Otiđite na naše more, na naše otoke, držite barem na neko vrijeme glavu i um podalje od problema!
 Foto: iStock
Čistoća za dušu i tijelo

U čemu je tajna godišnjeg odmora na moru?

Odmor, opuštanje, sreća, revitalizacija… Sve su to obilježja odlaska na godišnji odmor na more. Ali povećano blagostanje duha i tijela nije samo rezultat odmora od svakodnevnog posla, aktivnosti i briga, već tajna leži i u ljekovitim svojstvima morske vode, zraka, borova...

Bitna značajka morske vode je da ima istu pH vrijednost kao zdrava krv, sadrži sve bitne minerale i elemente u tragovima te je besplatan izvor mineralnih hranjivih tvari. Svakodnevnim boravkom na moru tijelo dobiva rijetke elemente u tragovima koji općenito nedostaju u svakodnevnoj suvremenoj ishrani. A tu je i bitan magnezij koji se nalazi u morskoj vodi, a koji povoljno utječe na otpuštanje stresa.

Morskom vodom osim što „čistite“ dušu, na prirodan način čistite i tijelo. Miris soli, kapljice vode u zraku, zvukovi valova opuštaju nas i lagano masiraju tijelo. Tko još ne bi poželio ovakav godišnji odmor?

Ljekovita svojstva morske vode

Još od davnina, razni grčki i rimski liječnici otkrili su ljekovita svojstva morske vode. Primijetili su da morska voda odlično djeluje na liječenje kožnih bolesti, bubrega te povoljno utječe na liječenje cijelog organizma.

Otac medicine Hipokrat među prvima je poučavao ljekoviti učinak mora i morskih krajeva na svojem zavičajnom otoku Kos, na arhipelagu Dodecanesos u Egejskom moru. Legenda kaže da je do te spoznaje došao promatrajući blagotvoran učinak mora na oštećene ruke ribara. Shvatio je da morska voda smanjuje rizik od infekcije i obnavlja stanice te potiče izmjenu minerala i toksina između krvi i vode.

I mnogi filozofi pričali su o dobrobitima morske vode.

Francuski znanstvenik René Quinton posvetio je život proučavanju morske vode, a 1906. godine objavio knjigu „Morska voda, organski medij“ u kojoj govori o kemijskoj sličnosti krvne plazme i morske vode. Quintonov kolega Claude Bernard otkrio je da je tijelo sastavljeno od 70% vode, a zajednički su proučavali sastav krvi, međustanične tekućine i limfe. Quinton je 1897. godine došao do zaključka da je ljudski organizam analogan morskoj vodi jer ima jednak sastav minerala. Uostalom, u morskoj vodi su sadržani gotovo svi elementi iz prirode kao što su natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij pa čak i srebro i zlato, a u 1 litri morske vode nalazi se prosječno 35 grama raznih otopljenih soli.

“More ispire sve tegobe“ propovijedao je grčki filozof Platon; “Vraća zdravlje čovjeku“ tvrdio je grčki pjesnik Euripid. Pa i istočnjačke kulture i Tao terapeuti stoljećima ističu važnost morske vode i morske soli.

Foto: iStock
Morska voda je prirodni izvor brojnih soli i minerala koje umjetni pripravci ne mogu namiriti u jednakom opsegu.

Elementi u tragovima

Djelovanje mora i morskog zraka funkcionira na način da sitne čestice soli u zraku, punog negativnih iona vodika, putuju do najdubljih predjela plućnih alveola, zbog čega lakše apsorbiramo kisik, a oligoelementi (elementi u tragovima) i minerali kao magnezij, mangan i kobalt iz morske vode prodiru u organizam te jačaju prirodni imunitet.

U moru se nalazi i jedan od najvažnijih elemenata u tragovima – jod koji je ljudskom organizmu neophodan za proizvodnju dvaju važnih hormona štitnjače, koju liječnici u šali često nazivaju „bič organizma“. Ti hormoni su bitni jer upravljaju potrošnjom energije u tijelu. Nedostatak joda može brzo dovesti do kroničnog umora, ali i do povećane sklonosti infekcijama, mišićne slabosti, povećanog osjećaja hladnoće, usporenih refleksa pa sve do stvaranja guše. U morskoj se vodi nalazi i oko osamdesetak različitih minerala i elemenata u tragovima, poput sulfata, karbonata, kalcija, kalija, broma, natrija, mangana, joda, željezoa, fluora, silicijeve kiseline i brojnih drugih.

Morska sol

Ukoliko želite otići korak dalje Taoisti preporučuju i svakodnevno konzumiranje vrlo malih količina isključivo čiste morske vode kao prirodnu nadopunu prehrani. Naravno, takvu morsku vodu morate uzeti iz strogo nezagađenih lokacija i trebate je držati u hladnjaku. Svakako imajte na umu da je količina koju trebate konzumirati iznimno mala, a obvezno ju trebate razrijediti u čaši slatke vode. Koliko je morska sol zdrava govori i podatak da je svatko od nas bar jednom u životu koristio sprej za nos s morskom otopinom za vlaženje isušene sluznice.

