Čuvajte se sunca.
 Getty Images/iStockphoto
ZDRAVLJE

Visoke temperature mogu pojačati bol i umor kod autoimunih bolesti

Treba izbjegavati direktno izlaganje suncu jer UV zrake mogu pojačati simptome bolesti.

Autoimune bolesti kao što su lupus i reumatoidni artritis, koje se očituju jakom boli i umorom, mogu se pogoršati tijekom vrućina.

Treba izbjegavati direktno izlaganje suncu jer UV zrake mogu pojačati simptome bolesti.


Boli još jače

Lupus je bolest kod koje dolazi do stvaranja antitijela usmjerenih protiv vlastitih stanica, a može zahvatiti kožu, zglobove, pluća, bubrege, živčani sustav... Oboljeli žive s bolovima u zglobovima, zadržavanjem vode i otečenim dijelovima tijela, kroničnim umorom, ubrzanim lupanjem srca i drhtavicom...

Ljeto nikako nije prijatelj lupusa i oboljeli trebaju izbjegavati sunce, mazati se kremama s najvišim zaštitnim faktorom te glavu i oči zaštititi kapom ili šeširom i sunčanim naočalama.

Jednake su preporuke i za oboljele od reumatoidnog artritisa, koji također prati bol, vrućina i otekline iznad zglobova.

Tipičan simptom kod reumatoidnog artritisa je simetrična bol na oba dijela tijela u isto vrijeme, primjerice na obje šake, te ukočenost zglobova koja je osobito izražena u jutarnjim satima nakon mirovanja.


Što učiniti

S prvom pojavom sunčevih zraka i ovi se bolesnici trebaju štititi zaštitnim kremama na bazi mineralnih sastojaka (cinkoksida i titan-dioksida) i tako izlaziti na sunce. Naime, jedna je studija (objavljena prije nekoliko godina u online izdanju Annals of the Rheumatic Diseases) pokazala da umjereno izlaganje suncu smanjuje rizik od razvoja reumatoidnog artritisa.

Prema tom istraživanju osobe koje redovito "upijaju" sunčeve zrake imaju za jednu petinu manji rizik od razvoja ove bolesti.

Linker
20. travanj 2024 13:13