FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
samo prirodno

Ublažimo bore smijalice! Neka kućna rješenja ovaj problem mogu učiniti manje vidljivim

Sunce, pušenje, smijanje... posljedice svega toga vide se oko usta, a s godinama su sve očitije

Nazolabijalne bore nazivamo još i borama od smijeha, a mogu se opisati kao dva nabora na koži koji se protežu od vanjskih strana nosnica prema uglovima usana. Kako starimo, te linije postaju sve izraženije pa iako ih mnogi prihvaćaju kao normalan dio starenja, velik broj muškaraca i žena nastoji poduzeti sve kako bi ih uklonili ili barem ublažili. Uzroci tih bora jednaki su kao i uzroci svih ostalih. Jedan od glavnih je oštećenje uzrokovano djelovanjem sunčevih zraka, a drugi je pušenje. Pri uvlačenju dima iz cigarete nabiremo usnice, što može dovesti do ubrzanog stvaranja bora oko usnica. Osim toga, kemikalije iz duhana ubrzavaju proces starenja za oko 20 posto. Naravno, veliku ulogu u nastanku bora na licu ima i naša mimika pa se može dogoditi da se kod osoba koje se jako puno smiju nazolabijalne bore formiraju i postanu vidljive već u dvadesetim godinama, a onda se s godinama, kako se koža sve više opušta, samo produbljuju.

Ovo su kućna rješenja za ublažavanje ovog problema:


BOGATA MASKA

Napravite smjesu od meda, brašna od slanutka, maslinova ulja i vrhnja, nanesite je oko usana i ostavite da djeluje 20 minuta. Ovo je jedna od najboljih maski za nazolabijalne bore, koje nakon tretmana izgledaju trenutačno ublažene.


BJELANJAK

Kako biste zategnuli kožu oko usana i riješili se nazolabijalnih bora (barem privremeno), pomiješajte bjelanjak s kokosovim uljem i nanesite na bore. Ostavite da se osuši i potom isperite. Ova maska pospješuje elastičnost kože oko usana, ublažava nazolabijalne bore i sprečava daljnje opuštanje kože.


MASKA PROTIV BORA I OPUŠTENE KOŽE OKO USANA

Pomiješajte med, ulje sjemenki grožđa, jogurt i zeleni čaj u prahu te smjesu utrljajte u bore i ostavite da djeluje deset minuta, zatim isperite.


Avokado

Obiluje vitaminom E, koji iznutra vlaži kožu. Zdrobite meso avokada i nanesite ga na lice ili pomiješajte s medom i žumanjkom te nanesite na lice. Ostavite da djeluje 20 minuta. Avokado popunjava bore i vlaži kožu, žumanjak je zateže, a med pospješuje cirkulaciju u koži.


ĐUMBIR

Naribani đumbir pomiješajte s medom i malo vruće vode i dobit ćete šalicu čaja koja obiluje anti-aging svojstvima zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidansa. Uz to, đumbir sprečava oštećivanje elastina, što je jedan od glavnih uzroka pojave bora.


VITAMIN E

Ovaj vitamin ima važnu ulogu u tretmanu bora oko usana. Ulje na bazi tog vitamina nježno utrljajte u kožu oko usana, ostavite da djeluje deset minuta pa isperite.


SJEMENKE BUNDEVE

Zgnječite sjemenke bundeve u maslinovom ulju te tu smjesu nanesite na lice. Sjemenke bundeve obiluju omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, koje pomažu u hidratiziranju kože i ublažavanju bora.


​Kokosovo ulje

Poznato je da kokosovo ulje pomaže u obnavljanju tkiva kože, a može se koristiti i izvana i iznutra kako bi se smanjila vidljivost bora. Najjednostavnije je ulje utrljati izravno u bore svaku večer prije odlaska na spavanje. Ono je prirodni antioksidans i ovlaživač koji će ispuniti bore i neutralizirati slobodne radikale koji mogu pridonijeti njihovu produbljivanju.


Linker
31. ožujak 2024 20:38