Kad bi se barem svemu kao zubima mogao vratiti mladolik izgled.
 Foto: iStock
Pitali smo

Sve o izbjeljivanju zuba: je li štetno, kome treba, boli li, koliko traje...

Ukoliko ste zadovoljni oblikom svojih zubi, ali vam se ne sviđa njihova boja, onda je izbjeljivanje odličan izbor za vas.

Poznato je da dugogodišnja konzumacija kave, čaja, crnog vina ili nikotina mogu ostaviti pigmentacije i naštetiti boji naših zubi, te samim time narušiti njihovu estetiku. S druge strane kod nekih ljudi postoji i genetska predispozicija za "žućim" zubima. Takve se promjene na zubima ne mogu ukloniti redovitom oralnom higijenom pa se često pojavljuje potreba za izbjeljivanjem zubi.

Pitali smo Ivana Antolkovića, doktora dentalne medicine i vlasnika Dental Centra 4Smile što bi se sve trebalo znati o izbjeljivanju zubi.

TKO JE KANDIDAT ZA IZBJELJIVANJE ZUBI?

Gotovo svatko je kandidat za izbjeljivanje zubi. U Dental Centru 4Smile slijedimo praksu u kojoj pacijentu prije svega nudimo mogućnost besplatnog pregleda kako bi utvrdili plan terapije. Ono što smatram najvažnijim prije samog postupka izbjeljivanja zubi jest da su zubi i zubno meso zdravi, te očišćeni od mekih i tvrdih naslaga. Ukoliko pacijent ima zdrave zube i zubno meso, izbjeljivanje je moguće napraviti već pri prvoj posjeti.

Treba istaknuti kako postoje okolnosti u kojima nije preporučljivo izbjeljivanje zubi, a one se najčešće pojavljuju kod kandidata s višebrojnim kompozitnim ispunima, keramičkim krunicama ili zubnim ljuskicama smještenim u frontalnoj regiji. Razlog tome je što umjetni materijali i nadomjesci zuba nisu podložni izbjeljivanju.

Pacijenti koji su spremni na promjene ili oni koji misle da su im krunice ili ispuni dotrajali, mogu izbijeliti zube, te zamijeniti krunice i kompozitne ispune koji će biti prilagođeni izbjeljenoj boji zuba.

JE LI PREGLED PRIJE IZBJELJIVANJA NUŽNO POTREBAN?

Da, vrlo je važno pregledati pacijenta prije tretmana izbjeljivanja zubi. Na pregledu se procjenjuje trenutno stanje zubi i zubnog mesa te postoji li nekakav karijes ili bilo kakva osjetljivost zubi prije izbjeljivanja. Važno je očistiti meke i tvrde naslage na zubima kako bi izbjeljivanje bilo učinkovitije.

KOLIKO TRAJE PROCES IZBJELJIVANJA?

U Dental Centru 4Smile tretman izbjeljivanja zubi traje 60 minuta. Sam proces je podijeljen u četiri ciklusa od po 15 minuta i potpuno je bezbolan. Većina naših pacijenata sluša glazbu ili gleda TV, ugodno smješteni u stomatološki stolac, dok traje tretman izbjeljivanja zubi.

dr. Antolković kaže kako se neki zubi mogu izbjeliti na čak pet puta svjetliju nijansu. Zvuči odlično, zar ne?!

JE LI IZBJELJIVANJE ŠTETNO ZA ZUBE?

Izbjeljivanje zubi je sigurno za zdrave zube i ne šteti caklini. Gel koji se koristi za izbjeljivanje ima kao aktivni sastojak vodikov peroksid koji se razbija u aktivni kisik, te zatim uklanja mrlje i čini zube bjelijima. Struktura zuba ostaje nepromijenjena. Sam vodikov peroksid, da bi bio djelotvoran, aktivira se kemijski ili svjetlosno. Obje metode su jednako djelotvorne. U Dental Centru 4Smile koristimo Opalescence Boost preparat za izbjeljivanje koji se aktivira kemijski i može se odraditi isključivo u ordinaciji dentalne medicine.

KOLIKO DUGO ĆE TRAJATI REZULTAT IZBJELJIVANJA?

Dugoročnost rezultata ovisi o genima, načinu života i oralnoj higijeni. Općenito može trajati dvije do pet godina uz obavezno čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje svakih šest mjeseci, što će pomoći održati sjaj zubi, pogotovo kod pacijenata koji imaju naviku pušenja ili ispijanja kave, čaja i sl. Boja u principu uvijek ostane svjetlija od one s kojom se krenulo što mogu reći iz iskustva pacijenata, ali i svog osobnog iskustva.

KOJE REZULTATE JE MOGUĆE POSTIĆI?

Boja zubi se minimalno promijeni za dvije nijanse, a u nekim slučajevima moguće je postići za čak četiri do pet nijansi svjetliji rezultat.

KAKO ODRŽATI ZUBE DUŽE BIJELIMA?

Briga za izbjeljene zube je jednostavna. Potrebno je održavati pravilnu oralnu higijenu i svakih šest mjeseci profesionalno očistiti zube. Prvih deset dana nakon tretmana preporučljivo je izbjegavati kiselu hranu, te hranu i piće tamne boje poput čaja, kave, crnog vina, gaziranih pića i umaka od rajčice, soje i curryja. Ukoliko pacijent ne može izdržati, primjerice bez kave, preporuka je ispijanje na slamku.

Linker
06. ožujak 2024 09:40