Oslobađanjem misli, puštanjem da one teku, da odu kako su i došle, poboljšavamo svoju fizičku i emocionalnu dobrobit

 SHUTTERSTOCK
unutarnji mir

Sedam vrsta meditacije koje bismo svi trebali isprobati

Oni koji meditiraju u pravilu su sretniji i zadovoljniji, a ti se pozitivni osjećaji povezuju i s duljim i zdravijim životom

Meditacija je pojam koji označava mnoge načine opuštenog stanja bića. Postoje brojne vrste meditacije i tehnike opuštanja koje imaju komponente meditacije. Svi dijele isti cilj - postizanje unutarnjeg mira.


VOĐENA MEDITACIJA

Ponekad se naziva vođene slike ili vizualizacija. Ovom metodom meditacije oblikujemo mentalne slike mjesta ili situacija koje nas opuštaju. Ovakva meditacija uključuje aktivaciju što više osjetila kao što su mirisi, zvukovi i teksture. Kroz taj proces može nas voditi vodič ili učitelj.


MANTRA MEDITACIJA

Tiho ponavljamo smirujuću riječ, misao ili frazu kako bismo spriječili ometanje misli.


MINDFULNESS MEDITACIJA

Temelji se na svjesnosti ili povećanoj svijesti i prihvaćanju života u sadašnjem trenutku. Usredotočimo se na ono što doživljavamo tijekom meditacije, npr. na protok daha. Možemo promatrati svoje misli i emocije, ali neka prođu bez osuđivanja.


QI GONG

Dio tradicionalne kineske medicine Qi gong (chee-gung) kombinira meditaciju, opuštanje, fizičko kretanje i vježbe disanja kako bi se obnovila i održala ravnoteža.


TAI CHI

Meditacija u pokretu jer obuhvaća usporen pokret kineskih borilačkih vještina. U tai chiju izvodimo samostalni niz položaja ili pokreta uz duboko disanje. Pokreti su spori, koncentrirani, graciozni...


TRANSCENDENTALNA MEDITACIJA

Tiho ponavljamo osobno dodijeljenu mantru, poput riječi, zvuka ili fraze, na specifičan način. Ovaj oblik meditacije može našem tijelu omogućiti stanje dubokog odmora i opuštanja, a umu da postigne stanje unutarnjeg mira, bez potrebe za koncentracijom ili trudom.


JOGA

Niz položaja i kontroliranih vježbi disanja potiče vježbanje fleksibilnosti tijela i smireniji um. Dok se krećemo kroz poze koje zahtijevaju ravnotežu i koncentraciju, potičemo um da se manje usredotoči na naporan dan, a više na trenutak.

Linker
19. travanj 2024 23:01