SHUTTERSTOCK
Suzana Ciboci
Suzana Ciboci
FOTOSENZITIVNI LIJEKOVI

Uzimate li antibiotik ili hormone, klonite se sunca

27. srpanj 2022.
Za više od pedeset lijekova poznato je da mogu doći u interakciju sa suncem

Uzimanje nekih lijekova može potaknuti alergijsku reakciju na koži u doticaju s UV zrakama.

- Osobe koje su na terapiji antibioticima trebale bi potpuno izbjegavati sunčanje. Poznato je da hormonski status utječe na pigmentaciju kože, stoga se žene koje uzimaju hormonsku kontracepciju ili hormonsko nadomjesno liječenje trebaju posebno čuvati sunca. Naime, takva terapija, kao i neki lijekovi koji se uzimaju, na primjer, zbog dijabetesa, senzibiliziraju kožu na UV zračenje pa može doći do pojave svrbeža, smećkastih mrlja, a koža na nekim mjestima može čak i pobijeljeti, tj. potpuno izgubiti pigment. Prije izlaganja suncu nije poželjno koristiti kozmetička sredstva poput dezodoransa, parfema i šminke. Kemijske tvari koje su u sastavu takvih preparata u doticaju s UV zrakama mogu izazvati alergijsku reakciju ili pojavu pigmentacija na koži koje je izuzetno teško ukloniti - savjetuje dermatologinja Marija Buljan. Važno je dobro se informirati koji lijekovi mogu izazvati reakciju na suncu. Ljekarnik će vas uputiti ako je lijek koji vam je propisan fotosenzitivan.


Oprezno

Uzimanje takvog lijeka uz istovremeno izlaganje suncu može dovesti do fototoksične reakcije - kada se lijek pojačan djelovanjem sunca aktivira i ošteti kožu ili do fotoalergijske reakcije - kada sunčeva svjetlost izmijeni strukturu lijeka što imunosni sustav prepozna kao strano tijelo i pokrene alergijski odgovor kojeg prati upala i ekcem na koži. Uobičajeno je pravilo da se bolesnici koji uzimaju lijekove s oprezom izlažu suncu, lijek uzimaju navečer tako da se apsorbira tijekom noći, ili da u potpunosti izbjegavaju sunčanje.

Za više od pedeset lijekova poznato je da mogu doći u interakciju sa suncem. Među njima su antimikrobni lijekovi (ciprofloksacin, levofloksacin, doksiciklin, kombinacija sulfametoksazola i trimetoprima), antihistaminici za liječenje alergija (difenhidramin), lijekovi za bolesti srca (amiodaron, nifedipin, diltiazem, enalapril, ramipril), diuretici (furosemid, hidroklorotiazid), antihipertenzivi (diltiazem, enalapril), statini (fluvastatin, pravastatin), antidepresivi (amitriptilin), nesteroidni protuupalni lijekovi (naproksen, piroksikam), hipoglikemici (derivati sulfonilureje - glibenklamid) lijekovi protiv akni (izotretinoin)... Uz to vitamin A i B6, gospina trava i alga klorela također mogu izazvati osip ako se uzimaju uz izlaganje suncu. Poznato je da takav učinak mogu imati i parfemi. Ako dođe do reakcije mogu pomoći hladni oblozi i topički kortikosteroidi, a ako se osip ne povuče treba otići liječniku.

Teme
Linker
27. srpanj 2022 12:21