Za ispravnu njegu važno je znati svoj tip kože. Dijelom je on genetski određen, no na njega s godinama sve više utječu životne navike.
 Foto: iStock
Brzo i jednostavno

TEST: Postoji 5 tipova kože, konačno saznajte koji je vaš!

23. rujan 2017.
Kako biste odredili koji je vaš tip kože, ujutro (odmah nakon buđenja) primijenite jednostavan test pomoću čiste papirnate maramice ili komada papira.

Za ispravnu njegu važno je znati svoj tip kože. Dijelom je on genetski određen, no na njega s godinama sve više utječu životne navike, poput prehrane, njege, spavanja pa se tip kože tijekom života može i promijeniti. Ovisno o tome koliko ima vode (što utječe na elastičnost i osjećaj ugode ili zatezanja), koliko se masti (što utječe na mekoću) te koliko je osjetljiva, koža se dijeli na pet osnovnih tipova: normalna, suha, masna, mješovita i osjetljiva.

Normalna

Dobro je uravnotežena, ni previše suha ni previše masna. Ima vrlo malo ili nimalo nedostataka, nije pretjerano osjetljiva, pore su jedva vidljive, sjaj je zdrav. Njega: Poželjno je koristiti proizvode za njegu koji sadrže omekšavajuće i hidratantne tvari. Koncentracija aktivnih principa u njima mora biti uravnotežena, tako da djeluju preventivno, a ne terapijski. Preparati nikako ne bi smjeli ometati prirodne mehanizme obnavljanja koji su kod normalne kože vrlo aktivni i učinkoviti.

Suha

Luči manje sebuma od normalne kože. Posljedica manjka sebuma je nedostatak lipida nužnih za zadržavanje vlage i održavanje zaštitnog sloja kože. Pore su jedva vidljive, koža je beživotna, neelastična, česte su crvene mrlje i izražene bore. Koža lako puca, ljušti se, sklona je upalama i nadraženosti. Može biti ljuskava i gruba na dodir, osobito na nogama, rukama i dlanovima. Uzrok suhe kože (ili pogoršanja stanja) mogu biti geni, starenje, hormonske promjene, vjetar, izrazito jako sunce ili hladnoća, UV zračenje, boravak u grijanim prostorima, dugotrajne vruće kupke, djelovanje nekih sastojaka iz sapuna, kozmetike i deterdženata, uzimanje nekih lijekova.

Njega: Kraće se tuširajte ili kupajte, ne više od jednom dnevno i ne u prevrućoj vodi. Koristite blaga sredstva za pranje, izbjegavajte ona s parfemima. Ne trljajte kožu kod tuširanja i brisanja te je adekvatno hidrirajte preparatima koji sadrže prirodne hidratantne faktore (aminokiseline, natrijev piroglutamat, natrijev laktat, ureja i šećer).

Suhoj koži djelomično ili potpuno nedostaje zaštitni lipidni sloj te su joj potrebni tretmani na bazi nezasićenih masnih kiselina, triglicerida i sl. koji će opet uspostaviti narušenu zaštitnu barijeru. Nanesite na kožu hidratantni proizvod nakon svakog kupanja ili tuširanja i još nekoliko puta tijekom dana. Bolji su izbor ulja i kreme nego losioni.

Masna

Tip kože koja prekomjerno luči sebum, takvo stanje zapravo se naziva seboreja. Karakteristika su proširene pore, koža je beživotna, zadebljala i previše sjajna, često posuta prištićima, aknama i crvenilom. Stupanj masnoće može ovisiti o dobu godine ili vremenskim uvjetima, a uzrok prekomjernog mašćenja (ili pogoršanja stanja) mogu biti pubertet, hormonske promjene zbog nekih drugih uzroka, stres, prekomjerna vlaga ili zagrijanost.

