FOTOGRAFIJE: Turistička zajednica Gorski kotar
prekrasni vidikovci

Saznajte zašto je planinarenje u Gorskom kotaru tako neodoljivo

Planinarenje je aerobna aktivnost koja povoljno utječe na rad mišićno-koštanog, endokrinog i kardiovaskularnog sustava, imunitet te potiče metabolizam


Razlog zbog kojeg je planinarenje u Gorskom kotaru neodoljivo i nasušno potrebno našem tijelu leži u jednostavnoj činjenici, a to je da smo mi bića prirode. Našem tijelu naprosto treba booster doza čiste netaknute prirode kako bismo potaknuli i održali vitalnost, a upravo je planinarenje jedan od načina kako to ostvariti.

Planinarenje je aerobna aktivnost koja povoljno utječe na rad mišićno-koštanog, endokrinog i kardiovaskularnog sustava, imunitet te potiče metabolizam. Svakako je i strast kad se jednom pokrenete. To je aktivnost gdje se u cijelosti oslanjate na vlastite resurse i gdje u potpunosti surađujete s prirodom poštujući njezine zakone, bez pogovora. Upravo tako Gorani žive stoljećima, vođeni i u suradnji s prirodom. Ona se poštuje, osluškuje i pazi. Gorski kotar najgorovitiji je dio Hrvatske, premrežen je moćnim planinama. To je naprosto šumsko-planinsko carstvo s prekrasnim vidikovcima koji će u vama probuditi zanos i potaknuti vas na nove ideje, nove početke. I osjećat ćete se ispunjeno jer ste napokon vratili vlastitim korijenima, u okrilje Majke Prirode.

image
FOTOGRAFIJE: Turistička zajednica Gorski kotar


Fascinantan vidik

Zamislite onaj trenutak kada napokon osvojite jedan od brojnih goranskih vidikovaca jer tijekom planinarenja rade svi vaši mišići, a srce klikće od sreće i pumpa jače vašu krv. Razina zadovoljstva i radosti je nemjerljiva. Zatim duboko udahnete i osvrnete se oko sebe, kamo god da pogledate dočekat će vas fascinantan vidik i nagraditi za sav taj trud. Čisti, planinski, goranski zrak nahranit će vas potrebnom dozom kisika, a božanstveni goranski krajolici razgalit će sva vaša osjetila. Osjećat ćete se i uspješno jer ste ostvarili vrhunski rezultat. Naravno, nakon tako moćne aktivnosti spremni ste i za gurmansku avanturu Gastroventure à la Gorski kotar, gdje će vas lokalni ugostitelji nahraniti domaćim delicijama pripremljenim po autohtonim recepturama od plodova gorja.

image
FOTOGRAFIJE: VISNJA BOLF

U Gorskom kotaru Valentinovo traje cijele godine jer priroda voli svaki dan, pa tako ove nedjelje, 20. veljače u Delnicama ponovo možete šetati u duhu ljubavi uz lokalnog licenciranog vodiča. Na stazama u zaštićenoj park-šumi Japlenški vrh poznata goranska vodičkinja Lynx and Fox pričat će vam priče o ljubavi među životinjama, a nastavak ture je u čudesnoj Dolini leptira koja će završiti posjetom jedinstvenog Centra za posjetitelje Divljina s pogledom na more, koji se nalazi u Brodu na Kupi nedaleko Vilinskog gaja, bajkovitog ušća Kupe i Kupice.

image
FOTOGRAFIJE: Turistička zajednica Gorski kotar

Bitno je znati da u Gorskom kotaru planinariti mogu sve generacije jer staza je mnogo, od onih koje nisu zahtjevne do onih izrazito zahtjevnih koje će vam pružiti i dozu adrenalina. O planinarskim stazama i mogućnostima za samostalno planinarenje kontaktirajte Turističku zajednicu Gorskog kotara putem društvenih mreža, Facebooka i Instagrama na @tz.gorskikotar za oba kanala.

Linker
18. travanj 2024 07:23