Koga briga za bore ako se imaš s kime od srca nasmijati, a pronašla si i dobru kremu :)
 Snimio: Darko Tomas/Hanza Media
Iz ženskog kuta

S ponosom nosimo svoje prve bore, jer su dokaz svega što žena jest

13. veljača 2018.
Slavimo žensku ljepotu - onu pravu, neiskrivljenu, onu nesavršenu, a savršenu.

Desetljećima se već piše o ženskoj ljepoti. Koliki su tek novinski stupci i sati u televizijskim emisijama potrošeni ne bi li se istaknulo što je popularno u beauty svijetu, po čemu je jedna glumica zasjenila drugu, ili, primjerice, koja je metoda uljepšavanja hit godine, desetljeća ili stoljeća.

Kako smo to preživjele?

No, iako se kroz povijest više ili manje slavila prirodna ljepota, činjenica je da su nam se, unatoč svemu, uvijek s naslovnica razvikanih ženskih magazina smiješile ispeglane ljepotice. Na njihovim licima nema nedostataka, nema čak ni bora smijalica, a kamoli ožiljaka, pjegica ili, sačuvaj Bože, puknutih kapilara i/li opuštenih vjeđa.

Mjerila su to koja su kroz godine agresivne propagande ostavila trag na ženama, trag koji će rijetke među nama priznati.

No, činjenica je da mnoge svakog jutra gledajući se u ogledalo potiho proklinju onu sijedu antenu posred tjemena, koju nikako ne mogu uloviti pincetom i iščupati, ili natežu kožu oko očiju prema korijenu kose ne bi li vidjele što bi se dogodilo kada bi se "zategnule", kako im to suptilno sugeriraju reklame.

Došlo je i to vrijeme

Ipak, baš kao što su 'mic po mic' modnim pistama ponovno zavladale putene manekenke, tako se i u pogledu ljepote može reći da dolaze neka bolja vremena. Nekad slavljena prirodnost, ponovno je "in". Istina je, trebalo je proći pola stoljeća, ali nećemo biti sitničave, zar ne?

Teški puderi, prekrivači bora i drugih nedostataka na licu, napokon su stvar prošlosti, a na scenu, umjesto ispeglanih ljepotica dolaze prave žene. One koje se ne boje pokazati svoje bore. One koje se zapravo ponose njima, jer su dokaz svega što žena jest.

Četiri žene, sve u tridesetima, otkrivaju nam kako se "bore" s borama i što one za njih zapravo znače.

Snimio: Darko Tomas/Hanza Media
Blogericu Margaritu Tomić Seiter već ste mogli vidjeti na našem portalu u Kronikama sluđene mame i Vježbama za rodilje. Njoj je 37. godina, ima dvoje djece, jednog muža i ne može bez mirisa mora.

Ž: U 21. stoljeću još uvijek je teško biti žena (ako ne i najteže). Stalno 'skačemo' iz uloge u ulogu. Za koju misliš da ti najbolje leži?

Mislim da je to uloga mame. Nisam mislila da ću se snaći u tome dijelu života, jer sam ovo sve ostalo jednostavno rasturila. Jako sam ponosna na to, iako mi oduzima najviše vremena i zahtjeva najviše odricanja. Volim biti otkačena mama, kakva takva supruga, ona jedna šašava prijateljica i tatin sin.

Ž: Majka si, supruga, kći, prijateljica… Kako stižeš sve to?

Kako se obaveze nagomilavaju postajem sve svjesnija gdje i kako vrijeme "curi". I onda ispunjavam te rupe tako da uzimam za sebe svaku milisekundu za koju sam prije smatrala nedovoljnom. To me čini sretnom, osjećam se izgubljeno jedino kad nemam novih planova, ili novih ideja.

Ž: Da imaš čarobni štapić, što bi poželjela?

Joj, čarobni štapić, zamišljam ga svako malo. Zamahnula bih i zaželjela da jedan dan u tjednu imam za sebe. Cijeli dan od jutra do mraka, bez nagomilanih obaveza koje čekaju da ih riješim. Nema cmizdrenja, mamakanja, veša, suđa, računa, roditeljskih sastanaka, trčanja na dramsku, zubara. Ničega. Samo ja i ono što mi se taj tren radi.

Ž: Koliko ti je važna briga o licu i tijelu?

Jako mi je važna briga o tijelu, vježbanje, prehrana i preparativna kozmetika. Idem na masaže i posjećujem kozmetičarku. I na lice jako pazim. Tretiram ga cvjetnom vodicom smilja, a zatim dnevnom i, najčešće, BB kremom. No, nikad ne bih koristila kremu za samotamnjenje.

Snimio: Darko Tomas/Hanza Media
Mirela Sorić u rujnu će napuniti 35 godina. Obožava putovanja, pa svaki slobodan trenutak koristi kako bi 'pobjegla' iz grada. Voli se ušuškati u dekicu uz knjigu najdražeg autora, Paula Coelhoa.

Ž: Kažu da je kod žena jako izražena intuicija. Možeš li se prisjetiti nekih životnih trenutaka kada je kod tebe bila posebno jaka i u pravu?

Takvih trenutaka je bilo puno, vjerujem svojoj intuiciji i do sada me nije iznevjerila.

Ž: Što za tebe, kao uspješnu i zrelu ženu, znači uspijevati u onome što jači spol ne može - raditi više stvari istovremeno i to s dobrim rezultatima i osmijehom na licu?

