zrele kože smo na više frontova - protiv bora, tamnih mrlja i opuštene kože. Ako imate masnu kožu, borite se sa žlijezdama lojnicama koje rade snažnije i luče više sebuma. Mješovit tip kože izazovan je jer treba naći balans. S osjetljivom kožom treba naročito blago postupati, a ako ste sretnica s normalnom kožom, potrudite se da što dulje ostane takva.

ČITAJTE I:


SUHA KOŽA

Iako se suha koža vidi u obliku sivog, umornog tena bez sjaja, ona se zapravo još više osjeća, i to kao stalno, neugodno zatezanje. Suha koža ima oštećenu barijeru i na njoj postoje oku nevidljive pukotine kroz koje vlaga hlapi, a u kožu lakše dopiru tvari koje je iritiraju.

Cilj vaše njege mora biti obnavljanje barijere kože i sprečavanje onoga što dermatolozi stručno nazivaju transepidermalnim gubitkom vlage.


JUTARNJA RUTINA:
sredstvo za čišćenje, tonik, serum, hidratantna krema sa SPF-om

Valjda vam je iskustvo pokazalo da vašoj koži puno toga smeta pa je nastojte što manje iritirati. Na početku dana očistite lice sasvim blagim sredstvom koje se ne pjeni i ne koristite sapun. Tonik će vam dobro doći, ali ne i oni koji sadrže alkohol (pazite, većina tonika ga ima), no moćni antioksidativni serum (pogotovo onaj s vitaminima C i E) pomoći će vam da zaštitite svoju krhku kožu tijekom dana i pojačati proizvodnju kolagena. Zadnji korak vaše jutarnje rutine neka bude hidratantno sredstvo sa zaštitnim faktorom koje će koži obnoviti vlagu, ali je i štititi od sunca.


VEČERNJA RUTINA:
sredstvo za čišćenje, tonik, serum s retinolom, krema za područje oko očiju, hidratantna krema

Znamo, znamo, ima dosta toga na vašem večernjem popisu, ali, ponovit ćemo, vašoj koži treba puno njege da bi ostala što dulje lijepa, zato budite ustrajni, isplatit će se. Nakon čišćenja i toniziranja nanesite serum s retinolom, on ima moć pomlađivanja kože, ali i vlaženja, a nakon njega nanesite i kremu za područje oko očiju koje je kod suhe kože posebno sklono stvaranju borica. Na kraju dana svojoj koži podarite i novu dozu hidratacije, a nećete pogriješiti ako izaberete njegujuća ulja.


POSEBNA NJEGA:
piling

Budite nježni dok radite piling i nemojte to činiti prečesto - jednom tjedno je sasvim dovoljno.



Prijedlog proizvoda pogodnih za njegu suhe kože lica.

Linker
23. travanj 2024 21:52