Ovaj začin bogat je specifičnim polifenolima čiji su potencijal zapazili i stručnjaci iz kozmetičke industrije.
 Foto: iStock
Bosiljak u svijetu začina

Simbol provansalske i talijanske kuhinje bogat je izvor antioksidansa

05. prosinac 2017.
Začini su ‘točka na i’ svakog jela, a osim što su aromatični i zanimljivih okusa, mahom imaju i ljekovita svojstva. Ističemo 23 o kojima trebati znati više. Došao je red na bosiljak!

Dodajemo ih juhama, umacima, varivima, salatama, mesu, kobasicama, kolačima i keksima, pa čak i čokoladi. Tisućljećima prate čovjeka sudjelujući u životu kako vladara tako i običnog puka. Odigrali su važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i sudjelovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja. Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja svijeta. Štoviše, žudnja za njima otkrila je Novi svijet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjaju naš život.

BOSILJAK

(Ocimum basilicum)

IDEALAN SUPUTNIK RAJČICE

Pradomovina bosiljka je Indija. Postoje mnoge sorte ove biljke, također i različite boje. Stari Grci zvali su ga basilikon, što znači kraljevski, aludirajući na njegovu pripadnost vladarima. Stari Rimljani proširili su ga Europom. Ova je biljka u prvom redu simbol kulinarskih tradicija Provanse i Italije. Štoviše, u Italiji su njezini listovi znak ljubavi.

Na našem priobalju i otocima izuzetno je cijenjen, pa njemu u čast postoji i žensko ime Bosiljka.

Bosiljak je najbolje koristiti svjež. Idealan je sastojak juha, preljeva za kuhanu tjesteninu i salate te je nezaobilazan suputnik rajčice. Nećete pogriješiti dodate li ga jelu u kojem ima rajčice. Suhi bosiljak je, naravno, manje aromatičan. Može se dodati raznim umacima. Ovaj začin bogat je specifičnim polifenolima - prirodnim antioksidansima.

Njihov potencijal zapazili su i stručnjaci iz kozmetičke industrije, gdje će u budućnosti zamijeniti neke sintetske antioksidanse i time igrati važnu ulogu u proizvodnji fitokozmetike namijenjene sprečavanju preranog starenja kože.

Foto: iStock
Osim što se odlično uklapa u gotovo sva jela s tjesteninom, bosiljak je nerazdvojiv u kombinaciji s rajčicom i mozzarelom.

U VAŠIM JELIMA

  • Svježi bosiljak odlično upotpunjuje salatu od mladog krumpira i ružičastog luka.
  • Probajte voćni sendvič s mozzarellom i bosiljkom. Blago prepržite domaći crni kruh. Na njega poredajte kriške mozzarelle, potom kriške nektarine, dodajte nekoliko kapi balzamičnog octa i ukrasite bosiljkom.
  • Vrlo dekorativno predjelo može se pripremiti od cherry rajčica, mozzarelle i bosiljka. Na štapić za ražnjić nanižite dvije cherry rajčice, lopticu mozzarelle i na vrh ponovo jednu rajčicu. U blenderu pomiješajte usitnjeni bosiljak i maslinovo ulje te mješavinom poprskajte ražnjić. Ovo jelo odlično prija uz integralni ili heljdin kruh.
  • Jednostavnu večeru možete napraviti pospete li po kuhanoj tjestenini ricottu, parmezan, malo soli i papra te prelijete mješavinom limunova soka, ekstra djevičanskog maslinovog ulja i usitnjenog svježeg bosiljka. Jelo se odlično uklapa uz ljetnu ili zimsku sezonsku salatu.


Saznajte više o: ružmarinu, vaniliji, crvenoj paprici, peršinu i kadulji.

Teme
Linker
22. listopad 2021 20:06