SHUTTERSTOCK
Potvrdila struka

Smanjuju anksioznost, bude kreativu i podižu raspoloženje - pet razloga zašto posegnuti za bojankom za odrasle

Zahvaljujući osnovnim i ponavljajućim pokretima, bojanje zahvaća dijelove moždane kore opuštajući moždani centar za strah

Ako ste pomislili da su bojanke isključivo za djecu, razmislite još jednom. Više ih ne smatramo jednostavnom rekreacijskom, već suprotno, kreativnom aktivnošću, a za to postoji i dobar razlog. Naime, bojanke za odrasle u posljednjih nekoliko godina postale su moćan alat za osobni rast s kojim, između ostalog, svome tijelu i umu pružamo brojne fizičke, mentalne te emocionalne dobrobiti. U nastavku donosimo ključne prednosti njihovog korištenja:

1. Smanjuju bol i anksioznost

Studija iz 2018., objavljena u časopisu The Arts in Psychotherapy, pregledala je iskustva 200 ljudi koji su bili hospitalizirani zbog medicinskih problema ili operacije. Istraživači su otkrili da je sudjelovanje u umjetničkoj terapiji u prosjeku od 50 minuta značajno poboljšalo njihovo raspoloženje i smanjilo razinu boli i anksioznosti. Ako i sami s vremena imate bolne i anksiozne trenutke, sat vremena bojanja može vam pomoći da se osjećate bolje i smirenije.

- Neki tvrde da umjetnost ne bi trebala biti sama sebi svrhom, već da ona može biti alat pomoću kojega se lakše nosimo s vlastitim teškoćama, bolje razumijemo sebe, lakše empatiziramo s drugima, koji nam ukazuje na moralne vrline, tješi nas kada smo potišteni i budi nam nadu u bolje sutra - navodi psiholog Sandro Krašić na portalu kakosi.

image
SHUTTERSTOCK

2. Smiruju i najzaposlenije umove

Zahvaljujući osnovnim i ponavljajućim pokretima, bojanje zahvaća dijelove moždane kore opuštajući amigdalu, moždani centar za strah. Također, izbor boje ima puno veze s tim. Naime, prema studiji iz 2015. objavljenoj u časopisu Frontiers in Psychology. hladne boje poput plave i zelene mogu izazvati smirenost, dok vruće boje poput crvene i narančaste mogu dati energiju.

3. Smanjuju tamno okolo očno područje

Umjesto posezanja za mobitelom ili drugim pametnim uređajem prije spavanja, posegnite za bojankom. Tako ćete nepotrebno izlaganje plavom svjetlu koje remeti san. U studiji iz 2016. objavljenoj u časopisu JAMA Pediatrics, istraživači su otkrili da su djeca, koja su koristila elektronički uređaj noću, imala veće poteškoće s uspavljivanjem te imala manje REM faze sna. Nakon što su se probudili, korisnici uređaja osjećali su se umorno i nefunkcionalno. Ovaj scenarij se odnosi i na odrasle. Zato, popunjavajući šarena polja kreativnih bojanki, priuštite svom umu opuštajuću relaksaciju i neopterećenost.

image
SHUTTERSTOCK

4. Bojanjem do novih poslovnih uspjeha

Prema studiji iz 2019. objavljenoj u časopisu Frontiers of Neural Circuits, terapeutkinja Cara Maksimow prenosi kako su kreativan um i izražavanje jedni od glavnih faktora za postizanje uspjeha uključujući i onaj profesionalni, osobni i društveni.

- Bojanke za odrasle, kao i svaka umjetnost, glazba, joga, vrtlarstvo, odlična su opcija za smanjenje stresa i izražavanje sebe - rekla je terapeutkinja.

5. Bojanje pruža olakšanje mozgu opterećenom s previše izbora

Obavljanje naizgled jednostavnog zadataka kao što su kupovina običnog jogurta, mogla bi prerasti u stresnu situaciju u onom trenutku kad uočite da na policama ispred vas postoji niz proizvoda raznih proizvođača, sastava i okusa. U studiji iz 2019. objavljenoj u Health Psychology, psiholozi ovakvo stanje nazivaju umor od odluka. Za razliku od ovog i sličnih scenarija, bojanje svodi dileme na samo dvije - koju stranicu danas bojati i koje boje koristiti.

- Pokušajte na dnevnoj ili tjednoj bazi odvojiti vrijeme za kreativne aktivnosti. To može biti bilo koja aktivnost koja vas opušta i veseli: slikanje, pisanje, sviranje, pjevanje, izrada sapuna ili dekorativnih radova, sami ili s drugima. Za početak se možete okušati u ispunjavanju bojanki za odrasle ili u nekoj od radionica poput paint and wine - zaključuje psihologinja Tina Rukavina.

Linker
27. travanj 2024 06:09