Ne možemo baš za sve kriviti djecu, pogotovo ne kad su mrlje od laka za nokte u pitanju. Priznat ćete, svima nam se dogodilo da se bočica barem prevrnula, ako ne i prosula, zar ne!?
 Foto: iStock
Ima pomoći

Ruž na košulji, lak za nokte na tepihu... Evo kako ukloniti šminku sa svega!

Kukate zbog mrlje od šminke na omiljenoj košulji ili na jastuku. Ne morate plakati, pomoću malih trikova lako ćete ukloniti neželjene tragove šminke s različitih tkanina.

Ruž: crveno na bijelom

Jarkocrveni ruž nekako uvijek ostavi trag na ovratniku, vašem ili osobe koju ste zagrlili. Najbolje sredstvo za uklanjanje mrlja od ruža s odjeće je deterdžent za pranje posuđa. Ti deterdženti sadrže posebne aktivne tvari za odmašćivanje koje su vrlo učinkovite upravo za uklanjanje mrlja od ruževa budući da su pigmenti koje oni sadrže na uljnoj bazi: dakle, sve što razlaže ulje bit će učinkovito i za razlaganje pigmenta boje iz ruževa. Nanesite dovoljno deterdženta da prekrijete cijelu mrlju, ostavite ga da djeluje nekoliko minuta te isperite vrućom vodom. Ako je potrebno, ponovite postupak dok mrlja ne nestane.

Puder na odjeći

Na rubovima vratnog izreza majica nerijetko ostaju izdajnički tragovi pudera koji otkrivaju da vaša savršena put ipak nije djelo majke prirode. Kako ćete ukloniti tragove pudera s odjeće, ovisi o tome od kojeg je odjeća materijala.

• Pamuk ili mješavina pamuka i poliestera

Uz pomoć četkice za zube nježno uklonite višak pudera, zatim na mrlju nanesite blago sredstvo za uklanjanje mrlja te ponavljajte postupak tako da izvučete cijelu mrlju na površinu. Nastavite natapati tkaninu sredstvom za uklanjanje mrlja sve dok mrlja ne postane nevidljiva. Zatim isperite majicu vodom.

• Vuna ili svila

Ne pokušavajte ništa sami - odnesite odjevni predmet u kemijsku čistionicu. No, imajte na umu da ni oni neće uspjeti ukloniti mrlju nakon vaših pokušaja trljanja bilo kakvim sredstvima. Zato i ne pokušavajte, nego ravno u čistionicu!

• U vašoj torbici

Kako biste se riješili mrlja od pudera u prahu koji vam se rasuo po torbici, upotrijebite četkicu za zube i sredstvo za uklanjanje mrlja. Ako je unutrašnjost torbice od prave ili umjetne kože, pokušajte mrlju ukloniti baby vlažnim maramicama - trebalo bi uspjeti.

Lak za nokte

• Na tepihu

Papirnatim kuhinjskim ručnikom upijte što više laka, no nemojte trljati kako ne biste raširili mrlju. Kad se veći dio prolivenog laka upije, nalijte malo acetona na stari ručnik pa njime natopite mrlju. Kad vam se učini da je mrlja dovoljno natopljena acetonom, suhi dio starog ručnika pritisnite na mrlju - trebao bi izvući većinu pigmenta boje. Ponovite postupak tako da svaki put čisti dio ručnika prislonite na mrlju. Kad primijetite da je ručnik prestao izvlačiti boju iz mrlje, nanesite na uprljanu površinu sredstvo za čišćenje tepiha i nastavite isti postupak sa suhim dijelom ručnika sve dok mrlja potpuno ne nestane.

• Na odjeći

Ako vam je lak kapnuo na odjeću od nekog čvrstog materijala kao što je pamuk, možete na nju staviti aceton i primijeniti istu metodu kao za tepih, no uz jedno upozorenje: tkanina koja sadrži acetat, triacetat ili modakril raspast će se u dodiru s acetonom. Stoga obavezno pročitajte deklaraciju prije nego što primijenite tu metodu. U tom slučaju najbolje je odjevni predmet odnijeti u kemijsku čistionicu.

Bronzer na odjeći

Ako nije u pitanju neka preskupa i prefina tkanina, obično je dovoljno na mrlju nanijeti sredstvo za uklanjanje mrlja te zatim odjevni predmet oprati u perilici. Odjevne predmete od vune odnesite u kemijsku čistionicu.

Vodootporna maskara na ručniku

Koliko god se trudili ukloniti maskaru sredstvom za uklanjanje šminke, čini se da uvijek neki mali trag ostane na trepavicama, a onda i na ručniku. Pomiješajte jušnu žlicu deterdženta za suđe s čašom hladne vode pa tu mješavinu nanesite na mrlju, a potom pritišćite suhom krpom dok ne izvučete mrlju.

Dezodorans na odjeći

Nije make-up, ali ubraja se u najčešće krivce za mrlje na ženskoj odjeći. Te mrlje bez problema odlaze u pranju, no ako baš sada želite odjenuti malu crnu haljinu na kojoj su bijeli tragovi, dio tkanine na kojem je mrlja protrljajte o drugi dio iste tkanine koji je čist i mrlja će uskoro posve nestati!

Spasonosni trikovi profesionalaca

• Lak za kosu

Vizažistica Erica Maniscalco kaže da je lak za kosu sredstvo koje u 99 posto slučajeva učinkovito uklanja mrlje od šminke. Upozorava da morate upotrijebiti lak za kosu koji ima oznaku "ultra strong" za super jako učvršćivanje frizure, a nikako lakove za sjaj kose ili one sa sastojcima na bazi ulja. Poprskajte lak po mrlji, operite odjeću u perilici i odjeća će biti čista!

• Votka

Visažistica washingtonskog baleta Jill Turnbull radi s balerinama koje se u jednoj predstavi presvlače po nekoliko puta i uvijek imaju problema s mrljama od šminke na kostimima. Ona se zaklinje u votku, za koju tvrdi da će i najintenzivniju crvenu šminku ukloniti s bijele tkanine. Izlijte malo votke na mrlju, ostavite da odstoji nekoliko minuta, protrljajte i potom operite odjevni predmet u perilici.

Više o prirodnim načinima uklanjanja mrlja s odjeće pročitajte ovdje, a o uklanjanju mrlja od blata, tinte, trave, rajčice, znoja, masnoće... doznajte ovdje.

Linker
16. travanj 2024 03:59