SHUTTERSTOCK
jeftino rješenje

Samo zabijte ovaj predmet u zemlju i više vam nijedna sobna biljka neće uvenuti!

Tako jednostavno, a djeluje

I sami smo već odavno uvjerili kako nam dom može postati itekako ljepši ako ga dekoriramo sobnim biljkama. Prilikom izbora treba svakako paziti koje biljke čine sobu svjetlijom i stvaraju ugodniji i opušteniji ambijent. Znamo da boravak u prirodi reducira nivo stresa, a nizozemski znanstvenici kažu da biljke imaju taj isti učinak na pacijente u bolnicama.

Svaka biljka traži određenu njegu, a često nismo sigurno jesmo li ih postavili na pravo mjesto i dobivaju li dovoljno svjetlosti i vode.

image
SHUTTERSTOCK

Prava količina vode

Stručnjakinja za sobne biljke, Kate Lindley otkrila je tajnu kako održati biljke na životu i točno odrediti pravu količinu vode.

- Prije svakog zalijevanja je ključno testirati zemlju kako bi se spriječilo prekomjerno ili nedovoljno zalijevanje. Za to će vam biti potrebna samo jedna olovka koju treba umetnuti u gornjih pet centimetara zemlje kako bi se provjerilo je li ovo područje još uvijek vlažno od posljednjeg zalijevanja. Ako jest, onda bi trebalo izbjegavati zalijevanje dok se ovo područje ne osuši - kaže Kate i dodaje kako ne trebamo zalijevati biljke jednom ili dva puta tjedno i da je mnogo značajnije ovako utvrditi je li biljci potrebna voda. Prekomjerno zalijevanje bilo koje vrste može dovesti do truljenja, a ovaj problem je mnogo češći tijekom zimskih mjeseci kada je biljkama potrebno manje vode nego ljeti.

Koliko je biljci potrebno vode ovisi od mnogo faktora: veličine posude, zemlji, svjetlosti, vlažnosti zraka, temperaturi u stanu ili kući.

Kate vlasnicima sobnih biljaka savjetuje da izbjegavaju zalijevanje hladnom vodom jer to može da izazove šok za biljku zbog nagle promijene temperature. Idealno je koristiti mlaku vodu sobne temperature.

Trik s mlijekom

Jednom mjesečno svoje biljke zalijte ne samo vodom, već i mlijekom. To će spriječiti da listovi požute i otpadnu.

Linker
09. veljača 2024 14:07