Ulje tamanua odlično je i za regeneraciju oštećene kose. Umasira se u kosu i vlasište i ostavi pet do deset minuta. Zatim kosu treba oprati i dobro isprati
 Foto: Istock
Ulje tamanua

Uklanja bore i ožiljke, pomlađuje kožu... Zašto su nam skrivali ovo čudesno ulje?

Tamanu se koristio i koristi za tretiranje bora, suhe i perutave kože, crvenila i osipa, nakon brijanja i depiliranja, kod ogrebotina, akni, žuljeva, opekotina, proširenih vena i popucalih kapilara, ranica od herpesa, uboda kukaca, ali i kod psorijaze.

Smetaju vam bore oko očiju? Koža vam se nekako opustila? Sve ste isprobali, a nikako da se riješite starog ožiljka? Možda bi vam za sve navedeno, a i za još mnogo toga, mogao pomoći tamanu. Što se krije iza ovog egzotičnog naziva? Ulje tamanua ili ulje kalofila sasvim je posebno ulje koje se dobiva iz ploda tamanu, vrste oraha koji uspijeva na otocima južnog Pacifika te u jugoistočnoj Aziji. Na Fidžiju ga nazivaju dolno, što znači “bez boli”.

Stoljećima ga i žene i muškarci upotrebljavaju za pomoć kod doslovno svakog kožnog poremećaja i smetnje. Pacifičku tajnu glatke kože bez ožiljaka, bora i iritacija posljednjih godina otkrivaju i zapadnjaci, pa se upotreba tamanua polako probija u “srednju struju” njege i anti-aginga.

Stanovništvo Tahitija, Fidžija i drugih polinezijskih otoka vjerovalo je da je tamanu sveti dar prirode. Koristili su ga za liječenje kože i zaštitu od sunca, utjecaja visoke vlage i oceanskih vjetrova. Novovjeke studije potvrdile su ta vjerovanja - dokazano je da ovo ulje ima značajna regenaracijska, antioksidativna i protuupalna svojstva. Većina ljudi ga odlično podnosi, ne nadražuje kožu, pa se može nanositi izravno.

Snažno obnavlja kožu

Orah iz kojeg se dobiva ovo ulje velik je poput marelice i plod je drveta Calophyllum inophyllum ili Calophyllum tacamahaca. Prema botaničaru i istraživaču ljekovitog bilja Chrisu Kilhamu, tamanu je jedno od najučinkovitijih sredstava za poticanje stvaranja novog tkiva, zahvaljujući čemu ubrzava cijeljenje rana i rast mlade, zdrave kože. Medicinski, taj se proces naziva cikatrizacija, pojednostavljeno rečeno tamanu snažno obnavlja kožu. Tamanu se koristio i koristi za borbu protiv cijelog niza kožnih problema, a dokazano je da djeluje protuupalno, antibakterijski te da je snažan antioksidans. Upotrebljava se za tretiranje bora, suhe i perutave kože, crvenila i osipa kože, nakon brijanja i depiliranja, kod ogrebotina, akni, mrlja, žuljeva, plikova, opekotina (uključujući i one od sunca), kemikalija i zračenja, proširenih vena i popucalih kapilara, dijabetičkih rana, pelenskog osipa, ekcema, ranica od herpesa, uboda kukaca, ali i kod psorijaze te kod reumatizma i ishijasa.

Neuobičajeno se brzo i kvalitetno apsorbira u koži, a ima ugodnu, laganu orašastu aromu. Zahvaljujući tome, tamanu može biti i dio svakodnevne, rutinske njege kože.

Nakon upotrebe koža je svilenkasta, mekana i glatka. Naravno, s komercijalizacijom su se na tržištu pojavile različite varijante ovog cijenom relativno dostupnog ulja, pa kod kupnje treba dobro proučiti deklaraciju i, koliko je moguće izgled ulja. Tamanu ulje visoke kvalitete bogata, je i gusta, tamnozelena tekućina, često s talogom.

Za ljepotu i zdravlje

Tamanu može biti savršen sastojak kućnog “kozmetičkog salona”, a i prirodne kućne ljekarne.

