Suh ili svjež, list lovora odlično ide uz kuhana jela od mesa, pogotovo divljači.
 Foto: iStock
Lovor u svijetu začina

'Ubija' gljivice i pomaže radu bubrega, a ni jedan gulaš ne može bez njega

14. prosinac 2017.
Začini su ‘točka na i’ svakog jela, a osim što su aromatični i zanimljivih okusa, mahom imaju i ljekovita svojstva. Ističemo 23 o kojima trebati znati više.

 

Začini su odigrali važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i sudjelovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja. Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja svijeta. Štoviše, žudnja za njima otkrila je Novi svijet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjaju naš život.

 

LOVOR

Laurus nobilis

LISTOVI POBJEDNIKA

Zimzeleno stablo lovora vjerojatno potječe sa Srednjeg istoka. Udomaćio se na Mediteranu, gdje se danas smatra neizostavnim začinom nacionalnih kuhinja ovog područja.

Poznato je da su se grane lovora koristile za kićenje zaslužnih građana; vojnika, pjesnika i sportaša starog Rima. Pojam laureat (dobitnik) upravo potječe od latinskog naziva za lovor. Uz to, smatrao se zaštitom od zlih sila.

Danas se lovor ubraja među najčešće korištene začine. Koriste se njegovi svježi i suhi listovi. U kombinaciji s majčinom dušicom odličan je začin gotovo svim juhama, umacima, marinadama, octu, mesnim paštetama i jelima od mesa.

Aktivni sastojci lovorovog lista uspješno djeluju protiv gljivica, a u narodnoj medicini ovaj se začin koristi još i kao pomoć probavnim organima i bubrezima, protiv proljeva i plinova itd.

Foto: iStock
Iako potječe sa Srednjeg istoka, lovor se udomaćio u mediteranskoj kuhinji.

Nedavna znanstvena istraživanja pokazala su učinkovitost lovorovog ekstrakta u zacjeljivanju rana. To će svakako pridonijeti njegovoj češćoj primjeni u proizvodnji farmaceutskih proizvoda na biljnoj osnovi.

 

ČUVAR VAŠE KUHINJE

Nebrojeno puta nam se brašno upaučilo. Koliko god redovito čistili svoju smočnicu, teško je tome problemu stati na kraj. Srećom, iskustveno se pokazalo da su listovi lovora idealno prirodno sredstvo u borbi protiv životinjica koje vole brašno, rižu, kukuruznu krupicu, griz i sl. Svježe čiste listove rasporedite po ormarima u kuhinji. Možete ih staviti u prozračne vrećice od gaze i objesiti ili ih jednostavno malo prosušite i odložite u posude i vrećice s namirnicama. Djelovat će nekoliko mjeseci. Kada izgube prepoznatljiv miris, zamijenite ih novima.

 

Saznajte više o: ružmarinuvaniliji, crvenoj paprici, peršinu, kadulji i češnjaku, gorušici, hrenu i kaparima.

Teme
Linker
26. prosinac 2020 14:15