Mogu li ti sastojci stvarno izbrisati bore, popraviti štetu nastalu izlaganjem suncu ili izblijediti staračke pjegice?
 Foto: Istock
sve što trebate znati

Sastojci anti-aging krema: znate li kako oni zapravo djeluju i djeluju li doista?

26. veljača 2019.
Najviše antioksidansa, ključnih za održavanje zdravlja i mlađeg izgleda kože, sadrže ulje acai bobica, hijaluronska kiselina, retinol, alfa-lipoična kiselina, ekstrakt zelenog čaja, koenzim Q10 i kofein. Naširoko se u anti-agingu upotrebljava i protein kolagen te vitamini C, E i niacin, a česte su u proizvodima i tretmanima za pomlađivanje i alfa-hidroksi kiseline (AHA).

Čuli ste da kozmetički proizvodi s retinolom, alfa-lipoičnom ili hijaluronskom kiselinom mogu 'okrenuti smjer kazaljki na satu' i pomladiti kožu. No, kako oni djeluju i djeluju li doista? Mogu li ti sastojci stvarno izbrisati bore, popraviti štetu nastalu izlaganjem suncu ili izblijediti staračke pjegice? Prije nego što krenete u kupnju anti-aging proizvoda, dobra je ideja saznati više o njihovim djelatnim sastojcima. Možete se konzultirati i s dermatologom kako biste doznali što stvarno djeluje, a oko čega se samo diže buka bez mnogo opravdanja. Mnoge biljke u različitim količinama sadrže antioksidanse, nutrijente koji se mogu suprotstaviti slobodnim radikalima, česticama koje oštećuju DNK u staničnoj jezgri.

Tako oštećene stanice kože mogu ubrzano starjeti pa nastaju bore, suhoća kože, tamni kolutovi oko očiju, koža postaje beživotna itd. Hrana bogata antioksidansima dobra je za kožu, kao i za ukupno zdravlje. Proizvode koji ih sadrže možete nanositi i na kožu - među onima koji imaju najviše antioksidansa i za koje se pokazalo da mogu u određenoj mjeri obnoviti oštećenu kožu te usporiti proces starenja ističu se: ulje acai bobica, hijaluronska kiselina, retinol, alfa-lipoična kiselina, ekstrakt zelenog čaja, koenzim Q10 i kofein. Naširoko se u anti-agingu upotrebljava i protein kolagen, a osim retinola, najjači vitamini u anti-agingu su C, E i niacin. Od ostalih prirodnih supstanci koje se koriste u proizvodima za pomlađivanje spomenimo alfa-hidroksi kiseline (AHA).

ULJE ACAI BOBICA - obnavlja oštećene stanice

Sve bobičasto voće puno je protuupalnih nutrijenata, no čini se da su acai, amazonske tamnoljubičaste bobice, bogatije zaštitnim antioksidansima i od hvaljenih borovnica, brusnica i gojija. Sadrže antocijane, proantocijanide, epikatehine i druge flavonoide koji suzbijaju aktivnosti slobodnih radikala.

Još kad se zna da su bogate vitaminima C i A, mineralima i prehrambenim vlaknima, može se reći da su acai bobice superzvijezde u usporavanju starenja i podizanju zdravlja. Budući da ljepota dolazi iznutra, preporučuje se jesti acai bobice (imaju voćno-čokoladni okus), a što se tiče proizvoda za kožu, najbolji su oni koji sadrže ulje acai bobica koje će nahraniti kožu obiljem nutrijenata.

Kako starimo, tako se smanjuje vlažnost kože i bore izgledaju dublje. Koža upija ulje i ono prolazi kroz njene dublje slojeve poboljšavajući apsorpciju ostalih sastojaka u proizvodu. Osim što je bogato antioksidansima, ulje acaija sadrži masne kiseline koje pomažu koži da izgleda zategnutije. U formulacijama za primjenu na koži sastojci poput masnih kiselina čuvaju kožu od štetnih tvari iz okoliša te smanjuju vidljivost znakova starenja. Koža je među prvima na udaru oksidativnog stresa koji nastaje u organizmu zbog fizičkog ili mentalnog stresa ili vanjskih utjecaja - tada nastaju slobodni radikali čije se djelovanje na koži vidi kroz bore, ovješenu kožu, tamne mrlje itd. Antioksidansi, poput ovih iz acaija, pomažu organizmu da brže popravi oštećene stanice, a rezultat je mlađi izgled.

