Vrijeme je za neke male promjene.
 Getty Images/iStockphoto
Ups!

Svi ih radimo! 13 svakodnevnih navika koje uništavaju žensko zdravlje i ljepotu

Na njih uopće ne obraćamo pažnju, ali upravo te sitne i svakodnevne navike mogu biti štetne za zdravlje.

Kako izgledamo u određenoj dobi, u velikoj mjeri ovisi o genetici. No, to nije jedini faktor, te i mi sami pojedinim i često banalnim navikama možemo utjecati na ljepotu i zdravlje. Na njih uopće ne obraćamo pažnju, ali upravo te sitne i svakodnevne navike mogu biti štetne za zdravlje.

Provjerite koje nam to stvari 'kradu' dobar izgled i mladost.


1. Stalno imate nalakirane nokte

Lakovi za nokte, pogotovo oni tamnih nijansi te jeftinih brendova, sadrže razne jake kemikalije koje mogu stvoriti diskoloracije na noktima. Nakon nekog vremena nokti će postati sve žući. Ako već ne možete bez laka, birajte one s kvalitetnijim sastojcima.


2. Spavanje s grudnjakom sa žicom

Iako grudnjak sam po sebi nije problem, nošenje grudnjaka sa žicom dok spavate može izazvati iritaciju kože i stisnuti tkivo dojke. Također je važno da nosite onaj koji je savršeno vaše veličine.


3. Korištenje prljavih kistova za šminku

Korištenjem prljavih kistića neprestano prenosimo bakterije i gljivice na naše lice. U najgorem slučaju može doći do raznih infekcije.


4. Konzumiranje više od jedne žličice soli dnevno

Smanjenje unosa soli može vam pomoći sniziti krvni tlak, a istraživači kažu da žene s nižim krvnim tlakom imaju manje obješenu kožu lica. Najveći dio unosa soli odnosi na industrijski prerađenu i pripremljenu hranu.


5. Pretjerano čupanje obrva

Manje nije uvije više, a pogotovo kada je riječ o obrvama. Pretjerano čupanje obrva te njihovo oblikovanje u pretanke linije može zauvijek oštetiti njihov prirodni rast. Naime, neke dlačice obrva možda više nikada neće narasti zbog čega s godinama mogu nastati rupe u kojih se više nećete moći riješiti.


6. Ostavljanje britvice u tušu

Čini se prirodnim ostaviti britvicu na mjestu gdje je najčešće koristite, no to je veliko 'ne'. Ako je neprestano ostavljate mokru i to na vlažnom mjestu, oštrice će se brže oštetiti što može često dovesti do pojave uraslih dlačica te iritacija nakon brijanja Nakon korištenja, obrišite je ručnikom te stavite na suho mjesto.


7. Sjedenje prekriženih nogu

Proširene vene na nogama su izravna posljedica kompresije krvnih žila i cirkulatornog poremećaja. Sjedenje prekriženih nogu, kažu liječnici, blokira cirkulaciju i stvara celulit, a također je ta navika loša za leđa.


8. Spavanje s vezanom kosom

Većina nas to radi, ali ova štetna navika slabi kosu te neprestano stavlja pritisak na tjeme koje je cijelu noć zbog toga napeto. Lako može doći do toga da kosa postane rjeđa, tanka i lomljiva.


9. Tuširanje vrućom vodom

Vruća voda isušuje kožu pa i kosu mnogo brže od mlake ili hladne vode. Ako već ne možete bez vruće vode, onda na kraju tuširanja koristite hladnu kako bi se pore brže zatvorile.


10. Češljanje mokre kose

Ovo je vrlo česta greška, a koju većina ponavlja. Naime ovom navikom lomimo kosu, a rezultat toga obično su ispucali vrhovi. Kako biste izbjegli dodatna oštećenja, najbolje je kosu prvo malo osušiti ručnikom (ne trljati), a onda fenom. Tek nakon toga je počešljajte i oblikujte.


11. Neredovito mijenjanje jastučnica

Ako imate neobjašnjivih problema s kožom, odgovor bi mogao biti bliži nego što mislite. Mijenjajući jastučnicu svaka 2 ili 3 dana, osigurat ćete da se bilo koja kapljica znoja, ulja, sline i ostalih bakterija neće prenijeti na vašu kožu i uzrokovati izbijanje neželjenih prištića i akni.


12. Uređaje za oblikovanje kose stavljate na maksimalnu temperaturu

Kad je kosa izložena visokoj temperaturi, njena struktura se itekako oštećuje. Ona zatim postaje suha i lomljiva. Kako biste ovo izbjegli držite fen barem 15 centimetara od kose, a prilikom peglanja koristite preparate za zaštitu i smanjite temperaturu.


13. Pretrpavate torbu

Sjećate se torbe Sport Billyja? Koliko god to htjele, naše torbice ne bi trebale sadržavati toliko stvari. Prenatrpane torbe mogu uzrokovati loše držanje, bolove u leđima, vratu, 'krckanje' u koljenima. Izbacite nepotrebno, i prebacujte torbu s jednog ramena na drugo.

Linker
16. travanj 2024 21:08