FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Živim.hr
Živim.hr
prijetnja okolišu

Svjetski dan nepušenja - od početka do kraja, ciklus proizvodnje duhana je izuzetno zagađujući i štetan

31. svibanj 2022.
Duhanska industrija destruktivno utječe klimatske promjene, odavno preopterećen ekosustav i osiromašene prirodne resurse

Ove godine naglasak je obilježavanja Svjetskog dana nepušenja na zaštitu okoliša te se cijela kampanja odvija pod naslovom „Duhan – prijetnja našem okolišu“. Kampanja je usmjerena na podizanje svijesti javnosti o utjecaju duhana na okoliš - od uzgoja, proizvodnje, distribucije i otpada.

Globalna kampanja 2022. ima za cilj podizanje svijesti javnosti o utjecaju cijelog proizvodnog procesa duhana na okoliš – od njegova uzgoja, proizvodnje i distribucije do štetnog otpada koji stvara. Ova kampanja također želi razotkriti pokušaje duhanske industrije kojima ona pokušava zavaravati javnost reklamirajući i predstavljajući duhanske proizvode kao ekološki prihvatljive.

Od početka do kraja, ciklus proizvodnje duhana je izuzetno zagađujući i štetan. Onečišćenje zraka prvo je na što većina pomisli kada se spomene štetnost duhana, no štetni su učinci prisutni u svakom koraku lanca proizvodnje što ovaj problem čini kompleksnim.

  • Svake se godine diljem svijeta uništi oko 3.5 milijuna hektara obradive zemlje te 200.000 hektara šuma radi uzgoja duhana što posljedično dovodi i do smanjenja kvalitete tla.
  • Duhanska industrija destruktivno utječe klimatske promjene, odavno preopterećen ekosustav i osiromašene prirodne resurse.
  • Proizvodnja duhana uzrokuje, na svjetskoj razini, pomanjkanje vode, fosilnih goriva i izvora metala.
  • Više od 30 000 požara godišnje u EU uzrokovano je djelovanjem cigareta.
  • 4.5 trilijuna opušaka svake godine ne odlaže se u otpad na pravilan način čime se stvara oko 766 milijuna kilograma toksičnog otpada te se otpuštaju tisuće kemijskih spojeva u zrak, vodu i tlo.
  • Filteri cigareta nisu biorazgradivi i predstavljaju veliku opasnost u vodenom ekosustavu.

Pušači su postali svjesni svojeg okoliša te odabiru ekološki održivije proizvode, stoga ih je potrebno osvijestiti o „zelenim” marketinškim trikovima duhanske industrije koja plasira proizvode kao ekološki prihvatljive. U te prakse spada i čišćenje plaža od otpada te predstavljanje novih duhanskih proizvoda kao eko-prijateljskih kako bi se odvratila pažnja šire javnosti od činjenice kako je sama duhanska industrija iznimno nepovoljna za okoliš.

Kampanja za Svjetski dan nepušenja 2022. podsjeća vlade i vladajuće da promijene zakone. Potrebne su promjene koje će implementirati nove i osnažiti već postojeće propise te učiniti proizvođače duhanskih proizvoda odgovornima za ekološke štetne učinke i ekonomske troškove koji nastaju kao posljedica duhanskih otpadnih proizvoda. SZO također preporučuje da sve zemlje u potpunosti ukinu reklamiranje, promociju i pokroviteljstvo duhanskih proizvoda, uključujući i oglašavanje njihovog društveno odgovornog poslovanja kojima se pokušava zavarati javnost.


IZVOR: HZJZ

Teme
Linker
15. lipanj 2022 23:03