KOLAGEN - cilj je usporiti njegov gubitak

Kolagen je jedan od najvažnijih proteina u našem tijelu; vezivno je tkivo u kostima, mišićima, tetivama, žilama, organima. Može se reći da je kolagen 'ljepilo' koje drži tijelo na okupu. Koži osigurava snagu i elastičnost. Kako starimo, tako organizam proizvodi sve manje kolagena - u mladosti on čini 80 posto sastava kože, a nakon 25. godine gubimo otprilike jedan posto kolagena godišnje. To znači da prirodne znakove starenja 'dugujemo' sposobnosti našeg organizma da proizvodi ovaj protein. No, i vanjski utjecaji, poput pušenja, prekomjernog izlaganja suncu i pretjerane konzumacije šećera, pridonose preuranjenom starenju. Američka liječnica i specijalistica za wellness dr. Madelyn Fernstorm smatra da se gubitak kolagena može usporiti odbacivanjem štetnih navika, no isto tako smatra da nije moguće izgubljeni kolagen nadopuniti uzimanjem zamjenskih proizvoda (koji tipično sadrže pileći ili goveđi kolagen, a dodaju im se vitamini i minerali).

Kolagen koji nastaje u tijelu poboljšava zdravlje kože, kose i zglobova, jača zube i nokte, reducira celulit i strije, poboljšava apsorpciju u crijevima i potiče metabolizam; želja za njegovim nadopunjavanjem potpuno je razumljiva.

Ljudi to nastoje postići pomoću kozmetičkih proizvoda, kozmetičkih tretmana i uzimanjem suplemenata. Kozmetička industrija ponudila je obilje proizvoda s kolagenom koji obećavaju da će dodati taj prirodni protein koži. No, za njihovu učinkovitost nema dovoljno znanstvenih dokaza. Prema profesorici dermatologije na Sveučilištu Washington u St. Louisu, dr. Evi Hurst, molekule kolagena su prevelike da bi prošle kroz vanjski sloj kože. Čak ni za njihovu smanjenu verziju, hidrolizirani kolagen, nema dokaza da će obaviti zadaću koja se obećava. To znači da će kreme bogate kolagenom dati vašoj koži nešto sjaja, ovisno o njihovoj kvaliteti, ali daleko je to od očekivanih učinaka. Injekcije kolagena više nisu popularne kao kada su se pojavile na tržištu - opisivane su kao fileri koji će omogućiti zdravo starenje prevenirajući pojavu bora i dajući koži glađi i puniji izgled. Pokazale su se odlične za izglađivanja bora, ali učinci su im bili kratkotrajni.

HIJALURONSKA KISELINA - najvažnije 'piće' za kožu

Hijaluronska kiselina je prirodni proizvod ljudskog tijela, a uloga joj je održavanje tkiva dobro hidriranima i 'podmazanima'. Pronađena je u koži, sinovijskoj tekućini (u zglobnim šupljinama) i vezivnom tkivu. Starenje, pušenje i nezdrava prehrana s vremenom mogu prouzročiti njezin manjak, što vodi osjetljivosti kože, gubitku sjaja, mlohavosti, neujednačenom tonu, pojavi borica.

- Hijaluronska kiselina (HA) ključna je za održavanje kože hidriranom, no njenu količinu u tijelu smanjuju slobodni radikali čiji mehanizam djelovanja pokreću izlaganje UV zrakama i drugi stresni faktori - kaže estetska kirurginja iz Londona dr. Maryam Zamani.

- Nanesena topički, u koži djeluje kao prirodni humektant, tj. privlači i zadržava vlagu. Ova je tvar 'magnet' za vlažnost - samo jedan njezin gram sposoban je zadržati šest (!) litara vode. Hijaluronska kiselina odgovara svakom tipu kože, i najosjetljivijem i najmasnijem.

U anti-agingu je važna zato što dovoljno hidrirana koža izgleda puno, mekano i sjajno, a sitne linije i bore na dobro hidriranoj koži, čak i ako su dublje, djeluju pliće i blaže.

