FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
MALI SAVJETI

Svaki treći Hrvat pati od nesanice. Možda je vrijeme da pravilno ‘podesite‘ svoj unutarnji sat

Stručnjaci ističu kako svaki oblik zabrinutosti, straha, opterećenja ili strepnje može izazivati nesanicu koja je danas postala sastavni dio života modernog čovjeka

Vrtite se u krevetu, ne možete zaspati i uzaludno pokušavate onu staru metodu brojanja ovaca, no ništa ne pomaže. Sutradan ste umorni, razdražljivi te bezvoljni dolazite na posao, što posljedično dovodi do nastanka problema u vašem privatnom i poslovnom životu. Ne brinite, niste jedini jer s nepravilnim snom suočava gotovo svaka treća osoba u Hrvatskoj, dok je svatko barem jednom u životu imao lakših ili težih problema sa snom, što je pokazalo istraživanje provedeno u Klinici za psihijatriju Vrapče u Centru za poremećaje spavanja i budnosti. Prema njihovim rezultatima čak 11 posto stanovništva Hrvatske pati od težeg oblika ove bolesti koja se češće javlja kod žena nego muškaraca, dok su najugroženija skupina osobe u dobi od 65 do 73 godine. Osim kod njih, ovaj problem često se javlja kod rastavljenih te kod osoba koje su prošle kroz velike životne promjene poput gubitka voljene osobe.

Stručnjaci ističu kako svaki oblik zabrinutosti, straha, opterećenja ili strepnje može izazvati nesanicu koja je danas postala sastavni dio života modernog čovjeka. Uzroci su brojni - užurbani život, loše prehrambene navike, nedostatak fizičke aktivnosti, sjedilački način života, zamjena dana i noći, sve su to faktori koji stvaraju disbalans našeg unutarnjeg sata koji je odgovoran za naš san. Unutarnji sat je, naime, nešto poput prirodnog dnevnog ritma koji nam govori kada smo umorni, a kada je vrijeme za buđenje. I dok mnogi smatraju kako se unutarnji sat može spasiti poznatim “power napom”, istraživanja su pokazala kako takav oblik nadoknađivanja sna nije učinkovit već naše tijelo zahtijeva pravilni ritam spavanja. Kako biste izbjegli duge noćne bitke i jutarnju čangrizavost donosimo vam četiri tehnike uz pomoć kojih ćete svoj unutarnji sat vratiti u pravilnu funkciju i konačno se dobro naspavati.


Uskladite se s danjim svijetlom

Prema jednom stranom istraživanju, najbolji način za resetiranje unutarnjeg sata je da svoj ritam spavanja uskladite s izlaskom i zalaskom sunca. U svom radu znanstvenici preporučuju tjedni odlazak na kampiranje u prirodu gdje će te biti primorani svoj bioritam uskladiti s onim iz prirode, no nema potrebe za tako drastičnim mjerama. Primjerice, možete namjestiti alarm da zvoni pola sata nakon izlaska sunca i na taj ćete način, čak i u zimskim mjesecima, dobiti dovoljno vremena za obavljanje malih poslova prije odlaska na posao. Što se pak tiče zalaska, koji u prosincu i siječnju može biti već u 16 ili 17 sati, dodaju kako je najbolje sav posao obaviti do 21 sat kako bi odmorni na počinak mogli krenuti već u 22 sata.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Pazite što i kada jedete

Prehrambene navike igraju veliku ulogu u pravilnoj funkciji našeg unutarnjeg sata. Konzumacija teške hrane u večernjim satima ili pak večere tik prije odlaska u krevet mogu vas držati budnima satima. Znanstvenici s Harvarda otkrili su kako životinje svoj unutarnji sat ravnaju po ciklusu hranjenja gdje se pokazalo da većina životinja u divljini posti 16 sati na dan. Prema njihovim riječima, ista metodologija može se primijeniti i na čovjeku. Na taj način izbjegavaju se kasne večere koje probavni trakt drže zaposlenima cijelu noć. Također, ističu, kako bi prženu hranu, pekarske proizvode i fast food trebali zamijeniti nutritivno bogatijim obrocima te voćem i povrćem.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Vježbajte redovito

Svakodnevna tjelovježba pozitivno utječe na svaki aspekt našeg života pa tako i na spavanje. Lagane jutarnje vježbe istezanja, joga ili pilates u trajanju od pola sata vašem će organizmu pružiti dodatnu energiju koja će vas pratiti kroz cijeli dan. Unatoč pozitivnim učincima tjelovježbe, stručnjaci ističu kako je važno izbjegavati treninge u večernjim satima koji dovode do porasta tjelesne temperature i neurotransmitera koji potiču budnost organizma.

image
FOTOGRAFIJE: GETTY IMAGES


Uzmite biljni lijek za spavanje

Nesanice se ponekad teško riješiti ma koliko se god trudili promijeniti životne navike. U tom slučaju najbolje je posegnuti za biljnim lijekovima koji će vas opustiti, rasteretiti i umiriti prije spavanja. Jedan od takvih je Persen Noć, posebno formuliran biljni lijek koji će poboljšati kvalitetu i trajanje vašeg sna te smanjiti napetost, nemir i razdražljivost. Ovaj biljni lijek sadrži ekstrakt iz korijena valerijane koja će skratiti vrijeme usnivanja.



*Persen je tradicionalni biljni lijek za primjenu kod naznačenih indikacija temeljenih na iskustvu dugotrajne uporabe. Persen je dostupan bez recepta, u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Linker
25. travanj 2024 03:16