SHUTTERSTOCK
Sve više oboljelih

U Hrvatskoj više od 700 slučajeva gripe, poziv na cijepljenje

Očekuje se povećanje broja prijava oboljelih od gripe sljedećih tjedana, budući se radi o početnoj fazi epidemije sezonske gripe, izjavila je epidemiologinja Iva Pem Novosel

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u Hrvatskoj su dosad zabilježena 716 slučaja gripe, a očekuje se povećanje oboljelih idućih tjedana te se građanima savjetuje cijepljenje protiv gripe, izjavila je za Hinu epidemiologinja Iva Pem Novosel. "Očekuje se povećanje broja prijava oboljelih od gripe sljedećih tjedana, budući se radi o početnoj fazi epidemije sezonske gripe", izjavila je epidemiologinja Iva Pem Novosel.

Najčešće je prijavljen virus gripe tipa A, a prevladavaju podtipovi H1N1 i H3N2, iako ima i utvrđene gripe tipa B. Simptomi gripe mogu biti groznica (povišena temperatura) ili osjećaj groznice ili zimice i algički sindrom - glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, bolovi cijelog tijela, umor, opća slabost, simptomi od strane respiratornog trakta grlobolja, curenje ili začepljen nos, kašalj. Neki ljudi mogu imati povraćanje i proljev, iako je to češće kod djece.

Razni virusi i infekcije

Epidemiologinja ističe kako je od svih respiratornih infekcija još uvijek dominantan covid-19, a počela je sezona influence ili gripe, prisutan je respiratorni sincicijski virus, adenovirus, virus parainfluence te bakterijske respiratorne infekcije kao što je česta streptokokna upala grla/ždrijela osobito u predškolskoj i školskoj dobi.

Do sada su, prema dostupnim izvješćima o utrošenom cjepivu, protiv gripe cijepljene 268.463 osobe, no to nisu cjeloviti podatci, jer, kako napominju iz HZJZ, sve doze cjepiva protiv gripe još nisu upisane u registar cijepljenja. Građanima se savjetuje cijepljenje protiv gripe i COVID-19, pogotovo pripadnicima rizičnih skupina. Svim osobama s kroničnim bolestima i starijim osobama iz HZJZ-a savjetuju nošenje zaštitne medicinske maske u sredstvima javnog prijevoza, te na okupljanjima u trgovinama, koncertima, na predstavama, u crkvama i sl., kao i zračenje prostorija u kojima borave. U slučaju pojave simptoma bolesti preporuča se ostati kod kuće, početi simptomatsko liječenje, što uključuje spuštanje visoku temperature antipireticima/analgeticima i konzumiranja dovoljno tekućine, te se pravovremeno javiti izabranim obiteljskim liječnicima.

Linker
18. travanj 2024 23:32