Osim toga, nova istraživanja sugeriraju da HA djeluje i kao antioksidans, što znači da se može ponašati kao štit protiv slobodnih radikala, nastalih zbog zagađenja i drugih vanjskih čimbenika. HA je sigurna za upotrebu jer ne iritira kožu niti izaziva bilo kakve nuspojave kad se nanosi topički. Budući da vlažnost kože znatno opada sa starenjem, što dovodi do pojave borica i grublje teksture kože, uputno je uvrstiti HA u redovitu anti-aging njegu. Hijaluronska kiselina ponaša se, kaže dr. Zamani, kao najvažnije piće za kožu. Proizvodi s HA posebno dobro djeluju u kombinaciji s vitaminom C.

RETINOL - skida gornji sloj kože i ublažava bore

Retinol je oblik vitamina A koji, dodan u kozmetičke proizvode, potiče proizvodnju kolagena u tijelu što rezultira punijom kožom, smanjenjem finih linija i bora. Uz to, ujednačuje ton kože i ublažava tamne mrlje. Mnogi dermatolozi propisuju jači oblik - retinoide, poput tretinoina - za usporavanje starenja, ujednačavanje tena i čišćenje kože od akni. Bezreceptni proizvodi s retinolom mogu biti slabiji, ali i takvi poboljšavaju izgled kože, a imaju manje nuspojava od retinoida (to su, ponajviše, osjetljivost na sunčevu svjetlost, crvenilo, isušivanje kože).

Zbog toga ih je najbolje nanositi navečer, a drugo jutro obavezno staviti hidratantnu kremu i zaštitu od sunca. Vitamin A suprotstavlja se starenju na nekoliko načina. To je snažan antioksidans koji pomaže neutralizirati oštećenja što su ih uzrokovali slobodni radikali.

Smatra se da je oksidacija prouzročena djelovanjem slobodnih radikala glavni uzrok degeneracija i bolesti povezanih sa starenjem. Primjena vitamina A (kao što su preparati s retinolom) na koži, pokazalo se, smanjuje oštećenja izazvana suncem i starenjem tako što ublažava fine linije i bore izazivajući ljuštenje gornjeg sloja kože. I uzimanje vitamina A na usta ima svoje dobrobiti za izgled - može pomoći ublažavanju tamnih kolutova oko očiju. Želite li hranom unositi više vitamina A, dobit ćete ga ponajviše iz jetre, jaja i masne ribe.

VITAMIN C - potiče proizvodnju kolagena

Kako godine idu, tako naš organizam proizvodi manje kolagena i elastina koji kožu čine jakom, elastičnom i vitalnom. Pribrojimo tome sunčeve zrake, onečišćenje, pušenje, zračenje... i utjecaj njima izazvanih slobodnih radikala. Vitamin C je antioksidans koji može pomoći u prevenciji štete, ali i pojačati proizvodnju kolagena i tako ublažiti linije, bore i ožiljke. Poboljšavajući produkciju i čvrstoću kolagena, vitamin C daje koži zategnutiji i mlađi izgled.

No, ne samo da je vitamin C antioksidans, on pomaže i regenerirati ostale antioksidanse u tijelu, uključujući vitamin E. Kad se primjenjuje topički, vitamin C štiti kožu od uništavajućeg utjecaja UV zraka.

VITAMIN E - omogućuje koži da zadrži vlagu

Primijenjen u kremama ili losionu, vitamin E (alfa tokoferol) obnavlja suhu, ispucalu kožu zahvaljujući tome što joj omogućuje da zadržava vlagu. Često se dodaje sredstvima za zaštitu od sunca jer štiti kožu od utjecaja UVB zraka. I ovaj vitamin pomaže tijelu u zaštiti od štetnog učinka slobodnih radikala. Zašto su oni toliko opasni za organizam? To su molekule s neparnim elektronom, zbog toga izvlače elektrone iz drugih stanica pritom ih oksidirajući, oštećujući i mijenjajući im formu. Odgovarajući unos vitamina E pomaže u prevenciji i ograničavanju štete koju oni mogu izazvati.

Foto: Istock
Kako starimo, tako organizam proizvodi sve manje kolagena - u mladosti on čini 80 posto sastava kože, a nakon 25. godine gubimo otprilike jedan posto kolagena godišnje.

