Oralno zdravlje je ključan faktor za očuvanje općeg zdravlja.
 brittani burns/Unsplash
djeluje

Uz pomoć sedam jednostavnih trikova konačno se riješite neugodnog zadaha

Neugodan miris često se može osjetiti ujutro nakon buđenja, no ova vrsta zadaha smatra se normalnom i ne liječi se, a jednostavno se rješava pranjem zuba i adekvatnom higijenom.

Kava, alkohol, luk i češnjak mogu uzrokovati loš zadah, kao i dijete s niskim udjelom ugljikohidrata kao što su Paleo i Atkins. Ipak, stručnjaci se slažu da je loša higijena usne šupljine, odnosno halitoza razlog broj jedan zbog kojeg ljudi pate od kroničnog lošeg daha. Milijun bakterija živi ispod linije desni i na jeziku. Ako se zubi pravilno ne čiste i ne peru redovito, bakterije će pojesti čestice hrane u ustima. Rezultat? Karijes, parodontne bolesti i loš zadah.

Kada je loš zadah uporan, stručnjaci kažu da je to vjerojatno simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Oko 10 posto osoba s lošim dahom može imati infekcije, upalu pluća ili bronhitis - zbog problema s nosnom šupljinom, sinusima, grlom ili krajnicima.

Neki mogu imati gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), dijabetes, ili probleme s jetrom ili bubrezima. I oscilacije u tjelesnoj težini i hormonalne promjene mogu izazvati zadah, a s ovim se problemom susreću i osobe koje iz bilo kojeg razloga ne jedu dovoljno pa im nedostaje poticaja za lučenje sline.

Stručnjaci navode nekoliko jednostavnih načina da se loš zadah ukloni.


Soda bikarbona

Ovaj prirodni osvježivač daha neutralizira kiselost i ubija bakterije koje uzrokuju neugodne mirise. Dodajte pola žličice u vodu i grgljajte 30 sekundi


Dobar san

Hrkanje ili spavanje s otvorenim ustima smanjuje proizvodnju sline i povećava smrdljivost. Ako spavate na leđima, probajte se prebaciti na bok ili trbuh. Teški jutarnji zadah također može biti znak apneje.


Sok od aloe vere

Aloe vera je odlična za opekline, ali je i antibakterijsko sredstvo koje se bori protiv zubnog plaka i stimulira proizvodnju sline. Isperite usta ujutro i navečer sokom od aloe vere, ali pazite da ne progutajte jer može djelovati kao laksativ.


Prestanite pušiti

Pušenje uzrokuje povećanje bakterija u ustima uzrokujući ne samo loš zadah, već i bolesti desni. O drugim ozbiljnim bolestima da ne pričamo


Zagrizite jabuku

Voće i povrće bogato vlaknima koji zahtijevaju puno žvakanja pomažu u čišćenju zubi. Osim toga, vitamin C ubija bakterije.


Čajevi

Popodnevnu kavu zamijenite zelenim ili crnim čajem. Oni su uspješni borci protiv zadaha zahvaljujući flavonoidima kojima obiluju i koji smanjuju naslage plaka na zubima i sprečavaju rast bakterija u ustima.


Đumbir, peršin i menta

Naribajte đumbir, dodajte limunov sok i toplu vodu i tom mješavinom ispirite usta.

Peršin je jedan od najmoćnijih neprijatelja zadaha. Obilno ga koristite u jelima kao začin, a svoje će djelovanje najbolje pokazati ako ga žvačete samog, nekoliko listića nakon svakog obroka. Žvakanje svježih listića mente potiče lučenje sline i osvježava dah.


KAKO PROVJERITI ZADAH?

Poližite unutrašnji dio ručnog zgloba, pričekajte koju minutu da slina ispari s kože i zatim pomirišete. Ako osjetite neugodan miris, znači da imate problema sa zadahom. Drugi način da provjerite stanje svog daha jest da duboko udahnete, prekrijete usta rukama, izdahnete kroz usta u dlanove i potom udahnete kroz nos kako biste omirisali vlastiti dah.


ČITAJTE I: Veliki vodič za oralno zdravlje

Linker
21. travanj 2024 20:22