Naranča također umanjuje osjećaje tuge, nezadovoljstva, tjeskobe i pretjerane brige.
 Foto: iStock
Aromaterapija

Uz slatku naranču izgradite samopouzdanje i osnažite samopoštovanje

Narančino esencijalno ulje najučinkovitije djeluje na probavu, kožu i stanje psihe: ublažava bolove u želucu, proljev, nadutost i dispepsiju, kožu tonizira, vraća joj elastičnost, čisti je i njeguje, a posebno dobar učinak ima kod depresivnog ponašanja i stanja kroničnog stresa

O eteričnim uljima piše Zrinka Jezdić, diplomirana klinička aromaterapeutkinja i osnivačica AromaVita Instituta za aromaterapiju


Smatra se da je domovina naranče Kina i sjeverna Indija. Ime naranča izvedeno je od sanskrtske riječi za voće narangah odnosno naranja, što znači narančast. Naranča je uz to i tradicionalni kineski simbol za sreću i prosperitet jer zlatna boja voća, po njihovoj tradiciji, simbolizira bogatstvo. Naranču često nazivaju i "kineska jabuka".


Jeste li znali?
Slatka naranča je pokazala snažno fungicidno djelovanje na nekoliko patogenih gljivica kao što su Aspergillus niger, A. flavus, A parasiticus. Pokazala se čak puno djelotvornija od komercijalnih sintetičkih fungicida (Singh i sur 1993).

Koristila se za rješavanje problema otežane, usporene probave, a sušena kora naranče bila je sastavni dio prvih dijeta, jer ima svojstvo razgrađivanja masnih stanica.

U 18. stoljeću u Europi naranča je osvojila reputaciju voća koje uklanja živčane poremećaje, srčane probleme, kolike, astmu i melankoliju.

Narodna mudrost kaže da je sok naranče "zlato ujutro, srebro u podne, a bronca navečer". To je vjerojatno povezano s teorijom o radu pojedinih organa u ljudskom tijelu.

Iz kore ploda

Miris naranče je blag, nježan, osvježavajuć, pun i lagano slatkast. Esencijalno ulje se najčešće uvozi iz Brazila, a dobiva se tiještenjem kore ploda. Najvažnije djelovanje ovog esencijalnog ulja očituje se na probavi, koži i stanju psihe. Kod probavnih problema svoju učinkovitost pokazalo je na spazme (bolove) želuca kao posljedicu gastritisa ili kod diareje (proljeva) te nadutosti i dispepsije (loše probave).

Foto: iStock
Na kožu naranča djeluje protuupalno, tonizira je i na taj način joj vraća elastičnost te je čisti i njeguje.

Posebno dobar učinak ima na depresivno ponašanje, stanje kroničnog stresa, a time i na sve psihosomatske bolesti. Umiruje tjeskobu, kompulzivnost i nesanicu.

Kod probavnih problema esencijalno ulje slatke naranče (lat. Citrus sinensis) koristi se putem masaža, kompresa ili kupki. U njezi kože koriste se aromakozmetički ili aromaterapeutski pripravci (krema, losion, gel, šampon ili sapun), dok se za psihološko smirenje i smanjenje posljedica stresa koristi putem masaže, kupki i suhe inhalacije.

Zdrava osobnost

Miris esencijalnog ulja slatke naranče snažno djeluje na samopouzdanje kao rezultat osobnog uvjerenja da možemo izaći na kraj s problemima, izazovima i intelektualnim zahtjevima. Pomaže u razvoju zdrave osobnosti čiji je krajnji cilj preuzimanje osobne odgovornosti. Preko samopouzdanja dolazimo do samopoštovanja što je odraz slike o sebi i sposobnosti da sebe evaluiramo na pozitivan ili negativan način, tj. jasno sagledavanje sebe u sposobnosti da uspješno zadovoljimo svoje potrebe.

Foto: iStock
Ako ste pretjerano zabrinuti, nesigurni ili osjetljivi, ulje naranče pozitivno će djelovati na jačanje vaše osobnosti.

Stoga se preporuča osobama koje su senzibilne i sklone slijediti tuđa razmišljanja, kako bi ih podržala da se izbore za sebe. U srži svog djelovanja na uzroke problema, slatka naranča je neizostavan dio integrativne aromaterapije.


Potiče sreću i veselje

Na fizičkoj razini slatka naranča je bogata monoterpenima i do 95 posto (limonen, β-mircen), alkoholima (do 1,8 posto), aldehidima (1,2 do 2,5 posto), ketonima (do 1,8 posto), esterima (do 0,4 posto), ima i nešto kumarina i oksida. Stoga su njena terapeutska svojstva sljedeća; antiinflamatorno, antidepresivno, antiseptičko, antispazmotičko i sedativno. Znanstvena istraživanja o djelovanju esencijalnog ulja slatke naranče ukazuju da je djelotvorna i protiv stanica raka (Opdyke 1974c p. 733).

Na emocionalnoj razini potiče emocije zadovoljstva, sreće i veselja. Sukladno tome umanjuje osjećaje tuge, nezadovoljstva, tjeskobe i pretjerane brige. Posebno je učinkovita u čišćenju i oslobađanju osjećaja bijesa i jada.

Na mentalnoj razini umiruje misli, pomaže u sagledavanju problema i prioriteta. Preporuča se u kontemplacijama i meditacijama jer joj je najjače svojstvo na ovoj razini da nam osigura mentalni prostor.

Na duhovnoj razini jača duhovnu kvalitetu mira /održavanja duhovnog balansa tako što u životu uvijek vjerujemo u pozitivno. Pomaže nam da se otvorimo prema dobrom i lijepom te da s puno vjere i ljubavi njegujemo vrlinu mira sprečavajući utjecaj negativnim mislima i energijama. Ovo ulje nosi arhetip "vrtlara", onoga koji održava, njeguje, dijeli, podržava.

Na energetskoj razini slatka naranča djeluje na treći i četvrti energetski centar. Na treći centar djeluje tako što podiže vitalnu energiju i pomaže u njenom pozitivnom usmjeravanju. A na četvrti energetski centar djeluje tako što nas navodi da se otvorimo prema životu, uzmemo od njega ono što je najbolje bez očekivanja i procjenjivanja.

Moje terapeutsko iskustvo

Esencijalno ulje slatke naranče najčešće koristim u tretiranju psihosomatskih bolesti (gastritis, iritabilni kolon, "lupanje" srca, povišeni krvni tlak te neorganski kronični bolovi), kao i kod stanja anksioznosti i afektivnih poremećaja. To mi je neizostavno ulje u tretmanima samorazvoja, tj. rada na sebi.


Praktični savjeti

Ulje za njegu lica

U 50 ml baznog ulja argana ukapajte:

  • 20 kapi slatke naranče (Citrus sinensis)
  • 5 kapi geranija (Pelargonium graveolens)
  • 5 kapi lavande (Lavandula angustifolia)

Kupka protiv stresa

U 50 ml sojinog vrhnja ukapajte:

  • 10 kapi slatke naranče (Citrus sinensis)
  • 5 kapi lavande (Lavandula angustifolia)
  • 5 kapi ružmarina (Rosmarinus officinalis ct cineol)
  • 5 kapi tamjana (Boswellia carteri)

Kompresa kod bolova u želucu

Umočite kompresu u posudu s toplom vodom u koju ukapajte:

  • 5 kapi slatke naranče (Citrus sinensis)
  • 5 kapi lavande (Lavandula angustifolia)

Stavite kompresu na područje želuca i pokrijte je toplim ručnikom.

Linker
16. travanj 2024 20:32