NIACIN (B3) - pomaže koži da se 'presvuče'

Jedan od vitamina B skupine, niacin, višestruko je učinkovit u anti-agingu. Među važnim karakteristikama je to što povećava sposobnost kože da zadržava vlagu, zbog čega koža izgleda zdravije, a dosta i jest takva, jer uz dovoljno vlage sposobna je izgraditi neprobojnu barijeru koja zaustavlja viruse, bakterije i ostale narušavatelje zdravlja (suha koža može biti i znak nedostatka vitamina B3 u organizmu). Osim toga, niacin je eksfolijant koji pomaže koži da se “presvuče” skidajući sloj mrtvih stanica i omogućujući novima da izađu na površinu.

ALFA-LIPOIČNA KISELINA - jača 400 puta od vitamina C i E zajedno

Alfa-lipoična kiselina (ALA) prirodna je tvar u ljudskom tijelu, nalazi se u mitohondriju svake stanice. Kao antioksidans, napada slobodne radikale. U proizvodima za njegu kože upotrebljava se ponajviše za 'brisanje' bora i finijih linija te za ublažavanje pora. ALA je dio enzimskog sistema u tijelu koji potiče stvaranje energije. Topiva je i u vodi i u mastima, što znači da se lako apsorbira u masnim slojevima kože te da je uspješan borac protiv slobodnih radikala.

Kao antioksidans čak je 400 puta jača od vitamina E i C zajedno, a oni su dokazano moćni antioksidansi. U koži, kao i posvuda u tijelu, stanice trebaju energiju kako bi pravilno funkcionirale. Mlade stanice su kao i mladi ljudi - poletne i pune energije.

Smatra se da se uzimanjem ALA-e kao suplementa te njenom topičkom upotrebom tijelu mogu pružiti potrebne količine ove tvari kako bi se stanični metabolizam odvijao bez zastoja, što je nužno za obnavljanje kože na staničnoj razini. ALA se u svom djelovanju prvo koncentrira na staničnu opnu, gdje neutralizira slobodne radikale. Djelovanje nastavlja u vodenoj unutrašnjosti stanice, gdje također prigušuje djelovanje slobodnih radikala i sprečava aktiviranje drugih proupalnih kemikalija. To nije sve. Studija objavljena u publikaciji Archives of Gerontology and Geriatrics navodi da su u menopauzi česti degenerativni procesi poput ateroskleroze i atrofijskih promjena na koži te koža postaje tanka i naborana. Te promjene sugeriraju da je okidač za ubrzanje procesa starenja iscrpljivanje hormona estrogena. Podaci iz studije podržavaju ideju da antioksidansi kao što su ALA i nekoliko drugih (uključujući začin kurkumu) mogu pomoći u preveniranju pojave nedostatka antioksidansa u organizmu štiteći mitohondrij od degeneracija.

Studija je pokazala da i kombinacija tih antioksidansa - kroz prehranu i nanesenih na kožu - može uvelike poboljšati zdravlje i podići kvalitetu života starijih žena. Primijenjena na koži, kao komponenta anti-aging proizvoda, ALA može značajno umanjiti kolutove oko očiju, gubitak čvrstoće kože i otečenost u tom području, ali i na cijelom licu. Zahvaljujući protuupalnom učinku smanjuje vidljivo crvenilo i mrlje ujednačujući ton kože. Smanjuje pore i daje koži zdrav sjaj.

EKSTRAKT ZELENOG ČAJA - katehini - lovci na slobodne radikale

Biljka čaj puna je polifenola, nutrijenata koji su se pokazali odličnima u borbi protiv slobodnih radikala. Studijama je dokazano da sastojci iz čaja, kada se nanose na kožu, mogu umanjiti štetu na koži izazvanu suncem, pa čak i zaštititi kožu od razvoja raka. Ovi polifenoli, a u zelenom čaju zastupljena je podskupina katehina, primijenjeni u anti-age kremama mogu usporiti pojavu znakova starenja te ublažiti ovješenost kože i pojavu bora. Najmoćniji među katehinima u čaju nazvan je epigalokatehin galat (EGCG).

Kad ovaj antioksidans 'sretne' slobodne radikale, on ih 'proguta' i pretvara u slab, neopasan oblik koji ne može naškoditi ljudskom organizmu. Smatra se da je dnevna doza od 300 do 400 mg polifenola ključna za ublažavanje staračkih pjega, za postizanje besprijekornog izgleda kože i zaštitu od UV zraka.

