Jeste li znali da su samo dva zamaha rukama dovoljna da pokrenemo cijelo tijelo i gotovo sve mišiće te povećamo gipkost kralježnice i koštano-zglobnih elemenata!?
 Foto: iStock
Odmor koji nema cijenu

Treba nam više no što mislimo: Godina bez mora je kao život bez ljubavi...

Morska voda, zrak, borovi… već sam boravak na moru čini dobro i duši i tijelu, a učinak možete i povećati - saznajte kako!

Bitna značajka morske vode je da ima istu pH kao zdrava krv, a sadrži i sve bitne minerale i elemente u tragovima pa je besplatan izvor mineralnih hranjivih tvari. Boravkom na moru tijelo dobiva i rijetke elemente u tragovima kojih u svakodnevnoj prehrani danas nedostaje.

U morskoj se vodi nalazi čak osamdesetak različitih minerala i elemenata u tragovima, poput sulfata i karbonata, kalcija, kalija, broma, natrija, mangana, joda, željeza, fluora i silicijeve kiselina itd. Ne smijemo zaboraviti ni magnezij, važan mineral u borbi protiv stresa.

U moru se nalazi i jedan od najvažnijih elemenata u tragovima - jod, koji je ljudskom organizmu neophodan za proizvodnju dvaju važnih hormona štitnjače, koju liječnici u šali često nazivaju "bičem organizma", a upravljaju potrošnjom energije u tijelu. Nedostatak joda može brzo dovesti do kroničnog umora, ali i do povećane sklonosti infekcijama, mišićne slabosti, povećanog osjećaja hladnoće, usporenih refleksa pa sve do stvaranja guše.

A tajna morskog aerosola je u tome što sitne čestice soli u zraku, punog negativnih iona vodika, putuju do najdubljih dijelova plućnih alveola, zbog čega lakše apsorbiramo kisik, a oligoelementi (elementi u tragovima) i minerali, kao magnezij, mangan i kobalt iz morske vode prodiru u organizam te nam jačaju prirodni imunitet.

Čaša mora

Ukoliko odemo i korak dalje, taoisti preporučuju svakodnevno konzumiranje miligramskih količina isključivo čiste morske vode kao prirodnu nadopunu prehrani. Naravno, bocu čiste morske vode morate uzeti iz strogo nezagađenih dijelova mora i trebate ju držati u hladnjaku. A obvezno je i razrjeđivanje u čaši čiste vode.

Koliko je morska sol zdrava, govori i podatak da je svatko od nas bar jednom u životu koristio sprej za nos s morskom otopinom za vlaženje isušene sluznice.

Međutim, kupovna sol ne može zamijeniti morsku vodu. Istraživanja su pokazala da kupovna, industrijski oplemenjena sol, koju danas koriste svi u svijetu, zapravo više šteti tijelu nego što mu pomaže.

Ona je lišena svojih prirodnih minerala i elemenata u tragovima i nema zdrav utjecaj na tijelo.

Pokrenimo sve mišiće

Ronjenje je dobar način da vaše tijelo dobije detoksikacijsku hidroterapiju. Zbog otpora koji pruža voda pri plivanju, čak 10-15 posto više nego zrak, plivanje i ronjenje su odličan sport. A samo dva zamaha rukama dovoljna su da pokrenemo cijelo tijelo i gotovo sve mišiće, bez opterećenja za zglobove i uz smanjeni rizik od ozljeda, te povećamo gipkost kralježnice i koštano-zglobnih elemenata. Samo 15 do 30 minuta plivanja svaki dan dovoljno je za prirodno uklanjanje celulita strujanjem vode i masiranjem cijelog tijela.

Foto: iStock
"Vitamin more" riješava mnoge probleme suvremenog čovjeka... Ako mu se prepustite.

Proces obnove

Veliku korist od kupanja u otvorenim morskim vodama imat ćete i zato jer more ima veliko elektromagnetsko energetsko polje, koje prirodno puni i uravnotežuje ljudski energetski sustav. To značajno pridonosi procesu obnove te ubrzava čišćenje cijelog organizma.

