Za suhu kožu rješenje je svakodnevno nanositi proizvode na bazi ulja koji će je navlažiti, odnosno nadoknaditi manjak ili potpuno odsustvo prirodne masti u koži
 Getty Images
različiti simptomi

Suha ili dehidrirana koža: u čemu je razlika i kako je njegovati?

27. travanj 2020.
Je li vaša koža suha ili dehidrirana? Ima li uopće razlike? Ima i dobro je znati u čemu je razlika kako biste mogli uspješno riješiti svoj problem

Već na prvi pogled suha i dehidrirana koža pokazuju različite simptome pa tako zahtijevaju i drugačiji pristup u liječenju. No, prosječnoj osobi koja nema znanja iz dermatologije može zvučati kao da se radi o istom problemu. Evo u čemu se ta dva stanja kože zapravo razlikuju.


Suha koža

Moglo bi se reći da je suha koža više tip kože nego bolest u pravom smislu riječi. Nju karakterizira napet i grub vanjski sloj, što je posljedica manjka masnih komponenata u koži. Kada nema dovoljno ulja ili sebuma, koža obično gubi svoj 'mladenački sjaj'. Možda i nije tako čudno što je problem suhe kože prilično uobičajen među osobama starije životne dobi s obzirom na to da njihova koža ne proizvodi više dovoljno ulja koje bi je održavalo vlažnom.

U nekim drugim slučajevima, suha koža može biti simptom kroničnog ekcema, do kojeg dolazi uslijed manjka proteina filagrina u koži, proteina koji ima ključnu ulogu u zaštiti kože. Osobe s ekcemom obično imaju suhu te istovremeno i perutavu kožu.


Dehidrirana koža

S druge strane, dehidriranu kožu karakterizira manjak vode, a ne masti u koži. Zbog toga je u ovom slučaju riječ više o bolesti nego o tipu kože. Što se tiče izgleda, dehidrirana koža djeluje obješeno, bez sjaja je i može izgledati pomalo pepeljaste boje kod osoba s tamnijom puti. Dehidriranu kožu može imati svatko, a ne samo osobe određene starosne dobi.


Liječenje

Za suhu kožu rješenje je svakodnevno nanositi proizvode na bazi ulja koji će je navlažiti, odnosno nadoknaditi manjak ili potpuno odsustvo prirodne masti u koži. Za dehidriranu kožu stručnjaci preporučuju proizvode bogate hidratantnim tvarima, poput onih koji sadrže hijaluronsku kiselinu ili glicerin jer su te tvari vrlo učinkovite u hidriranju isušenih stanica kože. Tijekom zimskih mjeseci mnogi ljudi se žale na to kako im koža postaje suha.

Sada kad znate razliku između ta dva stanja kože, možete i svojim kolegama i prijateljima objasniti da im koža nije suha, već 'samo' dehidrirana i da joj nedostaje vode.

Teme
Linker
31. siječanj 2023 04:10