KOENZIM Q10 - potiče proizvodnju energije u stanicama

Naše tijelo i samo proizvodi antioksidanse koji uništavaju štetne slobodne radikale. No, s godinama imamo ih sve manje pa stanice kože postaju ranjivije i lakše se oštećuju. Zbog toga je potrebno 'nadoknaditi' komponente poput koenzima Q10, antioksidansa važnog, uz ostalo, i za zdravlje kože. Koža je naš najveći organ, vidljivo izložen brojnim faktorima koji pojačavaju oštećenja i znakove starenja. Od unutrašnjih faktora to su, recimo, stanična oštećenja i hormonska neravnoteža. Od vanjskih, UV zrake, onečišćenje itd. Ti štetni utjecaji dovode do smanjenja vlažnosti kože, slabije zaštite od vanjskih agresora i stanjivanja slojeva kože.

Nanošenje koenzima Q10, tvari slične vitaminu, izravno na kožu može umanjiti štetu izazvanu unutrašnjim i vanjskim čimbenicima, jer potiče povećanu proizvodnju energije u stanicama kože povećavajući tako zaštitu koju pružaju antioksidansi.

Štoviše, pokazalo se da izravna primjena ovog koenzima na koži smanjuje štetu koju izazivaju sunčeve zrake, pa čak i ublažava dubinu bora. Jedna je studija pokazala da koenzim Q10 pomaže smanjiti bore oko očiju.

KOFEIN - ublažava bore oko očiju

Glavni sastojak omiljenog toplog napitka, kofein, također je antioksidans, no znanost još nije razjasnila njegov mogući anti-aging učinak. Ipak, kozmetičke kompanije dodaju ga u kreme i losione obrazlažući to rezultatima studija koje su pokazale da kofein može spriječiti razvoj tumora na koži, a apliciran na kožu, može smanjiti vidljivost bora. Najučinkovitijim se pokazao u ublažavanju bora oko očiju.

Kofein će i općenito poboljšati izgled tena jer zahvaljujući sposobnosti stezanja malih krvnih žila i smanjivanju upale može ublažiti tamne kolutove i ovješenu kožu ispod očiju, pa je i sastojak mnogih krema namijenjenih u tu svrhu.

Protuupalno djelovanje razlog je zbog kojeg se kofein često dodaje u anticelulitne kreme, ali ne i jedini - njegova sposobnost da izazove dehidraciju (što dolazi do izražaja ako se pretjeruje s pijenjem kave, primjerice) iskorištena je u kremama kako bi se prekomjerna tekućina izvukla iz masnih stanica te tako poboljšao izgled kože. No, taj učinak će nestati kad se krema prestane koristiti.

ALFA-HIDROKSI KISELINE (AHA) - niže koncentracije za kućnu upotrebu

Alfa-hidroksi kiseline derivati su (ne samo) voća, no danas se i sintetiziraju. U kozmetičkoj industriji upotrebljava se pet njihovih skupina: glikolna kiselina (ekstrakt šećerne trske), mliječna (ekstrakt mlijeka), limunska (ekstrakt limuna), jabučna (ekstrakt jabuke) i vinska kiselina (ekstrakt grožđa). Koriste se za eksfolijaciju kože, smanjivanje borica, staračkih mrlja, ožiljaka od akni i neujednačene boje kože. AHA se u većim koncentracijama upotrebljavaju u kozmetičkim tretmanima, dok su u nižim koncentracijama - između pet i deset posto - sadržane u kremama i losionima i mogu se koristiti u redovnoj njezi.

Treba početi s nižim koncentracijama te ih nanositi svaki drugi dan kako bi se izbjegla iritacija kože. S vremenom se može prijeći na svakodnevnu upotrebu te na nešto više koncentracije. Oprez je potreban, jer i u vrlo malim dozama AHA mogu nadražiti i isušiti kožu te povećati njenu osjetljivost na sunce. Stoga se nakon večernjeg nanošenja AHA preporučuje jutarnja upotreba snažne hidrirajuće kreme i sredstva za zaštitu od sunca.

Teme
Linker
04. ožujak 2023 17:46