Njega: Masnu kožu nemojte prati više od dva puta dnevno. Za pranje koristite blaga sredstva i izbjegavajte piling. Nikada ne tiskajte prištiće jer će dugo cijeljeti te nastojte birati nekomedogene (koji ne zatvaraju pore) proizvode za njegu i čišćenje. Koristite higijenske preparate s uravnoteženim pH faktorom te one koji smanjuju lučenje sebuma (adstringentni tonici).

Mješovita

U određenim je zonama koža suha ili normalna, a masna u drugima, naročito u T-zoni (nos čelo, brada). Pore mogu biti blago proširene, postoji sklonost aknama i sjajenju u masnijim zonama. Sastav hidrolipidnog filma razlikuje se po zonama lica, a i mijenja se kroz godinu.

Njega: Najbolje je posebno njegovati suhe, a posebno masne dijelove. Najbolji izbor su preparati hidratantnog djelovanja te oni za normaliziranje lučenja sebuma.

Osjetljiva

Ima burne i česte reakcije: crvenilo, peckanje, svrbež, nadraženost, suhoća. Nadraženost izazivaju razni faktori, poput proizvoda za njegu, hladnoće, vrućine. Kod nekih ljudi osjetljiva koža je trajno stanje, kod drugih je izazvana određenim unutrašnjim ili vanjskim faktorima, kad im je poremećena i oštećena prirodna zaštitna barijera kože pa koža gubi vodu te je omogućeno jače prodiranje nadražujućih čestica.

Njega: Treba izbjegavati sve agresivne i nadražujuće kozmetičke proizvode. Prednost se daje blagim proizvodima s omekšavajućim i hidratantnim svojstvima koji ne sadrže bojila, nikal, kobalt i krom.

Foto: iStock
Maramicom nježno obrišite kožu lica i pogledajte tragove na njoj.

TEST: Provjerite koji tip kože imate?

Kako biste odredili koji je vaš tip kože, ujutro (odmah nakon buđenja) primijenite jednostavan test pomoću čiste papirnate maramice ili komada papira. Maramicom nježno obrišite kožu lica i pogledajte tragove na njoj.

1. Imate normalnu kožu

Ako imate normalnu kožu, na maramici neće ostati nikakav trag masti. Koža vam je inače elastična i mekana na dodir, glatka, ima dobru cirkulaciju i zdravu boju. Taj tip kože je najmanje problematičan i čak i uz minimalnu njegu
dobro će izgledati i u zrelijoj dobi.

2. Imate suhu kožu

I u ovom slučaju maramica kojom ste obrisali lice ostat će čista, no koža lica će nakon brisanja biti suha, perutava i imat ćete osjećaj da vas zateže. Takva koža sklona je boranju, žućkastom tonu, ali i prijevremenom starenju i nadraženosti.

3. Imate masnu kožu

Ako na maramici ostanu masne mrlje na mjestima gdje ste obrisali obraze, nos i čelo, znači da imate masnu kožu. To je problematičan tip kože koji obično izgleda previše sjajno, masno, zadebljalo, s proširenim porama i aknama. No, dobra strana je što taj tip kože ima manju sklonost boranju i drugim znacima starosti.

4. Imate mješovitu kožu

Ako imate mješoviti tip kože, poput većine žena, na maramici će tragovi sebuma ostati na mjestima kojima ste obrisali nos i čelo, ali ne na onima kojima ste obrisali obraze. Ovaj tip kože uključuje zone na kojima je koža masna (čelo i nos) i one na kojima je suha (obrazi i područje oko očiju).

5. Imate osjetljivu kožu

Ovo je tip kože koji na testu maramicom ne pokazuje nikakve posebne znakove, no možete je prepoznati po nizu karakteristika koje vjerojatno svakodnevno uočavate i osjećate.

Osjetljiva koža je obično vrlo suha, prati je osjećaj zategnutosti, sklona je upalama i nadraženosti. Na njoj se često javljaju crvenilo ili perutanje praćeni svrbežom ili peckanjem, kao i prištići. To je najproblematičniji tip kože kojem je potrebna posebna njega.

Teme
Linker
07. rujan 2022 14:51