Krivac za prekomjerno znojenje ne moraju biti samo paklene vrućine - uzroci mogu biti i drugi pa tako neki pate od emocionalnog znojenja, koje uzrokuju stres, nervoza, strah ili tjeskoba.
 Foto: Istock
Kućna ljekarna

Šest prirodnih pripravaka koji pomažu kod pretjeranog znojenja

Pojačano znojenje neugodna je pojava koja osim groznog mirisa ostavlja i ružne tragove na odjeći. Može se spriječiti dezodoransima, ali donekle i prirodnim pripravcima.

Mada je znojenje potpuno prirodan tjelesni proces koji regulira tjelesnu temperaturu, rashlađuje organizam i pomaže tijelu u izbacivanju toksina, često, a posebno za ljetnih vrućina, može biti uzrok nelagode jer ostavlja neugodan miris i mokre tragove na odjeći, ponajviše ispod ruku.

Krivac za prekomjerno znojenje ne moraju biti samo paklene vrućine - uzroci mogu biti i drugi pa tako neki pate od emocionalnog znojenja, koje uzrokuju stres, nervoza, strah ili tjeskoba.

Uzrok pojačanog znojenja može biti i prekomjerna tjelesna težina, problemi hormonske prirode, ali i nezdrav način života s previše alkohola i začinjene hrane.

Bez obzira na vrstu znojenja, intenzivno se traže načini da se ono spriječi. U tretiranju pojačanog znojenja treba djelovati preventivno i terapijski. Uz redovite higijenske mjere, dobro je nositi odjeću i obuću od prirodnih materijala. Lokalna terapija s ciljem upijanja vlage, ublažavanja kiselkastog mirisa i zatvaranja izvodnih kanala žlijezda znojnica provodi se antiperspirantima.

Dezodoransi i antiperspiranti djelotvorni su ako se nanesu na depilirani pazuh te na suhu i čistu kožu njegovanu kremom. Od velike će koristi biti i neki prirodni pripravci i promjena prehrane jer određene namirnice zahvaljujući tvarima koje sadrže pomažu u eliminiranju ili bar smanjenju ove neugodne pojave.

JABUČNI OCAT

Jabučni ocat ukusan je dodatak salatama i raznim jelima, ali i poznati narodni lijek. Koristi se kod mnogih zdravstvenih stanja, a istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, učinkovit je u mršavljenju, pomaže kod upala grla i visokog krvnog tlaka, ali djeluje i kao prirodni dezodorans jer ima sposobnost uništavanja bakterija koje uzrokuju neugodne mirise. Jednom na dan jabučnim octom treba osvježiti pazuhe, najbolje prije obroka. Djelovat će i ako se konzumira oralno.

Dvije žlice jabučnog octa pomiješajte s malo vode i pijte svakoga dana pola sata prije obroka. Povoljno će djelovati ne samo na znojenje nego će blagotvorno utjecati i na stanje i detoksikaciju cijelog organizma.

LIMUN

Limun sadrži citričnu kiselinu koja eliminira bakterije i pomaže u smanjenju pretjeranog znojenja. Polovicom limuna istrljajte pazuhe, ostavite pola sata pa temeljito isperite. Druga je mogućnost da se malo svježe iscijeđenog limunovog soka pomiješa s malo sode bikarbone te se tom smjesom uz pomoć blazinice istrljaju pazušne jame. Kontrolirat će neugodne tjelesne mirise i smanjiti znojenje.

SODA BIKARBONA

Vrlo popularno i jeftino sredstvo široke upotrebe je soda bikarbona. U kućanstvu se koristi za čišćenje, za izbjeljivanje zuba, služi kao maska za lice, u borbi protiv akni, pomaže u smanjenju nadutosti i kiseline u želucu, često se stavlja u hladnjak protiv neugodnih mirisa, a pomaže i kod znojenja i služi kao prirodni dezodorans. Sodom bikarbonom dovoljno je istrljati pazušne jame te tako spriječiti razmnožavanje bakterija i širenje neugodnih mirisa. U sodu bikarbonu može se dodati malo vode i tom pastom istrljati pazuhe. Kad se osuši, višak uklonite maramicom ili blazinicom.

SOK OD RAJČICE

Osim svojih brojnih zdravstvenih blagodati među kojima se ističe i njihova moć u borbi protiv raka, rajčice djeluju na sužavanje pora a regulirajući unutarnju temperaturu tijela ujedno smanjuju znojenje.

Prehrana bogata rajčicom smanjit će znojenje, a ako niste ljubitelj ove zdrave namirnice, svakoga dana za kontrolu pojačanog znojenja popijte čašu soka od rajčice.

Možete i malo soka od rajčice staviti na pazuhe ili druga mjesta na kojima se pretjerano znojite, ostavite desetak minuta i isperete. Ponovite svaku večer prije spavanja.

NIM

Ova indijska biljka koristi se za liječenje već više od 5000 godina, ima snažno antioksidativno djelovanje, čaj od nima detoksicira organizam, čisti krv i jetru, snaži imunitet, jača nokte i kosu, a učinkovit je i protiv znojenja. S konzumacijom valja biti na oprezu i ne koristiti ga previše. Dovoljno je prstohvat praha staviti u šalicu vruće vode i popiti ujutro na prazan želudac, a zatim još dva do tri puta tijekom dana.

CRNI I ZELENI ČAJ

Iako djeluje nelogično da pijenje vrućih napitaka poput čajeva, posebno za ljetnih vrućina, može zaustaviti pretjerano znojenje i spriječiti neugodne mirise, zeleni čaj sadrži magnezij i vitamin B, a oni usporavaju znojne žlijezde i pomažu u smanjenju stresa (a poznato je da je stres čest uzrok pojačanog znojenja praćenog još neugodnijim mirisom). Ako se previše znojite tijekom dana, jutarnju rutinu pijenja kave zamijenite šalicom zelenog čaja. Vrlo će dobro djelovati na smanjenje znojenja. Crni čaj ima i svojstvo zatvaranja pa će smanjiti znojenje kada se nanosi izravno na kožu.

Stavite nekoliko vrećica crnog čaja u ¾ šalice tople vode i ostavite desetak minuta. Isperite pazuhe tekućinom ili jednostavno rashlađene vrećice čaja nekoliko minuta držite ispod pazuha. Ako imate problema s pretjeranim znojenjem ruku ili nogu, i tada će pomoći crni čaj - namačite ih u čaju 20 do 30 minuta.

Linker
20. travanj 2024 14:01