Treba li uopće posebno predstavljati ovo pitoreskno istarsko mjesto?
 Foto: iStock
Odmah se poželiš vratiti

To morate doživjeti: 10 najljepših vidikovaca Istre i Kvarnera

Istinski ljubitelji prirode, penjanja i planinarenja zasigurno su posjetili sva od navedenih mjesta, a želite li znati zašto se na njih rado vraćaju, trebali biste si i sami priuštiti to iskustvo.

Iako nije "pokazala zube" kako je to znala prijašnjih godina, čini se kako nam je svima već dosta zime, sivila i magle zbog koje danima ne vidimo ni Sunce, ni Mjesec. Iskusni planinari, penjači i ljubitelji prirode stoga bježe iz grada i "pune baterije" na mjestima gdje se nebo čini blizu, gdje sve miriše na samoniklo, pa i ljekovito bilje, i gdje pogled u našim sjećanjima stvara razglednicu za pamćenje.

Čeznete li i sami za takvim, za tijelo i dušu okrepljujućim iskustvom - ne morate ići daleko. Istra i Kvarner savršeni su da osjetite i doživite o čemu pričamo i čemu se to penjači, planinari i ljubitelji prirode uvijek iznova vraćaju. I to u sva godišnja doba.

Odlučite li se istražiti ljepote Istre i Kvarnera, ovih 10 vidikovaca nikako nemojte preskočiti!

Bilo da krenete od Istre prema Kvarneru, ili obrnuto, savjetujemo vam da odvojite barem vikend kako biste ih obišli sve. Možda ćete i biti u "stisci s vremenom", no, vjerujte, isplati se. Uostalom, uvijek se možete vratiti!

Ako će vaša polazišna točka biti Istra, odnosno Motovun, trebat će vam nešto manje vremena nego do otoka, jer ćete izbjeći trajekt.

  • Iz smjera Zagreb, autocestom će vam do naše preporučene i najudaljenije točke u Istri, Motovuna, trebati 228 km ili 3 sata vožnje.
  • Iz smjera Osijeka, autocestom A3, na putu ćete provesti nešto više, 504 km ili 5:20 sati.
  • Iz smjera Splita, vozeći autocestom A1, pa kroz Rijeku, do Motovuna ćete doći za 5:50 sati, ili 429 km.

Odlučite li se ipak krenuti u obilazak vidikovaca preko najudaljenije točke na moru - otoka Lošinja i predivnog vidikovca Sveti Ivan, krenite ranije.

  • Iz smjera Zagreba do Malog Lošinja, preko Krka, trebat će vam tek 260 km, ali i 4:10 sati vožnje zbog vožnje trajektom.
  • Iz smjera Osijeka, preko Krka, do Malog Lošinja treba prijeći 536 km ili 6:20 sati.
  • Iz smjera Splita, preko Krka, vozit ćete do Malog Lošinja 448 km ili 6:30 sati.