U novoj Viti čitajte sve o nekirurškom liftingu lica.
 Getty Images
Čudesni propolis

Tretman za lice od pčelinjeg otrova zateže i pomlađuje kožu poput botoksa

Pčelinje “ljepilo” kojim popravljaju košnice učinkovito je prirodno sredstvo protiv virusa, bakterija i gljivica. Ali, to je samo dio njegovih djelovanja. Među ljubiteljice pčelinje kozmetike ubraja se Kate Middleton.

Propolis je popularan i vrlo često korišten pčelinji proizvod koji se prodaje u ljekarnama i drogerijama u obliku pastila, tinktura, spreja, tableta, kao sastojak krema, u kombinacijama s kaduljom ili eukaliptusom..., upotrebljava se ponajprije protiv infekcija gornjih dišnih puteva i za zdravlje usne šupljine, no popis djelovanja vrlo je dugačak.

U originalnom obliku propolis je smolasta smjesa koju pčele skupljaju s pupoljaka i kore drveća (topole, četinjača...) i drugih biljaka, a koriste ga za zatvaranje pukotina na košnici, za izgradnju ulaza te za čišćenje saća. Istodobno ova tvar štiti pčelinju zajednicu od prodora virusa, bakterija i gljivica, a tu su njegovu ulogu još davno prepoznali i ljudi i nazvali ga prirodnim antibiotikom. Osobita mu je prednost pred sintetičkim antibioticima što se bakterije na njega ne mogu naviknuti.


Protuupalno djelovanje

Pokazalo se da propolis ima i protuupalno djelovanje te da potiče regeneraciju tkiva pa pomaže saniranju ozljeda, od davnina se koristi i za jačanje imunosnog sustava, a čest je i kao sastojak kozmetičkih proizvoda namijenjenih njezi kože. Sastav propolisa vrlo je složen i promjenjiv, ovisno o tome gdje su pčele bile u “berbi” sastojaka. Sadrži oko 55 posto smola, 30 posto voska, deset posto eteričnih ulja, pet posto peluda, vitamine A, C te neke iz B skupine, željezo, cink, aminokiseline, organske kiseline. Njegovo su bogatstvo i biljni spojevi flavonoidi, zaslužni za antioksidativno djelovanje. Primjena propolisa vrlo je široka.

Pokazao se odličnim za zacjeljivanje rana, kod osipa, upala kože, bradavica na koži, bolova u mišićima i reumatskih bolova. Prevenira prehlade, učinkovit je u njihovu ublažavanju, kao i u ublažavanju gripe, pomoć je kod promuklosti i upaljenog grla, pomoću propolisa afte nestaju kao da ih nikada nije bilo, pomaže kod upala zubnog mesa i neugodnog zadaha.

Kod ranica, herpesa, afti, manjih opeklina i sličnih pojava propolis se često nanosi izravno na zahvaćeno područje. Istraživanja su pokazala i da sprečava razvoj stanica raka te da djeluje na imunosni odgovor organizma. Pčele u jednoj košnici proizvedu još manje propolisa nego matične mliječi - samo oko 300 grama godišnje. Treba imati na umu da je propolis iz košnice onečišćen peludom, dijelovima košnice, pčelinjim dlačicama i sl. pa se pročišćava kako bi se uklonile štetne tvari, a zadržali korisni sastojci. Stoga se najčešće prerađuje u alkoholni ekstrakt propolisa.


Za sve tipove kože

Pčelinje “ljepilo” kojim popravljaju košnice učinkovito je prirodno sredstvo protiv virusa, bakterija i gljivica. Ali, to je samo dio njegovih djelovanja. Među ljubiteljice pčelinje kozmetike ubraja se Kate Middleton, vojvotkinja od Cambridgea i supruga britanskog princa Williama.

Umjesto botoksa, ona za zatezanje kože lica i mladenački opći dojam bira pčelinji otrov, koji hvale kao prirodni botoks i nekirurški lifting lica. U svijet pčelinje kozmetike uvela ju je v.d. svekrve Camilla, koja je Kate za blistav izgled na vjenčanju preporučila tretman za lice od pčelinjeg otrova.

Kate sada voli i masku za lice Bee Venom Mask Heaven od Deborah Mitchell, osobito crnu varijantu, čija je cijena oko 250 dolara. Namijenjena je svim tipovima kože, navodi se u opisu proizvoda, a posebno je dobra za zrelu, suhu i oštećenu kožu, pa i za kožu pogođenu rozacejom ili ekcemom.

Doznajte sve u novoj Viti!

Linker
18. travanj 2024 05:16