SHUTTERSTOCK
prirodna ljekarna

Trikovi za zaustavljanje znojenja stopala

I najbolje metode prevencije neće uvijek biti dovoljne da spriječe znojenje stopala. A kada do toga dođe, najbolje je da isprobate neku od prirodnih metoda za sprečavanje znojenja i razvoja neugodnog mirisa stopala


Često i redovito perite stopala

Pranje znojnih stopala, osim što ispire znoj i bakterije, hladi kožu te tako smanjuje daljnje znojenje. Nastojte prati stopala barem jednom, a po mogućnosti i dvaput dnevno. Za pranje možete koristiti neki bezreceptni protugljivični sapun ili sredstvo za pranje ili pak u vodu dodajte neko antimikrobno esencijalno ulje poput ulja čajevca ili eukaliptusa. Nakon pranja temeljito osušite stopala, naročito dio između prstiju jer vlaga u pregibima omogućava lakše razmnožavanje bakterija i gljivica. Prije nego što navučete čarape, lagano pospite stopala protugljivičnim puderom ili kukuruznim škrobom.


Kupka u crnom čaju

Korištenje crnog čaja može biti vrlo učinkovit način da se zaustavi znojenje stopala. Dovoljno je da u lavor napunjen toplom vodom stavite dvije vrećice crnog čaja. Tanini iz čaja zatvaraju pore te tako smanjuju znojenje. U kupki od crnog čaja namačite stopala 20 minuta, a imate li vremena, takvu si kupku za stopala možete priuštiti i nekoliko puta dnevno za brži učinak.

Jabučni ocat

Jabučni ocat može pomoći u održavanju pH ravnoteže tijela, naročito u području pazuha i stopala te se stoga isplati pokušati s ovim načinom. Možete ga nanijeti na dijelove stopala koji se pojačano znoje prije spavanja. No, možete i namakati stopala u otopini pripremljenoj od litre hladne vode pomiješane s pola čaše octa. Namačite stopala u ovoj kupki oko 15 minuta svaki dan. Ako vam se ne da namakati stopala u kupki, možete samo nanijeti jabučni ocat na stopala i ostaviti da se osuši, a zatim isprati mlakom vodom.


I trljanje alkoholom pomaže

Za brzo olakšanje u trenutku kad se stopala počnu pojačano znojiti utrljajte malo alkohola između prstiju ili na druga mjesta gdje je znojenje najintenzivnije. To će ih trenutačno osušiti i zaustaviti razvoj neugodnog mirisa. Ipak, nemojte ovo primjenjivati prečesto jer može previše isušiti stopala i uzrokovati nadraženost kože.


Krumpir

Ovo skromno povrće ljudi jako vole i jedu ga pripremljeno na najrazličitije načine. No, vjerujete li da je krumpir i izvrsno rješenje protiv znojnih stopala? Budući da ima nizak stupanj kiselosti, može pomoći u kontroli znojenja. Iscijedite sok iz sirovih krumpira i utrljajte ga u stopala pamučnom blazinicom. Možete uzeti i nekoliko ploški krumpira i njima dobro istrljati stopala. Ostavite potom da malo odstoji na koži, a onda operite stopala.

Linker
24. ožujak 2024 10:07