SHUTTERSTOCK
zdravlje

Šest načina kako možete smanjiti rizik za razvoj bolesti pluća

O plućima ne razmišljamo dok ne počnemo imati ozbiljne smetnje i probleme koji nam ometaju normalan život, poput bolova, teških napadaja kašlja ili gušenja

Naše tijelo ima prirodni obrambeni sustav koji štiti pluća od nečistoće i štetnih mikroorganizama. No, ipak postoje neke stvari koje sami možete učiniti kako biste smanjili rizik za razvoj bolesti pluća. Prema Američkom udruženju za zaštitu pluća ovo su savjeti koji vam u tome mogu pomoći.


1. Ne pušite

Pušenje je glavni uzrok raka pluća i KOPB-a, što uključuje i kronični bronhitis i emfizem. Dim od cigareta može suziti dišne puteve i otežati disanje. Uzrokuje kroničnu upalu ili oticanje u plućima, što može dovesti do razvoja kroničnog bronhitisa. S vremenom dim od cigareta uništava plućno tkivo te može potaknuti promjene iz kojih se može razviti rak pluća. Nikada nije kasno da prestanete pušiti.


2. Izbjegavajte izloženost toksičnim tvarima u prostorima u kojima boravite

Pasivno pušenje, kemikalije u vašem domu ili na radnom mjestu te radon mogu uzrokovati pogoršanje plućne bolesti. Izbacite cigarete iz svog doma i automobila, provjerite ima li u vašem domu radona.


3. Svedite na minimum izloženost onečišćenju u okolišu

Kvaliteta zraka u gradovima varira i ponekad zrak može biti nezdrav za udisanje. Informirajte se o zagađenosti zraka jer tako možete zaštititi svoja pluća i smanjiti dugotrajnu izloženost takvom zraku. U danima kad je zrak onečišćen nemojte provoditi fizičku aktivnost na otvorenom.


4. Spriječite infekcije

Prehlade i druge respiratorne infekcije ponekad mogu biti vrlo ozbiljne. Pokušajte se od njih zaštititi na ovaj način:

  • Često perite ruke sapunom i vodom, a ako nisu dostupni, očistite ruke dezinfekcijskim sredstvom.
  • Izbjegavajte mjesta na kojima se okuplja velik broj ljudi u sezoni prehlada i gripe.
  • Dobra oralna higijena može vas zaštititi od toga da mikroorganizmi iz vaše usne šupljine izazovu infekciju u plućima. Perite zube najmanje dva puta dnevno i odlazite na redovite preglede stomatologu svakih šest mjeseci.
  • Cijepite se protiv gripe te porazgovarajte sa svojim liječnikom o tome biste li se trebali cijepiti i protiv pneumonije. Naravno, cijepite se i protiv covida-19 jer je to siguran i učinkovit način da spriječite razvoj teškog oblika bolesti.
  • Ako se razbolite, zaštitite od infekcije ljude oko sebe. Nemojte ići na posao ili u školu dok se ne budete osjećali bolje.


5. Redovito idite na kontrole

Redovite kontrole mogu spriječiti mnoge bolesti, a to naročito vrijedi za pluća, kod kojih bolesti ponekad mogu proći nezapaženo sve dok ne postanu vrlo ozbiljne.


6. Vježbajte

Neovisno o tome jeste li stari ili mladi, vitki ili punašni, u formi ili imate neku kroničnu bolest ili invaliditet, fizička aktivnost može vam pomoći u očuvanju zdravlja pluća. S tim se slaže i naša sugovornica doc. Lampalo koja, uz važnost nepušenja, prevencije, redovitih kontrola i zdravog načina života, dodaje i da je jako važno biti sretan i živjeti punim plućima jer kad smo sretni, bit ćemo i zdravi.

Linker
17. travanj 2024 06:46