More nam pomaže u liječenju bolova u leđima, problema s cirkulacijom, sportskih ozljeda, problema s kožom, psorijaze, išijasa. Kao i svih stanja povezanih s modernim načinom življenja, poput živčane napetosti, stresa. Prevenira i liječi srčano-žilne bolesti, uklanjanja nečistoću s kože te čisti ten i koži daje potrebnu vlažnost.


Dišite punim plućima

Ukoliko želite upiti sve blagodati morske vode, dišite (punim) plućima jer kad se nadišete morskog zraka, imat ćete bolji san i bolji odmor. Specifičan miris mora uzrokuje plin dimetil sulfid. Uz to, morski zrak je pun negativnih iona vodika, koji pomažu detoksikaciji krvi i tkiva i olakšavaju brzo uklanjanje otpada te se bore protiv slobodnih radikala i uravnotežuju razinu serotonina - hormona sreće.

Pa i dok plivate, dišite što je više moguće trbušno, odnosno dijafragmom, na način da širite trbuh pri udisaju i uvlačite trbuh pri izdisaju. Na taj način zrakom punite donji dio pluća, masirate abdomen u kojem se nalazi dvije trećine ukupne količine krvi, i sve vitalne organe. Tim načinom disanja povećavat ćete ujedno i kapacitet pluća i rasteretiti rad srca.

Foto: iStock
Da biste meditirali ne morate isprobavati "čudne" poze, bit je u postizanju balansa, odnosno unutarnje harmonije koju postižemo ako se usredotočimo na disanje i probamo ne razmišljati o ničemu drugom. I samo to je bitno. Probajte, ništa vas ne košta.

Meditacijom do savršenstva

Pa ipak, i unatoč svemu, većina od nas se nakon godišnjeg odmora i dalje osjeća umorno. I unatoč svim ljekovitim svojstvima zraka i morske vode, jednostavno ne uspijemo u potpunosti napuniti svoje baterije. Razlog tome je duboko ukorijenjeni stres koji tijekom života samo nakupljamo, a nemamo načina da ga u potpunosti otpustimo. Jedna od odličnih brzih metoda je meditacija. Znanstveno je dokazano kako se meditacijom smanjuje količina kortizola, glavnog hormona stresa, opuštaju se mišići, povećava koherencija mozga, normalizira krvni tlak i otkucaji srca, harmonizira se živčani sustav i tako ubrzava oporavak od bolesti. Uz pomoć meditacije dolazi i do smanjenja depresije, straha, napetosti, anksioznosti i trauma te se povećava elan, sreća i mentalni potencijal.


Stoljećima ispire sve probleme

Još su grčki i rimski liječnici otkrili ljekovita svojstva morske vode primijetivši da ona odlično djeluje na liječenje kožnih bolesti, bubrega, zapravo na liječenje cijelog organizma.

Otac medicine Hipokrit među prvima je poučavao ljekoviti učinak mora na svom rodnom otoku Kos, na arhipelagu Dodecanesos u Egejskom moru. Legenda kaže da je promatrajući blagotvoran učinak mora na oštećene ruke ribara shvatio da morska voda smanjuje rizik od infekcija i obnavlja stanice te potiče izmjenu minerala i toksina između krvi i vode.

Francuski znanstvenik René Quinton posvetio je život proučavanju morske vode i 1906. godine objavio knjigu "Morska voda, organski medij", u kojoj govori o kemijskoj sličnost krvne plazme i morske vode. Quintonov kolega Claude Bernard otkrio je da je tijelo sastavljeno od 70 posto vode, a zajednički su proučavali sastav krvi, međustanične tekućine i limfu. Quinton je 1897. došao do zaključka da je ljudski organizam analogan morskoj vodi jer ima jednak sastav minerala.

Uostalom, u morskoj vodi su sadržani gotovo svi elementi iz prirode, kao što su natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij pa čak i srebro i zlato. U litri morske vode nalazi se prosječno čak 35 grama raznih otopljenih soli.

I brojni su filozofi govorili o dobrobitima morske vode. More ispire sve tegobe propovijedao je grčki filozof Platon, vraća zdravlje čovjeku tvrdio je grčki pjesnik Euripid. Pa i istočnjačke kulture i tao terapeuti stoljećima naglašavaju važnost morske vode i morske soli.

Linker
21. travanj 2024 22:47