Ritual četkanja kože uključuje četkanje cijelog tijela drvenom četkom s prirodnim dlakama

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
OPUŠTANJE

Suho četkanje tijela - pomaže koži da bude nježna, njegovana i glatka, a budi i cirkulaciju

Ovom drevnom tehnikom temeljito se uklanja stari i suhi sloj kože s površine, no istovremeno pruža i više od jednostavnog pilinga

Suho četkanje kože već je stotinama godina jedna od omiljenih metoda opuštanja u Indiji, Rusiji, Turskoj i skandinavskim zemljama, a taj klasični ritual ima čitavu vojsku poklonika i u modernom svijetu. Suhim četkanjem ponajprije se uspješno uklanja stari i suhi sloj kože s površine, no pruža i više od jednostavnog pilinga kože. Pomaže, naime, koži da bude nježna, njegovana i glatka, a u cijelom tijelu budi cirkulaciju i opušta ga.

Potječe iz tradicionalne ajurvedske medicine, koja ljudski život smatra spojem tijela, osjećaja i duše, a klasični ajurvedski ritual četkanja kože uključuje četkanje cijelog tijela drvenom četkom s prirodnim dlakama. Ističu se mnoge prednosti suhog četkanja tijela, od smanjenja celulita pa do poboljšanja imunosnog sustava, no kako te tvrdnje nisu potkrijepljene znanstvenim istraživanjima, sami procijenite kako vam točno koristi ovaj ritual. Ipak, ove prednosti nisu zanemarive.


Čišća koža

Suho četkanje je učinkovit piling kojim se uklanjaju mrtve stanice s gornjeg sloja kože, poboljšava se izgled kože i omogućuje bolje upijanje njegujućih tretmana poput ulja.


Bolja cirkulacija

Suhim četkanjem tijela povećavamo protok limfe, što dovodi do bržeg uklanja metaboličkog otpada. Otpad se prenosi s površine kože i oslobađa kroz pore i znojne žlijezde. Ako dođe do blokade limfnog sustava, dolazi i do određenih zdravstvenih problema, a redovito četkanje smatra se idealnim pokretačem limfe. Iako se raspravlja o tome treba li zapravo ručno stimulirati cirkulaciju ili su jednostavni pokreti tijela dovoljni, istraživanja pokazuju da je poboljšana cirkulacija bolja za kožu u cjelini, bez obzira na to kako smo je pokrenuli.


Vrijeme za sebe

U najmanju ruku suho četkanje potiče nas da odvojimo malo vremena i usredotočimo se na svoje tijelo, a iznenadili biste se koliko malo ljudi to čini. Čak i ako nema estetskog učinka, osjećati se dobro u svom tijelu cilj je koji uvijek vrijedi postići.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Korak po korak: kako četkati kožu

1. Izaberite svoju četku

Potrebna vam je čvrsta četka, ali ne previše oštra. Većina preporučuje dugačku četku visoke kvalitete s prirodnim vlaknima. Postoje one s dugom ručkom ili bez ručke pa možete izabrati koja vam je draža, ali mnogima je lakše s ručkom jer tako mogu dosegnuti teško dostupna mjesta kao što su leđa. Nekima se sviđa ručna četka jer imaju osjećaj da njome bolje rukuju i reguliraju pritisak na kožu. Mogu se naći i četke s ionskim bakrenim vlaknima koja, navodno, bolje pomažu u detoksikaciji tijela, ali također mogu biti pregrube.

2. Pripremite se

Morat ćete biti potpuno goli, a suho četkanje najbolje je obaviti prije tuširanja, iako to možete učiniti i poslije. Također, mnogi tvrde da je suho četkanje tijela za njih osobito energizirajuće pa ako ste među njima, upotpunite jutarnju rutinu suhim četkanjem kože.

3. Počnite od stopala prema gore

Poanta suhog četkanja je potaknuti limfu prema torzu i prsima, gdje će se limfna tekućina ponovno ući u krvotok. Počnite s vrhom stopala, a zatim prijeđite na potkoljenice, koljena i bedra. Kada četkate stražnju stranu bedra, istim pokretom obuhvatite i stražnjicu, sve do leđa. Što se tiče trbuha, neki preporučuju kružne pokrete (smatra se da pomaže probavi), dok drugi preferiraju duge poteze. Pronađite ono što vam odgovara.

4. Gornji dio tijela

Četkanje gornjeg dijela tijela počinje od ruku. Četkajte stražnji dio ruku, oko podlaktice, a zatim oko nadlaktice. Dio pod nadlakticama tretirajte s dodatnom pažnjom jer su tamo brojni limfni čvorovi.

5. Vrat i prsa

Malo smanjite pritisak jer je tu koža osjetljiva. Također, ovdje više nije potrebna tehnika četkanja odozdo prema gore - jer ste iznad razine srca. Počnite od čeljusti i radite pokrete prema prsima. Završite tretman tako što ćete kružnim pokretima prijeći preko srca.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

6. Tuširanje

To će pomoći da skinete mrtve stanice kože koje su se oslobodile tijekom četkanja. Kako je vaša koža sada temeljito odljuštena, pažljivo je perite i - preskočite piling.

7. Hidratacija

Budući da će koža nakon suhog četkanja lakše apsorbirati proizvod za hidrataciju, koristite one sa zdravim i kvalitetnim sastojcima. Namažite tijelo dok je koža vlažna jer će sloj ulja ili kreme zadržati vodu unutar kože.


OPREZ!

Suho četkanje kože nije za svakoga. Ako imate osjetljivu kožu ili neku kožnu bolest, izbjegavajte ovaj postupak ili se konzultirajte sa svojim liječnikom. Osobe s otvorenom ili upaljenom kožom, uključujući one s ekcemom i psorijazom, trebaju izbjegavati suho četkanje preko upaljenog područja. Također biste trebali izbjegavati suho četkanje preko otvorene rane. Može, naime, doći do ulaska bakterija u ranu i infekcije.

Linker
19. travanj 2024 04:41