Koža ljeti vapi za dobrom hidratacijom, nemojte to zaboraviti.
 Getty Images/iStockphoto
BEAUTY

TAKO TO SAVJETUJU DERMATOLOZI: 10 obaveznih koraka za pravilnu njegu kože ljeti

Zbog drugačijih uvjeta i njega kože ljeti treba biti drugačija nego inače. I to kompletna, od čišćenja lica do nanošenja make-upa.

1. Počinje od umivanja

Svako godišnje doba zahtijeva drugačiji pristup čišćenju lica. Dok ćete zimi birati sredstvo za čišćenje lica (face wash) koje je ujedno hranjivo, ljeto zahtijeva čišćenje lica sredstvom koje će ukloniti prekomjernu masnoću s lica. Imate li suhu kožu, odaberite ono koje se ne pjeni. Perite lice i više puta na dan, ako osjećate potrebu, kako bi koža uvijek bila čista i osvježena.


2. Uključite antioksidanse u rutinu

Ljeti je pametno odabrati kvalitetan antioksidansni serum. Ne samo zato što vlaži kožu nego i zato što je štiti od oštećenja iz okoliša. Uz to, pomaže pojačati proizvodnju kolagena te se suprotstavlja štetnim slobodnim radikalima sprečavajući time oštećenja kože. Odlično su rješenje tijekom ljeta za normalnu i masnu, kao i za mješovitu kožu. Osim u njezi kože izvana, oslonite se na antioksidanse i u prehrani - citrusno voće, zeleno lisnato povrće, zeleni čaj, orašasto voće i cjelovite žitarice. Ako ih jedete redovito, pomoći će očuvanju mladenačkog izgleda kože.


3. Dajte koži dovoljno vode

Zapamtite da ljeti vaša koža vapi za dobrom hidratacijom. Pijete li dovoljno vode, bit će je i za kožu, ali još joj malo pomozite kvalitetnom hidratantnom maskom koju možete upotrebljavati i više puta tjedno. Nakon što ste dobro očistili lice, nanesite masku koja vlaži, okrepljuje i umiruje kožu. Ovisno o stanju vaše kože, možete izabrati i maske namijenjene za suhu kožu, za masnu kožu, za zreliju kožu, kod akni itd. Izaberite onu koja vam odgovara i u tih desetak minuta pružite koži ugodan tretman protiv umora, crvenila, sivila... Voda je najvažniji sastojak za održavanje zdravog kožnog tkiva. Uz dovoljno vode koža će biti mekana, baršunasta i blistat će zdravim sjajem. Obično se preporučuje svakodnevno popiti dvije do tri litre vode. Voda je ključna i za izbacivanje toksina iz tijela putem znoja i urina.


4. Dobar piling je ključan

Piling je ključan za postizanje svjetlije i glađe kože jer njime se uklanjaju odumrle stanice kože i različite nečistoće. Tako nakupljeni, ovi ostaci sprečavaju normalno disanje stanica kože i potiču začepljenje pora. Piling možete kupiti, ali lako ga možete pripremiti i sami, s nekoliko sastojaka iz kuhinje. Dobar primjer su mljevena zrna kave pomiješana s malo ulja i morskom soli. Imajte na umu da je eksfolijacija potrebna koži cijelog tijela, a ne samo lica. Pritom trebate biti nježni i ne raditi piling prečesto, dovoljno će biti jedanput tjedno. Pretjerate li, možete ozlijediti kožu. Osobe s osjetljivom kožom trebaju birati blage pilinge koji su nježni za kožu.


5. Nikamo bez zaštite od sunca

Dermatolozi stalno upozoravaju kako bismo preparate za kožu sa SPF-om trebali koristiti cijele godine, a ljeti to pogotovo ne bismo smjeli dovoditi u pitanje, bez obzira na to jesmo li na plaži, u šumi ili u gradu. Važno je pritom izabrati dovoljno visok zaštitni faktor (između 30 i 50) koji pruža zaštitu i od UVA i od UVB zraka. Ako provodite cijeli dan na otvorenom, nanosite sredstvo ponovo svaka dva do tri sata, odnosno svaki put nakon kupanja, plivanja ili obilnog znojenja (nakon što ste se osušili, naravno). Često propustimo namazati neke dijelove tijela, najčešće su to ristovi stopala, vrat i uške, ali i šake. Nemojte zaboraviti na njih.

Pretty young woman in bikini walking along the beach. Female model strolling on the sea shore.
Getty Images/iStockphoto
Probajte u njegu uvesti i neke prirodne proizvode, njih lako možete napraviti i sami.

6. Prilagodite šminku

Tijekom vrućeg, a osobito vrućeg i vlažnog vremena smanjite količinu šminke. Nosite minimalne količine make-upa kako biste omogućili koži da slobodno diše, jer vlaga i vrućina potiskuju tu njenu sposobnost i stvaraju koži stres. Za početak, ne treba vam teška podloga - upotrijebite toniranu hidratantnu kremu. Umjesto gustog i teškog ruža za usne stavite balzam za usnice u boji, olovka za oči neka bude organska.


7. Osvježavajući tonik

Kvalitetan tonik pomoći će zatvaranju pora koje su se proširile zbog vlage i vrućine. To je važno, jer treba spriječiti nakupljanje masnoća u porama. T-zona ima najveću koncentraciju lojnih žlijezda pa ako rade pojačano, taj vam se dio lica može sjajiti i izgledati ljepljivo, zato obratite posebnu pozornost na to područje. Koristite tonike s krastavcem ili aloe verom koji su lagani i osvježavaju.


8. Lagane kreme

Ako inače koristite teže i masnije hranjive kreme, ljeti ih zamijenite lakšim teksturama. To ne znači da vaša koža ljeti ne treba dodatno hranjenje, nego samo da izaberete lakše proizvode koji neće mastiti kožu.


9. Područje oko očiju

Imajte na umu da je koža oko očiju mnogo tanja i delikatnija od kože na ostalom dijelu lica. Za njegu tog osjetljivog područja birajte proizvode (vjerojatno najbolji izbor je gel) sa sastojcima kao što su hijaluronska kiselina, krastavci ili med. Ti će sastojci pomoći da koža oko očiju bude dobro hidrirana i spriječiti nastanak bora.


10. Briga za stopala

Razumljivo je da najviše pozornosti posvećujemo njezi lica, vrata, dekoltea, ruku, ali ne smijemo zaboraviti ni na stopala. Redovito im priuštite kvalitetan piling, ugodite im hranjivom kremom, a u sezoni japanki i sandala ne zaboravite nanijeti i preparat s visokim SPF-om.


Nije ni to loše 'ubaciti' u ljetnu rutinu

Prirodni sastojci: Kupovni proizvodi za njegu kože dermatološki su testirani i vjerojatno će odgovarati većini korisnika. Ali nije loše pokušati u njegu kože uvesti i prirodne sastojke od kojih većinu imamo u svojoj kuhinji. Zobeno brašno, mljevena kava, krastavci, jogurt, morska sol... mogu poslužiti za čišćenje kože, toniranje i vlaženje. S lakoćom možete pripremiti i osvježavajuću vodicu (maglicu) za lice. Sok krastavca pomiješajte s ružinom vodicom i metvicom i ulijte u bočicu s raspršivačem. Poprskajte po licu svaki put kad na vrućini osjetite potrebu za osvježenjem.

Linker
25. travanj 2024 08:23