Topla kupka, kap eteričnog ulja, stranica, dvije dobrog štiva i možda riješite problem...
 Foto: iStock
Opustite se

Uz ovih 6 savjeta još večeras zaspite kao beba

29. ožujak 2016.
Što radimo prije odlaska u krevet u mnogome utječe kako ćemo spavati. Ove aktivnosti sigurno će vam pomoći da još večeras usnite kao beba.

Mnogi od nas vrijeme prije spavanja provode pred računalom, televizorom ili na mobitelu. No, nisu to jedine loše navike od kojih ne odustajemo ni u gluho doba noći. Neki od nas žustro raspravljaju s partnerom, članovima obitelji ili prijateljima tek kad padne mrak, neki se ne mogu odhrvati prejedanju pred spavanje, a ne zaboravimo niti "noćne ptice", one ljude koji kao da su zamijenili noć za dan...

Zbog svega navedenog neki od njih pate od nesanice, a drugi pate od lakog sna. A svemu tome je uzrok ono čime se bavimo nesposredno prije odlaska u krevet. Naime, sve to može uvelike utjecati na kvalitetu našeg sna te je iz tog razloga nužno odvojiti nekoliko trenutaka i posvetiti se sebi, smiriti tijelo, opustiti osjetila i ugoditi si.

Smiling parents reading a bedtime story to their son and daughter in bedroom.
Foto: iStock
Što mislite, zašto djeca brže usne kada im prije spavanja čitamo priče? Probajte otkriti sami, uzmite omiljenu knjigu u ruke i vidjet ćete što će se dogoditi...


Umjesto uobičajenog surfanja na mobitelu, već večeras pružite priliku jednoj od sljedećih aktivnosti:

1. Istegnite cijelo tijelo: Pet ili deset minuta istezanja pomoći će vam da se opustite prije spavanja. Ne moraju to biti komplicirane vježbe, tek rastezanje vrata pokretima naprijed-nazad i lijevo-desno, nekoliko kružnih pokreta bokovima u jednu, pa zatim u drugu stranu, te spuštanje trupa unaprijed prema koljenima i unatrag da čim više istegnete kralježnicu. A ako možete, iza trupa zabacite i ruke ispreplete prstima.

2. Razmislite na čemu ste zahvalni: Istraživanje je pokazalo kako pisanje liste zahvalnosti smanjuje zabrinutost i pomaže boljem spavanju. Uzmite bilježnicu i počnite bilježiti sve što vas veseli, što vas čini boljom osobom, što ste dobro napravili.

3. Čitajte: Uzmite svoju najdražu knjigu, istraživanje je pokazalo kako čitanje prije spavanja smanjuje stres i do 68 posto. Sjetite li se koja vas je knjiga u djetinjstvu posebno razveselila, razmislite o tome da je ponovno pročitate.

4. Istuširajte se vrućom vodom: Tuširanje djeluje relaksirajuće, a vruća voda signalizira tijelu kako je vrijeme da uspori i pripremi se za odmor. Večernje tuširanje može biti duže, a svakako će pomoći ako pred odlazak u krevet na jastuk kapnete još kap eteričnog ulja limuna ili lavande.

5. Isključite mobilne uređaje: Korištenje tehnologije prije spavanja može povećati razinu stresa, napravite si uslugu i isključite mobitel do sljedećeg jutra (ili barem zvuk).

6. Meditirajte: Udobno se smjestite i dišite duboko pet do deset minuta. Pokušajte potpuno isprazniti um. Zamislite neko lijepo mjesto i prizivajte pozitivne misli.

Usvajanje zdravih navika prije odlaska u krevet može potrajati, ali vaše će vam tijelo biti zahvalno. Već nakon nekoliko večeri vidjet ćete kako vaš novi ritual postaje sve lakši i učinkovitiji.


Vaše mišljenje nam je važno!

Imate li vi već svoj večernji ritual koji vam pomaže da lakše zaspite i ljepše sanjate? Pišite nam, netko bi vam mogao biti zauvijek zahvalan.

Teme
Linker
19. svibanj 2022 16:39