Izbjegavanje boravka i fizičkih aktivnosti u otvorenom prostoru za vrijeme velike koncentracije peludi u zraku jedna je od glavnih mjera prevencije.
 Foto: Istock
Ah, to kihanje

Što je to alergijski rinitis, što ga uzrokuje i kako se liječi?

05. travanj 2018.
Alergijski rinitis je, nažalost, kronična bolest, ali zahvaljujući suvremenom razvoju lijekova ne mora nužno umanjiti kvalitetu života.

Muče li vas često simptomi alergijskog rinitisa, a niste uvijek sigurni da li je u pitanju alergija ili prehlada? O čemu je zapravo riječ?

Alergijski rinitis (povremeni i trajni) je, naime, simptomatski poremećaj nosne sluznice koji se javlja nakon dodira s alergenima iz okoline, pri čemu nastaje upalna reakcija.

Najčešći simptomi su:

  • kihanje
  • začepljen nos i curenje vodenog sekreta iz nosa
  • svrbež i crvenilo nosa i očiju
  • osjećaj peckanja i suzenje očiju
  • podražajni kašalj i grebanje u grlu

Alergijski rinitis smanjuje koncentraciju, izaziva glavobolju i umor, a također može utjecati na radnu sposobnost te dovesti do izostanka iz škole. Spomenuti simptomi mogu biti blagi i ne ometati svakodnevne aktivnosti, ili pak umjereni do teški pri čemu se narušava kvaliteta života.

Uzrok

Sezonski alergijski rinitis može uzrokovati pelud korova, trava ili stabala. Peludna zrnca udisanjem ulaze u nos te podražuju 'alergijski predodređeni' imunološki sustav uzrokujući alergijsku upalu sluznice dišnog sustava, osobito gornjih dišnih putova.

Razdoblje u kojem trave cvatu je iznimno dugo te traje od travnja do rujna, a najveće se koncentracije njihove peludi uobičajeno bilježe u svibnju.

Jedni od uzročnika nesezonskog alergijskog rinitisa mogu biti kućna prašina, perje, plijesni, dlake životinja i neki lijekovi. Iznenadne promjene temperature, fizički napor, duhanski dim te onečišćenost zraka mogu pogoršati simptome.

Foto: Istock
Alergijski rinitis je bolest gdje jačina simptoma varira od godine do godine, ponekad neovisno o koncentraciji peludi u zraku.

Što možete učiniti

  • Izbjegavajte alergene

Ovdje se konkretno misli izbjegavanje boravka i osobito fizičkih aktivnosti u otvorenom prostoru za vrijeme velike koncentracije peludi u zraku.

Iako je pelud glavni vanjski alergen, može se lako naći i u zatvorenom prostoru, pogotovo ako ostavite prozore otvorene i ako imate sobno bilje. Kad je razina peluda visoka, čim dođete doma se otuširajte i promijenite odjeću.

  • Smanjite koncentraciju grinja u svom domu

One se, naime, hrane mrtvim stanicama ljudske kože i vole se zavući u posteljinu, presvlake i tepihe. Grinje mogu izazvati kihanje, curenje nosa, svrbež očiju, kašalj... Možete ih se riješiti redovitim pranjem posteljine na temperaturama iznad 60 °C te prozračivanjem prostorija.

Koristite antialergijske pokrivače, redovite usisavajte s usisavačem koji ima učinkovito HEPA filtriranje.

Ono što možete učiniti je i na vrijeme započeti s uzimanjem lijekova koji suzbijaju simptome alergije i donose olakšanje tegoba.

Liječenje alergijskog rinitisa prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije

Povremeni rinitis

Trajno prisutni rinitis

Teme
Linker
24. lipanj 2022 13:28