Tratinčica je od davnina omiljena u narodnoj medicini za čišćenje organizma, liječenje iscrpljenosti i krvnih bolesti.
 Foto: iStock
Sretna biljka

Tratinčica - tako jednostavna, a tako moćna

Lijepa trajnica sve je češći sastojak kozmetičkih proizvoda, ponajviše onih za izbjeljivanje, uklanjanje pjegica i hiperpigmentacija.

Tratinčica je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih livadnih biljaka na svijetu. Tom malenom cvjetiću divili smo se još kao djeca, igrali igru 'voli me - ne voli me'. Ta rasprostranjena i nadasve moćna biljka je ljekovita, jestiva i korisna za ljepotu i zdravlju.

Tratinčica je još poznata i pod nazivom sunčeva nevjesta zbog oblika cvijeta koji podsjeća na sunce. Cvijet se otvara čim ga obasja sunce, a zatvara čim ono zađe. Latinsko ime biljke dolazi od riječi bellis, što znači lijep, i perennis, što znači trajno, vječno. U nordijskoj mitologiji tratinčica je posvećena božici proljeća Osteri, a po kršćanskoj predaji njezini su cvjetovi nikli iz Marijinih suza koje je prolila tijekom bijega u Egipat.

Cvate gotovo cijele godine

Tratinčica je trajnica koja cvate gotovo cijelu godinu, od ranog proljeća do zime, na livadama, travnjacima, čistinama i uz puteve sve do 1800 metara nadmorske visine. Najviše cvate oko Uskrsa, a tradicionalno se tada u nekim našim krajevima lice umiva vodom u kojoj se namakala tratinčica da bi bilo lijepo i zdravo.

U mladim listovima ima od 20 do 40 posto vitamina C i oko 4 posto provitamina A, a sadrže i kalij, kalcij i magnezij. U Hrvatskoj samoniklo rastu tri vrste tratinčice: šumska, jednogodišnja i svima znana obična tratinčica ili krasuljak (Bellis parennis). Tratinčica je u antici bila simbol proljeća, proljetnog buđenja prirode i sreće koja nakon duge zime iznova obuzme ljudska srca.

Tratinčice su tradicionalno bile cvjetni ukras Flore, rimske božice proljeća i proljetnog bilja, kao i mnogi drugi cvjetovi koji simboliziraju ljubav, bile su posvećene i grčkoj Afroditi, odnosno rimskoj Veneri. Iako su je opjevali još rimski pjesnici, tratinčica se kao simbol mlade ljubavi uvriježila tek u srednjem vijeku.

Putujući i dvorski pjevači i dvorski pjesnici latinsko ime (margarita, tj. biser) uspješno su iskoristili kao metaforu za ljepotu opjevane dame. Kitica tratinčica kakvu bi viteški trubaduri kriomice dobili od svoje izabranice bila je pouzdani znak naklonosti, a tratinčica je u plemićkom grbu obično značila da njegov vlasnik ima sreće u ljubavi.

Sunčeva nevjesta

Zbog oblika cvijeta koji podsjeća na žarko sunce, tratinčice su još u 13. stoljeću nazivali sunčeva nevjesta. To je ime dobila jer se njezin cvijet otvara samo kad ga obasja sunce. Kad sunce zađe, cvjetovi se opet zatvore i čekaju novo jutro. Mali livadni cvijet, koji budnim okom prati sunce, već davno postao je simbolom ljubavne vjernosti i predanosti.

Tratinčica je i Kristov cvijet, koji predstavlja utjelovljenje njegove božanske prirode i zato se često pojavljuje u prizorima Isusova rođenja, poklonstva pastira, poklonstva kraljeva. Vezu između tratinčice i Krista srednjovjekovni su poznavatelji simbolike flore tražili u skromnom i jednostavnom izgledu tratinčice, koji bi trebao naznačivati Kristovu jednostavnost i njegovu skromnost i spremnost da preuzme grijehe čovječanstva.

Foto: iStock
Ekstrakt cvjetova tratinčice sadrži saponine, polifenole, flavonoide, polisaharide i inulin.

Tratinčice koje često nalazimo u kasnogotičkim i renesansnim molitvenicima vjernike bi trebale opominjati na Kristovu žrtvu i svakodnevno ih poticati na iskrenu i poniznu vjeru. Iako ih je zbog veličine teško uključiti u veće slikarske kompozicije, nalazimo ih u srednjovjekovnim ilustracijama ljubavnih pjesama i romana, u renesansnim prikazima mitoloških tema, u baroknim mrtvim prirodama i drugim motivima.

Tratinčica ne nedostaje ni u spomenicima kršćanske umjetnosti. Možemo ih vidjeti u okviru različitih ikonografskih motiva, a najčešće se pojavljuju kao jedan od marijanskih cvjetova koje su slikari s posebnim veseljem slikali u travi, kraj nogu Marije koja sjedi ili kleči.

Ljekovitost soka tratinčice

Tratinčica je idealna za proljetne kure čišćenja organizma od toksina. U tu je svrhu najbolje piti njen svježi sok ili je jesti. Sok treba uvijek svježe pripremiti. Pijte dnevno jednu do tri pune žlice soka s pola količine vode.

Odličan je lijek za upaljene rane, problematičnu kožu, opekline, edeme i varikozne vene. U terapijske svrhe stavlja se na oboljela mjesta.

Za zdrave bronhe i želudac

Čaj od tratinčice koristi se u liječenju bronhitisa i bolova u prsima, kod upaljenih crijeva i želuca te kod bolesti jetre i bubrega. Pomaže i kod neuredne menstruacije, ublažava bol i grčeve, reumu, giht i artritis.

I znanstvenici potvrđuju da je tratinčica vrijedan prirodni lijek te je preporučuju u obliku čaja ili svježeg soka kao pomoć kod HIV-a i karcinoma dojke.

Mast od tratinčice dobar je lijek za rane i upaljene zglobove. Cvjetovi tratinčice namočeni u rakiji otklanjaju reumu i mišićni umor.

Uljepšava i čisti kožu

Ekstrakt cvjetova tratinčice sadrži saponine, polifenole, flavonoide, polisaharide i inulin. Zbog tih aktivnih sastojaka tratinčica ima široku primjenu u kozmetici. Tratinčica je sve češći sastojak kozmetičkih proizvoda, ponajviše onih za izbjeljivanje, uklanjanje pjegica i hiperpigmentacija. Ova biljka obuzdava stvaranje melanina i ujednačava boju kože kod poremećaja pigmentacije. Obnavlja stanice kože, prosvjetljuje melanin u epidermi i dubinski hidratizira kožu.

Linker
06. ožujak 2024 09:48