Ajurveda iz kuhinje

Sami si 'skuhajte' balzam za usne

Za kratko vrijeme te uz mali trošak i trud u kućnoj radinosti možete s lakoćom pripremiti balzam za usnice, piling za lice i ulje za kosu. Kako to učiniti, za novu je Vitu otkrila ajurvedska terapeutkinja Tanja Kraljić Strgačić.

Za njegu usnica ajurveda nudi jednostavno rješenje primjenjivo u kućnim uvjetima. Za pripremu je potrebno ulje kokosa, shea (karité) maslac, ulje badema, pčelinji vosak u granulama te kalupić u koji ćete uliti pripravak u tekućem stanju kako biste dobili štift za usnice.

Za dva balzama za usnice standardne veličine potrebno je:

  • 6 grama kokosovog ulja
  • 6 grama shea maslaca (već prema želji dio količine možete zamijeniti kakao maslacem)
  • 12 grama bademovog (ili suncokretovog) ulja
  • 9 grama pčelinjeg voska

Priprema:

Sastojke stavite u prikladnu posudicu na laganu vatru da se polako ugriju i ravnomjerno i potpuno rastope.

Sklonite s vatre i kad se smjesa prohladi, ali prije nego što se počne stvrdnjavati, ulijte je u pripremljene kalupiće. Vrlo brzo će se stvrdnuti i biti spremna za nanošenje.

Snimio: Darko Tomaš/Hanza Media

Savjet više!

Kućnom balzamu možete dodati i neko eterično ulje kako bi imao bolji miris, ali ne u vruću smjesu, nego tek kad joj temperatura padne ispod 40 Celzjevih stupnjeva.

Rok trajanja ovog balzama je oko šest mjeseci. Ne treba ga čuvati u hladnjaku, bit će postojan i na sobnoj temperaturi jer je vosak, jedan od njegovih sastojaka, prirodni emulgator.

Još ajurvedskih kozmetičkih recepata pronađite u novom broju Vite.

Nova Vita u paketu s Jutarnjim listom izlazi u četvrtak, 17. studenoga, i košta 12 kuna.

Malo ljudi zna da su upravo gljive zadužile modernu medicinu - najpoznatiji antibiotici na svijetu su produkti gljiva, a moderna istraživanja danas gljivama pripisuju čak 126 medicinskih svojstava od kojih su najvažnija ona antitumorska. Sve o gljivama koje liječe doznajte u novoj Viti.

Donosimo i formule za sretno življenje koje vam otkriva Julie Montagu, svjetska zvijezda zdrave prehrane i joge, a istražili smo i sve o uzgoju ulja iz sjemenki kupina!

U novoj Viti potražite i ove teme:

  • Vitin vodič: Ljekovita djelovanja gljiva
  • Vitamin B5: Ključan za stvaranje energije u tijelu
  • Bogatstvo pčelinje ljekarne
  • Sekstajte kao pravi stručnjak
  • Ekskluzivno: Za Vitu govori Julie Montagu, svjetska zvijezda zdrave prehrane i joge

Linker
18. travanj 2024 21:10