FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
uvijek može bolje

Sedam savjeta uz koje ćete u novi dan zakoračiti bezbolno i u dobrom raspoloženju

Prvih pola sata nakon što zazvoni budilica mnogima je najteži dio dana


Nova perspektiva

Ako nam je san obnovio energiju i donio opuštenost, ujutro bismo se trebali osjećati kao preporođeni. U sebi bismo trebali ponavljati “s ovim novim danom i ja se ponovo rađam”. To pomaže da se stvari sagledaju iz nove perspektive, s puno optimizma.


Zijevajte i protežite se

Neko vrijeme nakon buđenja ostanite u postelji zijevajući do mile volje. Nakon toga protegnite se u svim smjerovima poput mačke i zijevajte što jače otvarajući čeljusti. Zijevanje je reakcija kojom pokušavamo otjerati san kad nam više nije potreban. Uvijek zadovoljite potrebu za zijevanjem: štoviše, zijevnite i nekoliko puta više nego što vam dođe.


Voda za čišćenje

Nakon zijevanja sjednite na krevet. Pored vas na noćnom ormariću trebala bi biti voda: za jutarnje čišćenje organizma bit će dovoljno popiti jednu čašu, i to ne hladne vode.


Dišite, dišite

Tek sada je došao trenutak da napustite toplinu kreveta, otvorite prozore i u sobu pustite svjež zrak. Ispočetka udišite i izdišite polako, a potom sve intenzivnije.


Preporodite se pod tušem

Slijedi topli tuš - užitak za vaš duh i tijelo. Pustite da vam voda polako teče niz kralježnicu. Nemojte se odjenuti odmah nakon brisanja, učinite to tek nakon doručka.


Pokrenite se

Odmjerenim korakom krenite prema radnom mjestu. Čak i samo nekoliko minuta hoda do autobusne stanice korisno je za poticanje cirkulacije, buđenje energije i lučenje endorfina, hormona dobrog raspoloženja. Odlična je vježba hodanje uz ritam glazbe - glazba je idealan saveznik za ugodno buđenje. Glazbenu podlogu možete koristiti i tijekom svih jutarnjih rituala, od prvog trenutka kad otvorite oči.


Vježbanje

Neki se tome opiru, ali jutro je najbolje vrijeme za vježbanje. Prštat ćete energijom, imat ćete više vremena i bolje ćete spavati. Ako to obavite odmah, spriječit ćete sami sebe odgađanja tijekom dana. Vježbanjem potičete i otpuštanje hormona sreće koji će pozitivno utjecati na raspoloženje i opskrbiti vas energijom za ostatak dana. Ako vježbate ujutro, održavate naviku fizičke aktivnosti. Naime, ujutro su veće šanse nego uvečer da vam ništa neće poremetiti planove.

Linker
20. travanj 2024 13:50