Međutim, bitno je naglasiti da kupovna sol ne može zamijeniti morsku vodu. Naime, istraživanja su pokazala da kupovna, industrijski oplemenjena sol, koju danas koriste svi u svijetu, više šteti tijelu nego mu pomaže. Kupovna sol lišena je svojih prirodnih minerala i elemenata u tragovima i nema zdrav utjecaj na tijelo.

Foto: iStock
Onaj odličan osjećaj čistoće kada vam se prilikom plivanja ili ronjenja nos i sinusi isperu morskom vodom!

Dobrobiti kupanja i ronjenja

Dnevno ronjenje je dobar način da vaše tijelo dobije „slanu“ detoksikacijsku hidroterapiju. Morska voda sadrži sve ljekovite minerale i zato kupanje u njoj koži osigurava detoksikaciju te potiče njeno obnavljanje. Zbog otpora kojeg voda pruža (čak 10-15% više nego zrak) plivanje i ronjenje su odličan sport, jer su samo dva zamaha rukama dovoljna da pokrenemo cijelo tijelo i gotovo sve mišiće, bez opterećenja na zglobove i uz smanjeni rizik od ozljeda. Time ujedno povećavamo gipkost kralježnice i koštano-zglobnih elemenata. Mnogima od nas će biti interesantna činjenica da je 15 do 30 minuta plivanja svaki dan dovoljno za prirodno uklanjanje celulita - strujanjem vode i masiranjem cijelog tijela.

Sjetite se stare izreke ' Zdrav duh u zdravom tijelu' i otiđite na more, na naše otoke, držite glavu i um podalje od problema.

Veliku korist od kupanja u moru imat ćete i zato jer ono ima veliko elektromagnetsko energetsko polje koje prirodno puni i uravnotežuje ljudski energetski sustav. To značajno pridonosi procesu obnove te ubrzava čišćenje cijelog ljudskog organizma. Koliko je morska voda nezamjenjiva govori i podatak da ju je nemoguće umjetno proizvesti. More nam pomaže u liječenju bolova u leđima, problema sa cirkulacijom, sportskih ozljeda, problema s kožom, psorijaze, išijasa, svih stanja povezanih s modernim načinom življenja poput, živčane napetosti, stresa… Morska voda prevenira i liječi srčano-žilne bolesti, uklanjanja nečistoće s kože, čisti ten i uspostavlja vlažnost suhe kože.

Povećajte učinak morske vode

Ukoliko želite ostvariti potpuni godišnji odmor na moru dišite punim plućima. Jer, nadišete li se morskog zraka, imat ćete bolji san i bolji odmor. Specifičan miris mora uzrokuje plin dimetil sulfid koji se iz njega ispušta. Uz to, morski zrak je pun negativnih iona vodika koji pomažu u detoksikaciji krvi i tkiva te olakšavaju brzo uklanjanje otpada. Ujedno se bore protiv slobodnih radikala i uravnotežuju razinu serotonina – hormona sreće. Stoga, i dok plivate, dišite što je moguće više dijafragmatično (ili trbušno). To radite na način da širite trbuh pri udisaju i uvlačite trbuh pri izdisaju. Na taj način zrakom punite donji dio pluća te masirate abdomen u kojem se nalazi 2/3 od ukupne količine krvi u ljudskom organizmu, kao i brojni vitalni organi. Ovim načinom disanja ćete ujedno povećati kapacitet pluća te rasteretiti rad srca.

Foto: iStock
Ukoliko još niste iskušali meditaciju svakako je isprobajte. Rezultati bi vas mogli itekako ugodno iznenaditi.

Meditacija – ključ za savršeni godišnji odmor

Većina od nas se nakon godišnjeg odmora i dalje osjeća umorno. Unatoč svim ljekovitim svojstvima morske vode i zraka jednostavno ne uspijemo u potpunosti "napuniti svoje baterije". Razlog tome je duboko ukorijenjeni stres kojeg tijekom života samo nakupljamo, a nemamo metodu kako da ga u potpunosti otpustimo. Jedna od odličnih i brzih metoda je meditacija. Znanstveno je dokazano kako se meditacijom smanjuje količina kortizola (glavnog hormona stresa), opuštaju se mišići, povećava se koherencija mozga, normalizira krvni tlak i otkucaji srca, harmonizira se živčani sustav te se ubrzava oporavak od bolesti. Pomoću meditacije dolazi i do smanjenja depresije, straha, napetosti, anksioznosti i trauma te se povećava elan, sreća i mentalni potencijal.

www.dep.life

Ukoliko želite upotpuniti svoj godišnji odmor, naučiti kako u potpunosti napuniti baterije i riješiti se duboko ukorijenjenih stresova, priključite se ljetnim radionicama Divine Energy Parka na brojnim destinacijama diljem obale.

Naučite kako se napuniti izvorima energije kao što je kvalitetan san, zrak - disanje, voda, sunce, hrana i meditacija. Ovaj jednostavan i praktičan program temelji se na drevnim principima, a sastoji se od meditacije, tehnika disanja, fizičkih vježbi za revitalizaciju i pomlađivanje te savjeta o razvoju svijesti, zdravlju i zdravoj prehrani.

Linker
19. travanj 2024 14:17