POMLAĐUJE KOŽU

Luksuzno ulje tamanua iz organskog uzgoja može učiniti da vaš ten blista. Spoznaje o njegovom djelovanju sve su šire, pa je dokazano da potiče formiranje novog tkiva i zarastanje rana, neutralizira štetu nastalu djelovanjem faktora iz okoliša (sunce, vjetar, onečišćenje...), pomlađuje, hrani i hidrira kožu, čak i onu suhu i osjetljivu. Vrlo dobro se upija, pa redovnom upotrebom suha, naborana i umorna koža može postati mekša i svilenkastija, stoga je tamanu odličan dio svakodnevne njege, ali i posebnih anti-age tretmana. Zahvaljujući moćnom antioksidativnom djelovanju štiti kožu od slobodnih radikala.

I KOD KOŽNIH BOLESTI

Tamanu je učinkovit i kod brojnih kožnih problema. Pomaže kod ozljeda kao što su žuljevi, ogrebotine, opekline, ubodi kukaca. Pruža olakšanje i kod kroničnih stanja kao što su akne, ekcemi, herpes, psorijaza.

SPREČAVA NEUGODNE MIRISE

Stanovnici pacifičkih otoka ovim su uljem stoljećima sprečavali razvijanje neugodnih mirisa tijela i stopala. Zahvaljujući sastojku laktonu koji ima antibakterijska svojstva, tamanu danas može biti i dragocjeni sastojak deodoransa.

PROTIV UPALA I BOLOVA

Zahvaljujući brojnim protuupalnim supstancama, ulje tamanua pomaže smanjiti upalu i olakšati stanje kod osjetljive i nadražene kože. Kad se nanosi izravno na kožu umiruje je i iscjeljuje. Olakšanje može donijeti i kod ishijasa ili neuralgije. Masaža tamanuom može smanjiti bol i ukočenost kod reumatizma i artritisa.

POTPUNO SIGURAN ZA DJECU

Jednostavna mješavina tamanua i kokosovog ulja odlična je za primjenu kod pelenskog osipa i drugih kožnih reakcija novorođenčadi. Ogrebotine i druge ozljede koje starija djeca “zarade” u igri isto se mogu liječiti prirodnim, čistim tamanuom.

Otkriven pa zaboravljen

Početkom 20. stoljeća zapadnjaci su upoznali moći tamanua, kad ga je francuska medicinska sestra Marie Suzanna koristila u, izgledalo je, čudotvornom liječenju oboljelih od gube. Francuski su znanstvenici nastavili istraživati i bili su impresionirani brzinom i kvalitetom zarastanja i obnove kože. Zabilježen je i slučaj pacijentice koja je završila u bolnici s gangrenoznom ranom na nozi koja nije zarastala. Liječnici su mislili da je amputacija neizbježna, no ipak su prije odlučili pokušati s tamanuom. Rana je potpuno zacijelila, a jedini trag bio je gladak, površinski ožiljak. Gotovo je nevjerojatno da je nakon takvih uspjeha tamanu u Europi pao u zaborav, no upravo to se dogodilo.

U novije vrijeme na japanskom sveučilištu Meijo pronađeno je nekoliko sastojaka tamanua koji koče razvoj tumora kože, dok je kanadski tim s Université de Sherbrooke otkrio da tamanu sadrži dvije kemikalije koje mogu omesti umnažanje virusa HIV-a.

Otkriveno je i da tamanu sadrži tri esencijalne vrste masnoća: neutralne, glikolipide i fosfolipide, kao i tri jedinstvene komponente: kalofiličnu kiselinu, protuupalni kalofilolid i antibiotik lakton. Uz kumarin – još jednu moćnu protuupalnu komponentu – ovi su sastojci izvor tolike zacjeljujuće moći tamanua.

RUČNO PREŠANO ULJE

Ulje se dobiva prešanjem jezgre oraha drveta Calophyllum inophyllum ili C. tacamahaca. Kako bi se dobilo ulje najviše kvalitete, orasi se beru ručno, a njihove se jezgre potom suše na suncu 30 do 60 dana. Kada svijetle jezgre postanu čokoladnosmeđe, znak je da su pune guste zelene tekućine. Tada se prešaju u jednostavnim tradicionalnim prešama, kako bio se dobilo ulje.

Linker
20. travanj 2024 15:21