Ponekad nam kašalj toliko smanjuje kvalitetu života da ometa san, može uzrokovati glavobolju, vrtoglavicu, pojačano znojenje, bježanje mokraće pa čak i prijelom rebra
 Getty Images/iStockphoto
zaista djeluju

Tri najpoznatija tradicionalna lijeka koji pomažu u suzbijanju suhog nadražajnog kašlja

Infekcije dišnih puteva, pogotovo virusne poput prehlade i gripe, vrlo često počnu suhim kašljem, koji je neugodan i iritantan, često i bolan, a nakon nekoliko dana može postati produktivan jer sluznica dišnih puteva proizvodi sve više sluzi otežavajući tako protok zraka i izazivajući kašljanje

EKSTRAKT ISLANDSKOG LIŠAJA

Među najpoznatijim je tradicionalnim lijekovima koji pomažu u suzbijanju suhog nadražajnog kašlja jer sadrži polisaharide topljive u vodi (najviše lihenina i izolihenina te gorke lihenske kiseline) koji oblažu, vlaže i štite sluznicu usta i ždrijela, djeluju protuupalno i smanjuju podražaj na kašalj. Sirup islandskog lišaja pomaže i kod upale ždrijela, promuklosti i grlobolje, kod bronhalnog katara, hripavca, kod oboljenja pluća, a pomaže i ublažiti simptome prehlade kod onih koji su joj skloni i pri najneznatnijim vremenskim promjenama. U ljekarnama se islandski lišaj prodaje kao sirup, tablete, pastile i čaj. Čaj se priprema tako da se 2 g čaja prelije sa 250 ml vruće vode te pusti da odstoji. Procijeđen čaj pije se tri puta na dan. Islandski lišaj (lat. Cetraria islandica L.) ljekovit je u prvom redu zbog sluzi, tj. polisaharida i gorkih tvari. Aromatske lišajne kiseline izuzetno su gorke i djeluju slično antibiotiku. Kliničkom je studijom dokazana blagodat za naše zdravlje usninske kiseline u ovoj biljci. Ovisno o geografskom podrijetlu (kod nas islandski lišaj raste na Velebitu, Dinari i Plješivici) sadrži i pektine, vitamine B kompleksa i provitamin A, željezo i jod. Čak se smatra da islandski lišaj sadrži najviše joda od svih kopnenih biljaka. Ljekoviti pripravci rade se samo od samoniklog lišaja (uzgojeni ima znatno slabija ljekovita svojstva), a osim toga tamo gdje raste islandski lišaj smatra se da je zrak vrlo čist. Naime, s obzirom na to da ne podnosi sumpor, islandski lišaj odličan je indikator čistog zraka.


EKSTRAKT TRPUCA

Također suzbija refleks kašlja pa pomaže kod suhog i nadražajnog kašlja. Sluz i aukubin iz lista trpuca imaju značajnu ulogu u stvaranju tankog zaštitnog sloja u našim ustima i grlu koji olakšava neugodne simptome. Trputac (lat. Plantago, naziva se još i bokvica) tradicionalna je ljekovita biljka koja se u liječenju primjenjuje od davnina jer je među najrasprostranjenijim biljkama na livadama, raste i uz puteve, u jarcima, na planinama, pašnjacima, na vlažnim plodnim tlima... Razlikuju se prema obliku lista i cvijetu (veliki trputac, kopljasti i srednji). Listovi trpuca iznimno su bogati provitaminom A, vitaminima C i K, limunskom kiselinom, kalijem, enzimima i glikozidom aukubinom. Listovi se mogu jesti sirovi (u salati) ili se mogu kratko kuhati. Listovi vrste Plantago lanceolata kuhanjem poprimaju ugodan miris i okus na vrganje. Iako se u narodnoj medicini koristio i kao pomoć u zacjeljivanju rana, zaustavljanju krvarenja i izlučivanju sluzi, u suvremenoj fitoterapiji najčešće se koristi upravo za smirivanje kašlja i ublažavanje upale sluznice usne šupljine i ždrijela. Čaj od trpuca pospješuje izbacivanje sekreta iz pluća i nosa, a kod suhog kašlja smiruje nadraženu sluznicu pa nećete pogriješiti ako ga pijete dok kašljete.

Često je teško odrediti vrstu kašlja pa nećete pogriješiti ako uzmete sirup od trpuca. Ako mu dodate eterično ulje paprene metvice, pospješit ćete njegovo antiseptičko djelovanje, a ako u čaj od trpuca dodate svježe iscijeđen limun ili naranču, nastat će poseban enzim (myrosinase) koji pojačava antibakterijsko djelovanje trpuca, što pomaže i kod nekih drugih zdravstvenih problema. Saponini u trpucu djeluju kao prirodni antihistamin.

I žvakanje svježeg lista trpuca ublažit će tegobe u ustima, a još je jedna dodatna korist - trputac stvara odbojnost prema pušenju i smanjuje potrebu organizma za nikotinom. Žvakanje svježeg lista pomaže kod odvikavanja od pušenja, a može se koristi i čaj.


LOVOR

Jedan je od najučinkovitijih prirodnih lijekova za suhi kašalj. Lovor (lat. Laurus nobilis) bogat je različitim antioksidansima koji štite naše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Znatno poboljšava naš imunosni sustav i čini ga jačim. Listovi lovora sadrže i velike količine vitamina A i C, također i neke vitamine B skupine kao što su niacin, riboflavin, piridoksin i folna kiselina. Od minerala sadrži kalcij, mangan, željezo, selen, cink i magnezij. Listovi su vrlo aromatičnog, ljuto gorkog okusa, pa je popularan i kao začin i kao ljekovita biljka i kao ukrasno drvo ili grm. Najviše ga ima u primorskom području Hrvatske i zemljama Sredozemlja. Lovor se tradicionalno koristio u liječenju mnogih bolesti, a djeluje i protiv bolesti dišnog sustava.

Kad osjetite da ćete imati napadaj kašlja, uzmite žlicu sirupa od lovora. Lako ga je napraviti i kod kuće. U proključalu vodu (2,5 dl) stavite šest listova lovora i kuhajte poklopljeno 6-10 minuta. Izvadite listove, a u tekućinu umiješajte 6 žlica smeđeg šećera ili meda i iscijeđeni limun. Miješajte dok se šećer ne otopi. Sirup potom spremite u staklenu bočicu i držite u hladnjaku. Kad se ohladi, postat će gušći. Potrošite ga za nekoliko dana. Trudnice i dojilje ne bi trebale piti sirup od lovora zbog nedovoljno dokaza o tome kako djeluje na dijete i majku. Kod jakog kašlja, bronhitisa ili infekcije gornjih dišnih puteva mogu pomoći i oblozi od lovora

Linker
26. travanj 2024 07:01