Mislim da nije stvar u spolu nego u dobroj organizaciji i na koji način si posložiš prioritete. Nisam pobornik "multitaskinga" jer zapravo donosi samo stres. Uz dobro volju i dobru organizaciju, sve se može. Uz djecu i vlastiti posao trebalo mi je vremena da to naučim, ali danas stvarno sve funkcionira.

Ž: Kad već spominjemo jači, odnosno slabiji spol - što misliš o toj podjeli?

Pa moram priznati da ne volim tu podjelu i nikako ne smatram da su žene slabije. To što imamo više izraženu emociju, nikako nas ne čini slabijim spolom.

Ž: Smetaju li te bore na licu?

Ne mogu reći da me bore baš previše smetaju. Oduvijek njegujem kožu lica, samo ju prilagođavam godinama i zrelosti kože. Sumnjam da ću ikada koristiti druge metode osim krema.

Snimio: Darko Tomas/Hanza Media
Brođanka Andrijana Ada Pavić profesorica je sociologije i kroatologije i na ljeto će napuniti 37. godina. Obožava miris turska kave u rano jutro, a najviše vremena provodi s prijateljima i obitelji u kućnoj atmosferi.

Ž: Možeš li se sjetiti trenutka kad si bila posebno ponosna na sebe jer si uspjela napraviti baš sve što si si "zacrtala"?

Posebno sam bila ponosna na sebe kada sam diplomirala te zakoračila u svijet "odraslih" iako je taj osjećaj ponosa i ushićenja bio pomiješan sa strahom što će biti sutra, hoću li naći posao, kako će to izgledati itd…

S vremenom sam se uspjela dokazati na poslu, prvo sebi a potom i drugima. Postupno sam počela preuzimati sve više odgovornosti i zadataka, što je s jedne strane bila potvrda mojih sposobnosti, a s druge strane nametnula sam sebi dosta obaveza koje moram ispuniti. Kada ste karakterno čvrsti lakše je prihvatiti činjenicu da je svaki dan dokazivanje drugima, a pogotovo ako ste žena.

Ž: Koliko ti je važno da si temeljita u onome što radiš?

Ne razmišljam o tome radim li nešto pedantno ili ne, već nastojim to odraditi najbolje moguće kvalitetno. Ne opterećujem se sitnicama, jer uvijek mislim na cilj koji želim ostvariti.

Ž: Kako se najbolje opuštaš?

U krugu obitelji i prijatelja, kada mogu biti potpuno opuštena, prirodna i svoja i gdje nema dokazivanja. Nastojim to činiti što češće. Za mene je druženje s mojim najmilijima neka vrsta wellness terapije :)

Ž: Što se promijenilo na tvom licu kad si prešla 30.?

S godinama koža postaje manje elastična, bore su izraženije (posebno područje oko očiju) te koža zahtjeva intenzivniju hidrataciju. Postoji također problem hiperpigmentacije, pogotovo ljeti nakon izlaganja suncu.

Snimio: Darko Tomas/Hanza Media
Ovo je naša urednica i novinarka Maja Šokčević Lovrić. Ove će godine napuniti 38., no ističe kako je godine nikada nisu plašile. Njen najdraži ritual je vruća kupka i zaron u more, a od svih mirisa uvijek ju je najviše privlačila bakina kuhinja.

Ž: Jesi li stroga prema sebi?

Mi se poznajemo?! Ha ha ha. Da, jesam, prema sebi i drugima, ali prema sebi najviše. Ne znam, imam (pre)velika očekivanja i vjerujem da uvijek može bolje pa me to tjera da stalno podižem ljestvicu.

Ž: Koji su za tebe sretni trenuci u životu?

Uz one koji se podrazumijevaju, kao što su sreća zbog dobrih stvari koje nam se događaju privatno i poslovno, najviše me raduje kad sama sebi dokažem da sam bolja nego što sam bila ili sam mislila da jesam. Pritom mislim na životne izazove koje ne možemo predvidjeti i zaobići.

Ž: Misliš li da ženama manjka samopouzdanja?

Teško je generalizirati. Nekima sigurno da, pogotovo ako im je jedino bitno dobro izgledati. No, to je, rekla bih, globalni problem. Ako nisi visoka 170 cm, ako imaš više od 60 kilograma i, primjerice, nosiš naočale ili aparatić za zube, nisi vrijedna. Za generacije djevojaka u pubertetu upravo tu nastaju problemi kako s prihvaćanjem sebe, tako i sa stvaranjem slike o tome što se cijeni, koji se onda prenose kroz život. Neke ga uspiju prevladati, a mnoge, nažalost, ostaju paralizirane tom nametnutom slikom o tome kakve bi trebale biti.

Ž: Kada si bila najzadovoljnija svojim odrazom u ogledalu?

Jučer i danas. A bit ću i sutra. Nisam od onih koji žale "za prolivenim mlijekom". Svako razdoblje u životu nosi svoje. Meni se sviđa kako mi je sada i ovdje, pa i kako izgledam.

4Ž žene o Afrodita 4D Collagen Lifting Effect liniji

"Zbog svojih prvih bora na licu bila sam istovremeno prestravljena i ushićena. Prestravljena jer imam vidljiv i opipljiv dokaz da polako starim, a ushićena jer znam da su nastale zbog svega što sam prošla i dokazuju svu moju snagu." rekla je jedna od naših sugovornica.

I baš to je poruka koju, ako tako možemo reći, bore nose. One pokazuju svu našu snagu, hrabrost, žrtvu i radost. Bore su zapravo svjedoci našeg života. Posvetite im pažnju.
Počastite se!

Snimio: Darko Tomas/Hanza Media

Promo

Teme
Linker
06. rujan 2021 21:12