SHUTTERSTOCK
neugodan osjećaj

Šest trikova koji vam mogu pomoći u ublažavanju tjeskobe

Ako problem nije patološki, neki bi trikovi trebali pomoći da prevladate tjeskobu


Tjeskoba je normalan osjećaj prisutan kod svih nas, no ponekad se može pretjerano manifestirati ili je nije moguće kontrolirati: može nastupiti bez očiglednog razloga ili izazvati neproporcionalnu reakciju u odnosu na uzrok, a može uzrokovati i napadaje panike.

Ako problem nije patološki, neki bi trikovi trebali pomoći da prevladate tjeskobu, stres ili strah.


Postupno se izložite onome što vas plaši

Postupno izlaganje podražajima koji izazivaju strah vrsta je terapije koja se učinkovito koristi za liječenje specifičnih fobija. Primjerice, ako se bojite leta avionom, govorenja pred publikom ili pasa, od velike pomoći u prevladavanju takvih strahova može biti postupno izlaganje takvim situacijama u kontroliranim uvjetima.


Bavite se sportom

Sportske aktivnosti pospješuju lučenje endorfina, neuroprijenosnika koji pozitivno utječu na raspoloženje, jačaju obrambeni sustav i podižu tjelesnu temperaturu.


Promotrite širu sliku

Napravite popis stvari koje vam idu dobro i onih koje ne funkcioniraju u određenom periodu. To može pomoći da sagledate širu sliku svoje situacije. Osobe koje pate od tjeskobe ili su pod stresom imaju, naime, sklonost sve vidjeti crno pa je vrlo korisno zabilježiti što nije dobro, ali i što jest.


Meditirajte

Redovita meditacija dokazano izaziva neuroplastične promjene te smanjenje volumena amigdale, područja mozga koje je povezano sa stresom i strahom.


Napravite reviziju

Prije nego što vas uhvati tjeskoba ili prije nekog stresnog događaja vizualizirajte najvažnije oslonce u životu: obitelj, prijatelje, posao koji volite. To će vam dati snagu da se nosite s neugodnom situacijom.


Vježbajte altruizam

Usredotočenost na tuđe probleme u trenucima osobnog stresa može pomoći da barem nakratko izađete iz sužene osobne perspektive u kojoj se sve čini najgore i najteže. Volontiranje pomaže u ublažavanju tjeskobnosti.

Linker
25. travanj 2024 07:42