Svakako se konzultirajte sa stručnjakom kako biste izbjegli bilo kakve negativne nuspojave

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
sve je popularnije

Što je tetoviranje usana, kako izgleda proces i koje su moguće nuspojave?

Polutrajnom šminkom se može poboljšati boja i izgled usana

Iako posljednjih godina nosimo maske, usne su u centru pažnje kad je riječ o estetskim zahvatima. I dok se mnoge žene odlučuju za filere, druge su pak pronašle neinvazivni način kako bi poboljšale volumen i boju usana. Riječ je o tetoviranju usana (lip blushing).


Što je tetoviranja usana?

Tetoviranje usana je zapravo estetsko tetoviranje kojim se poboljšava boja i oblik. Koncept je sličan mikrobladingu usana jer se koristi polutrajna šminka. S obzirom na to da usne bolje zadržavaju pigment, tetoviranja usana traje duže u usporedbi s drugim kozmetičkim zahvatima, rekla je kozmetičarka Ari Schweiger.

Dodaje kako mnogi klijenti dolaze tek nakon dvije do tri godine na ponovno tetoviranje usana.

Zašto je tetoviranje bolji izbor od filera? Za razliku od filera, nema ubrizgavanja sintetičkih proizvoda, tetoviranjem se dodaje samo boja.

- Tetoviranje usana ne mijenja anatomiju usana nego samo nijansu - istaknula je Schweiger.

Uz to, može pomoći onima koji su radili rekonstrukciju rascjepa usana i nepca, a i onima koji imaju nejednake usne.

- Mnogim ljudima ovo daje samopouzdanje bez invazivnih zahvata - kaže.

No, treba biti oprezan i ne prelaziti granice prirodnih rubova usana.

- Vješt stručnjak za tetoviranje usana trebao bi imati oko za ono što se treba tetovirati, a što ne, kako bi se zadržao simetričan izgled. Samo zato što klijent ima dio usana koji se može tetovirati, ne znači da ga treba tetovirati - navela je.

Međutim, ako asimetrija nije problem za vas, tetoviranje vam može pružiti puniji izgled usana. Naime, strateškim tetoviranjem i bojanjem usana može se stvoriti iluzija većih usana. Baš zbog toga što nema ubrizgavanje možete dobiti suptilni, prirodnih izgled punih usana.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Kako izgleda proces tetoviranja usana?

Za tetoviranje usana trebate odabrati kozmetičara koji ima certifikat za rad s pigmentom, priborom, a dobro je potražiti i preporuke zadovoljnih klijenata. Certificirane stručnjake možete pronaći u kozmetičkim salonima, ali i u poliklinikama.

Sami tretman traje dva do tri sata, ali ponekad ga je potrebno ponoviti (kao i kod klasičnog tetoviranja) kako bi se dobila željena boja i kako bi duže trajala. Što se tiče same boli, postoje kreme koje ju mogu ublažiti. No, Schweiger kaže da su njezini klijenti naveli da je bol relativno niska i izdržljiva.

- Nakon konzultacija o ciljevima koje želite postići, započinje proces crtanja. Olovka svijetle boje koristi se za popunjavanje usana, kad se klijent i kozmetičar dogovore za oblik, usne se ocrtavaju bijelom bojom kako bi se jasno naznačilo što će se tetovirati - objasnila je Schweiger.

Nakon toga se stavlja anestetik (obično u obliku kreme) kako bi se smanjila bol prilikom tretmana. Potom se uklanja anestetik i započinje iscrtavanje.

Obično su potrebna tri sloja za gornju i donju usnu kako bi tretman bio potpun. Naravno, dostupne su različite nijanse pigmenta za usne kako bi se postigao što bolji i što prirodniji izgled.


Njega nakon tretmana

Oporavak usana traje šest od osam tjedana. Usne su obično najviše natečene i bolne tijekom 24-48 sati nakon tretmana. Između drugog i 10. dana, Schweiger kaže da je normalno i guljenje kože usana, no važno je ne dopustiti da se usne osuše.

- Boja može izgledati neujednačeno tijekom proces zacjeljivanje jer se koža na usnama guli i obnavlja, ali važno je biti strpljiv - kaže, dodajući da se mogu stavljati oblozi kako bi se smanjila natečenost.


Je li ovo siguran tretmana?

Da, ako ga radi profesionalac u higijenskim uvjetima. To je oblik tetoviranja pa je važno da se kozmetičari drže visokih higijenskih i zdravstvenih standarda. S obzirom na to da se koriste igle, postoji rizik od infekcije. Stoga je važno, ako nakon tretmana uočite gnoj, visoku temperaturu ili sve jaču bol, posjetite liječnika.

Isto tako, svatko se može odlučiti za tetoviranje usana. Ali pušači moraju prestati pušiti prije i nakon tretmana kako bi se izbjegla neujednačenost boja.

Osim toga, tetoviranje usana moglo bi potaknuti izbijanje herpesa kod ljudi s poviješću ove bolesti. Ako ste u anamnezi imali herpes, razgovarajte i s kozmetičarom ili liječnikom prije tretmana.


Moguće nuspojave

Tetoviranje usana nosi iste nuspojave i rizike kao i tradicionalno tetoviranje. Za očekivati su manje nuspojave, kao što su:

  • oteklina
  • crvenilo
  • bol

Bez odgovarajuće njege i zacjeljivanja, vaše usne se mogu zaraziti. Nazovite liječnika ako primijetite:

  • prekomjerno oticanje
  • pogoršanje boli
  • gnoj

Teška infekcija također može uzrokovati groznicu. Ostale moguće nuspojave uključuju:

  • svrbež
  • osip
  • ožiljci
  • izbočine na koži
  • neujednačenu boju
  • bolesti koje se prenose krvlju


Svakako se konzultirajte s kozmetičarom i liječnikom kako biste izbjegli bilo kakve negativne nuspojave.

Linker
11. travanj 2024 20:11